Incident la marşul etnicilor maghiari din Cluj. Membru PPMT, amendat pentru că purta steagul neoficial al Transilvaniei

Incident la marşul etnicilor maghiari din Cluj. Membru PPMT, amendat pentru că purta steagul neoficial al Transilvaniei
Un tânăr, membru PPMT, a fost amendat, cu 500 de lei, pentru că purta steagul neoficial al Transilvaniei la manifestările comemorative de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni de la Cluj. O altă persoană a primit avertisment.

Erno Fancsali, membru al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), unul dintre tinerii prezenţi, miercuri, la marşul organizat la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, a declarat că a fost amendat de jandarmi pentru că purta steagul neoficial al Transilvaniei.

„Am primit o amendă de 500 de lei de la jandarmi pentru că purtam steagul neoficial al Transilvaniei dar voi contesta această amendă. Un prieten care era cu mine a primit avertisment. Jandarmii au spus că organizatorii au cerut să fim îndepărtaţi din mulţime pentru că purtam acest steag, dar organizatorii ne-au spus nouă că nu este adevărat. Este o contradicţie. Nu înţeleg cum se poate întâmpla aşa ceva", a spus Fancsali.

Un alt tânăr, Soos Sandor, care purta pe umăr steagul neoficial al Transilvaniei şi steagul Ungariei a fost legitimat de jandarmi dar a fost lăsat, ulterior, să intre în Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail" cu ambele drapele.

„Jandarmii m-au legitimat pentru că, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni am purtat steagul Transilvaniei şi mi-au cerut să îl înfăşor şi să nu intru în biserică cu el. Dar apoi mi-au dat pace. Jandarmii mi-au spus că m-au legitimat la cererea organizatorilor", a spus Soos.

Organizatorii marşului au refuzat să comenteze incidentul.

Peste 500 de etnici maghiari au pornit, miercuri, într-un marş pe străzile municipiului Cluj Napoca, pentru a comemora Revoluţia maghiară din 1848, ei cântând cântece patriotice din perioada paşoptistă.

 

Loading...
Comenteaza