Eveniment

Învăţătoarea de la Sigismund Toduţă, cercetată de poliţie pentru purtare abuzivă

Învăţătoarea Monica Chiorean, de la Liceul de Muzică Sigismund Toduță, înregistrată în timp ce a strigat la un elev din clasa I şi l-a făcut nebun, tâmpit şi "jumătate de creier", este cercetată de Poliţie pentru purtare abuzivă.
  • Ministrul Educaţiei a solicitat suspendarea din funcţie în acest caz

    Ministrul Educaţiei a solicitat suspendarea din funcţie în acest caz

 

Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, poliţia clujeană s-a autosesizat în acest caz, iar în dimineaţa zilei de luni cadrul didactic a fost audiat de către oamenii legii. Alături de învăţătoare au fost citaţi pentru audieri, în calitate de martori, mai mulţi părinţi ai căror copii au fost în clasa cu pricina. 

"Poliţiştii s-au autosesizat cu privire la săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă de către cadrul didactic. Mai mulţi părinţi au fost citaţi la audieri în calitate de martori, urmând ca la final dosarul să fie înaintat unităţii de parchet competente", au afirmat sursele citate. 

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Liceului de Muzică a hotărât, în urma votului secret, ca învăţătoarea să fie sancţionată doar cu tăierea salariului cu 15% pe o durată de şase luni, deşi directorii şcolii au cerut excluderea sa din învăţământ. Decizia a provocat reacţii aprinse, în aceste condiţii directorul Vasile Sândean-Ovadiuc și directorul adjunct Tunde Kállay-Miklós înaintându-şi demisiile către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. 

La rândul său, conducerea ISJ a condamnat ferm decizia CA de a nu-i desface contractul de muncă lui Chiorean, precizând că demisia celor doi este un act de onoare. Scandalul a pornit la începutul lunii aprilie, după ce tatăl unei eleve din clasa I a pus în ghiozdanul acesteia un reportofon, cu ajutorul căruia Monica Chiorean a fost înregistrată în timp ce înjura copiii.

Ulterior, părinţii elevei au decis să-şi mute fiica la o altă şcoală, după care au sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, care a deschis o anchetă. În înregistrare, se aude cum învăţătoarea îl face nebun, tâmpit şi "jumătate de creier" pe un elev.

"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", a spus învăţătoarea.

Aceasta i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!". "Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai aude în înregistrare.

Faptele sale au adus reacţii dure din partea Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj, care a denunțat comportamentul ei şi a cerut demiterea sa. Membrii CJE Cluj au susţinut că este inadmisibil ca învățământul românesc să se confrunte cu astfel de situaţii, iar drepturile elevilor să fie încălcate de către cadre didactice. În opinia lor, faptele comise de învăţătoarea de la Liceul de Muzică reprezintă un abuz care ar putea avea repercursiuni severe în dezvoltarea copiilor.

Mai mult, i-au îndeamnat pe părinții elevului vătămat să intenteze o plângere penală împotriva învățătoarei, sub acuzarea de abuz în serviciu, șantaj și hărțuire a minorului fără capacitate de exercițiu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj suspendarea din funcţie a Monicăi Chiorean.

În urma incidentului, ISJ Cluj a deschis o linie telefonică gratuită unde părinţii pot reclama comportamentul cadrelor didactice.

Publicitate

Comentarii

sunt consternat

thumb down thumb up
luni, 18 mai 2015, 15:30
de CMLucian

Sunt un fost absolvent al Liceului de Muzica din Cluj si actualmente lucrez ca mentor in strainatate. In aceasta poveste trista mai multe lucruri nu se potrivesc. 1)Comportamentul acestei invatatoare este revoltator dar,...pe vremea cand eram elev Liceul de Muzica era un iceu de elita. Intrebarea este cum ajung elemente mai putin dotate de la natura cu un intelect acceptabil intr-o asfel de scoala. Sau s-a ajuns la o astfel de degradare a nivelului invatamintului in Romania dupa IN(re)volutie? Oricum invatatoarea n-are pt comportamentul ei nici o scuza si sunt convins ca directivele UE de integrare sau invatamint integrat sunt obligatorii in toate tarile uniunii. Din pacate acest sistem de integrare a tuturor elevilor cu tot felul de disabilitati comportamentale asi inteletuale le maninca zilele profesorilor de pretutindeni si pe zi ce trece se tot desfiinteaza scolile ajutatoare. Eu in clasa a VI-a trebuie sa meditez si sa lucrez cu o fata roma care nu intelege ca 5=5 si ii arat cele 5 degete de la ambele miini. Oare ce ara face aceasta pseudo-invatatoare cu un asfel de elev,? Oricum e o crasa discriminare sa pui elevii unei clase sa tipe in cor la adresa unui copil mai puitin dotata intelectual. E o chestiune dificila aprecierea acestei situatii grave din invatamint dar cucuoana asta n-are ce cauta in INVATAMINT.
raspunde

Oferta de munca

thumb down thumb up
luni, 18 mai 2015, 16:19
de ionut

Oferta de nerefuzat de lucru! Aveti in fata un fenomen tot mai intalnit! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ionutgherghina955@yahoo.ro
raspunde

Monștri produc demoni

thumb down thumb up
luni, 18 mai 2015, 20:46
de Vlad

Doar atat s-a facut pana acum ? Ordonanța de urgentă pt arestarea acesteia, cercetați toti cei implicați , care i-au ținut parte, directorii care au ținut-o in brațe, inspectoratul care se face ca ploua, Direcția Copilului care trebuia sa ia măsuri . Cade totul pe poliția romană, macar sa-si facă datoria, sa se gândească ca maine ar putea fi copiii acestora. Respectați micuții, altfel nu veți avea parte de respect, dascăli buni. Sant niște ființe care au nevoie de voi , nu sa-i umiliți, prin modul de predare al celei prezentate, copiii nu vor ajunge decat niște ratați. Trebuie odată curatat sistemul de mizerabile ca aceasta ,,doamna" de mahala. Iar pt domnul CM Lucian : toti copiii au dreptul la învățământ, la șapte ani nu se știe daca un elev e retardat ,vorbești prostii, are acelasi drept ca oricare altul , aici intervine rolul învățătoarei, care fara suflet ar trebui sa se spânzure, decat sa batjocorească un micuț. Dar nu e cazul nostru, copilul Răspunde corect, nesimtitei de Chiorean . Asa ca nu are scuze.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.