Inspecţia Judiciară a început verificările la DNA

Inspecţia Judiciară a început verificările la DNA
Inspectorii Inspecţiei Judiciare (IJ) au demarat, luni, verificările la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei privind verificarea eficienţei manageriale de la DNA şi Parchetul General, au declarat reprezentanţii IJ.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au declarat că inspectorii IJ au început, luni, verificările la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), perioada controlului fiind 17 iulie - 11 august. Verificările vin după ce ministrul Justiţiei a transmis o solicitare IJ, în 19 iunie, de efectuare a unor controale la DNA şi la Parchetul General privind eficienţa managerială. Ministrul Tudorel Toader a precizat în mod repetat că la DNA nu s-a mai efectuat un control de aproape 10 ani.

În 3 iulie Toader a anunţat că activitatea managerială a conducerii DNA şi Parchetului General este evaluată, în prezent, la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) şi că el a sesizat Inspecţia Judiciară, în urma apariţiei în spaţiul public a înregistrărilor în care procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dădea indicaţii referitoare la cum trebuie făcute anchetele şi pe cine ar trebui să vizeze - un caz punctual fiind fostul premier Sorin Grindeanu.

"Am sesizat IJ pentru a face evaluarea de fond privind activitatea managerială la DNA şi Parchetul General De ce? Pentru că la cele două nu au fost făcute evaluari de fond din 2007, de 10 ani. 10 ani o instituţie să nu fie verificată, nu ştiu dacă e tocmai în regulă. Sper să se constate că nu avem o justiţie selectivă, să se constate că sesizările au fost puse pe rol cu celeritate, să răspundă acelei cerinţe de soluţionare în termen rezonabil.

Avem nevoie de o justiţie dreaptă, susţinem prevenirea şi combaterea corupţei dar sunt obligată să nu văd numai partea pozitivă ci şi pe cea negativă, că, din păcate, mulţi cetăţeni sunt arestaţi, anchetaţi, condamnaţi ca ulterior să se constate că sunt nevinovaţi, ceea ce este o adevărată tragedie şi mai mult decât o pată neagră pentru justiţia din România.

Faptul că sunt aceste discuţii în interiorul DNA are o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafaţă eventualele disfuncţionalităţi, neconcordanţe, măsuri pe care unii sau alţii le subliniază. Nu am vorbit cu Codruţa Kovesi. Vă asigur că măsurile propuse vor fi proporţionale disfuncţionalităţii constatate", a declarat ministrul Justiţiei, în 3 iulie.

Toader a opinat că ar fi „regretabil" dacă se dovedeşte că sunt adevărate „controversele" din interiorul DNA, făcând referire la discuţiile lansate în spaţiul public dintr-o şedinţă prezidată de procurorul şef. "Ca ministru al Justiţiei, pot spune că este regretabil faptul că în spaţiul public au apărut aceste controverse. Şi mai regretabil este dacă acele controverse sunt adevărate sau nu", a afirmat ministrul.

Toader a subliniat că verificările IJ au drept scop determinarea ordinii în care se soluţionează dosarele înregistrate pe rolul celor două unităţi de parchet. El a explicat că nu şi-ar dori ca anumite dosare să fie soluţionate „cu prioritate".

„Nu se poate intra peste independenţa şi autoritatea procurorului în soluţionarea unei cauze. E vorba despre o evaluare managerială privind, cu titlu exemplificativ, soluţionarea cauzelor în faza de urmărire penală, într-un termen rezonabil. Se va verifica şi soluţionarea cauzelor în ordinea cronologică a înregistrărilor de la cele două unităţi (DNA şi PG - n. red.).

Să nu avem cazuri de justiţie selectivă, adică o sesizare să aştepte şi alta să fie soluţionată cu prioritate", a explicat ministrul Justiţiei. Toader a reamintit că activitatea DNA şi a Parchetului General nu a mai fost evaluată de mai bine de 10 ani.

Loading...
Etichete
Comenteaza