Kovesi, invitată din nou la audieri în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Ce riscă şefa DNA dacă nu se prezintă

Kovesi, invitată din nou la audieri în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Ce riscă şefa DNA dacă nu se prezintă
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a propus ca şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie din nou invitată la audieri, după decizia CCR, a declarat joi preşedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

„A fost făcută o propunere (de a o invita pe Laura Codruţa Kovesi la comisia de anchetă-n.r.) Biroului Comisiei. Acesta va urma să ia decizia. A intervenit decizia CCR care spune că în baza principiului colaborării loiale între instituţii persoanele care exercită o funcţie publică într-o instituţie care nu se află sub controlul Parlamentului sunt obligate să vină, de aceea cred că este obligaţia noastră să reiterăm această invitaţie", a declarat noul preşedinte al Comisiei de anchetă a alegerilor, deputatul PSD Oana Florea.

Întrebată care vor fi demersurile care se vor face dacă Laura Codruţa Kovesi va refuza din nou invitaţia, Oana Florea a spus că se va proceda conform legii şi Regulamentului.

„Vom face ceea ce spune legea şi Regulamentul. Decizia nu este a mea, va fi luată prin vot, fie (...) va trebui să formulăm o plângere către Ministerul Justiţiei, fie dacă vor considera colegii oportună varianta domnului Pleşoianu (plângere penală-n.r.)", a răspuns deputatul PSD. Liviu Pleşoianu a afirmat că va propune sesizarea organelor de urmărire penală, în numele comisiei, pentru obstrucţionarea activităţii comisiei prin neprezentare în mod repetat.

„De două ori a fost invitată până acum Laura Codruţa Kovesi. Este ultima şansă pe care doamna Kovesi o are pentru a salva onoarea instituţiei pe care o conduce", a adăugat Pleşoianu.

„(...) În mod normal trebuie să se prezinte în faţa comisie, dar poate răspunde printr-un da sau nu la întrebarea dacă a fost la domnul Oprea în seara alegerilor prezidenţiale din 2009", a mai spus Pleşoianu, întrebat dacă se aşteaptă ca şefa DNA să răspundă în scris comisiei.

Întrebat dacă Kovesi ar putea susţine că nu vrea să comenteze un eveniment privat la care a participat, Pleşoianu a afirmat că „nu există aşa ceva".

„Nu poţi ca procuror general, cum era la vremea aceea, ca director SRI, ca director adjunct SRI, să spui că ai fost la un eveniment privat în seara alegerilor. Nu există aşa ceva. Este doar o continuare a modului sfidător în care se comportă faţă de Parlamentul României (...)", a spus Liviu Pleşoianu.

Oana Florea a spus că se vor face propuneri către Biroul Comisiei pentru a fi reinvitate şi alte persoane publice care au refuzat să se prezinte.

„Având în vedere că decizia Curţii a schimbat puţin datele problemei, bineînţeles, că vom lua în considerare toate persoanele care nu s-au prezentat sau a refuzat să se prezinte", a spus Oana Florea, întrebată dacă şi Gabriel Oprea va fi reinvitat în contextul în care ancheta Parchetului s-a încheiat

 

 

Loading...
Comenteaza