Eveniment

UPDATE La Cluj, riveranii iau locul "moţilor din Apuseni" la prima ninsoare FOTO / VIDEO

Sâmbătă seara, de la vedete la taximetrişti sau clujeni de rând au simţit pe propria piele că "iarna nu-i ca vara" şi că "la deal e ca la munte". S-a derapat, nu s-a putut urca cu maşina din centru spre Bună Ziua, pe arterele în pantă, riveranii din aceste zone s-au mobilizat şi au ajutat şoferii să-şi împingă maşinile blocate în trafic.
 • Foto - NIŞTE foto

  Foto - NIŞTE foto

 • NIŞTE foto

  NIŞTE foto

 • NIŞTE foto

  NIŞTE foto

 • NIŞTE foto

  NIŞTE foto

 • NIŞTE foto

  NIŞTE foto

Prima zăpadă-serioasă la Cluj-Napoca. Intervenţii concertate de vineri, ora 00.00, la foc continuu, spun şefii firmelor de salubrizare care deţin contractul pentru curăţarea străzilor din oraş de zăpadă. Sâmbătă seara, de la vedete la taximetrişti sau clujeni de rând au simţit pe propria piele că "iarna nu-i ca vara" şi că "la deal e ca la munte". S-a derapat, nu s-a putut urca cu maşina din centru spre Bună Ziua, pe arterele în pantă, riveranii din aceste zone s-au mobilizat şi au ajutat şoferii să-şi împingă maşinile blocate în trafic.

Cu zăpada s-a procedat ca în fiecare an, spune şeful Rosal Cluj, Sergiu Hossu, adică s-a intrat cu utilizele de deszăpezire pe urgenţele I, apoi s-au făcut urgenţele II şi III. Rosal curăţă zăpada pe sectorul I - Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, D. Rotund, zona centrală -cca 80%- adică pe 348 de străzi. Din acestea, urgenţa I sunt 126, iar restul - ungenţe II şi III. 

"Intervenţiile s-au început de vineri noaptea spre sâmbătă câd am interevenit pe străzile în pantă şi pe poduri unde se formase polei. Frunzişului, podul N şi bretele. Am aavut sâmbătăt şi două schimburi de câte 30-40 de lucrători care s-au ocuptat de curăţarea zăpezii de pe trotuare. Avem pe teren 14-15 utilaje care acţionează. La o trecere pe toate arterele din sectorul nostru se consumă circa 150-200 t de material antiderapant. De vineri până astăzi am împrăştiat 800 de tone. Problema este că ninge şi, după ce se trece o dată pe urgenţele I pentru care avem nevoi de aproximativ 2 ore şi 30 de minute, trebuie să se reia procedura. Pentru urgenţele II şi III, în funcţie de trafic, timpul de intervenţie este între o oră şi două ore şi jumătate", a explicat Hossu.
Potrivit lui, sămbătă au fost şi probleme, în Mănăştur, unde, pe anumite artere nu s-a putut intra cu maşinile de deszăpăzire din cauza autovehiculelor parcate. Pe artere ca Edgar Quinet sau Câmpului - capăt, chiar dacă sunt private, s-a interbenit la cererea locatarilor. Au fost probleme şi pe Viilor, tot din cauza maşinilor parcare. "Avertizarea de ninsore ţine până mâine dimineaţă, aşa că suntem pe baricade", a mai completat Hossu.


Şeful Brantner, Eugen Vereş, nu a putut fi, deocamdată contactat pentru a explica cum s-a derutat deszăpezirea sectorului II de care se ocupă - Gheorgheni, Mărăşti, Între Lacuri, Bulgaria, A. Mureşanu, Someşeni, zona centrală - cca 20%, adică 320 de artere, din care urgenţa I sunt 85. În sectorul Brantner se află şi artera Bună Ziua care a putut fi cu greu accesată dinspre centru, sămbătă seara.

UPDATE Vereş spune luni că de vineri s-a intervenit la Cluj-Napoca cu zece utilaje, 60 de angajaţi şi 2,5 tone de material antiderapant. "Din punctul nostru de vedere nu am avut probleme, ne-am străduit să creăm condiţii optime pentru circulaţia în condiţii de iarnă. Suntem în pragul unei licitaţii foarte importante pentru comapnai noastră şi nu ne permitem să nu fim receptivi la nevoile clujenilor", a spus el.


O sindrofie la Grand Hotel Italia, în Buă Ziua, în plină nisoare, sâmbătă seara - prezentare Cătălin Botezatu, avampremieră la Balul Operei. De la vedete la clujeni de rând care au fost nevoiţi să circule din centru către eveniment au fost nevoiţi să o ia la pas - derapaje pe Republicii, blocaje pe strada Bună Ziua- Fagului, din cauza zăpezii, taximetre care n-au mai putut să înainteze din cauza zăpezii şi poleiului de pe carosabil.
Sâmbătă, de dimineaţa, probleme au fost şi cu mijloacel de transport în comun. Derapaje pe Frunzişului. Taximetrişti care se avertizau prin staţie să evite anumite rute care au fost cucerite de zăpadă şi pe care era foarte dificil de circulat.


"Dimineaţă voiam să ajung din Mănăştur în Zorilor cu autobuzul 43. Autobuzul mergea atât de încet încât ajungeai mai repede pe jos. După staţia de pe Frunzişului a derapat încontinuu, a urcat foarte încet, mai mult aluneca înapoi, şi când am ajuns în Zorilor ne-a dat jos pe toţi pasagerii, a trebuit să iau un taxi ca să ajung la muncă", a spus o clujeancă.
Atât, şeful Companiei de Transport Public, Liviu Neag, cât şi primarul Emil Boc s-au declarat mulţumiţi de felul în care s-a intervenit şi, mai mult, au spus că nu sunt probleme majore.
Vasile Bodea e şeful unei companii de taximetre, locuieşte în cartierul Dâmbu Rotund şi e foc şi pară pe modul în care s-au mişcat utilajele de deszăpezire. "La mine pe stradă, aici în Dâmbu Rotund, nu am putut urca cu maşina", spune el. "În tot cartierul, pe străzile înalte, nu se poate urca mai deloc, nu au dat deloc cu nisip. De la amiază, de când a nins, zăpada era de un lat de mână bun. Pe drum e zăpadă bătucită, fără nisip, aici e pauză cu deszăpezirea". Mai problematice în cartier ar fi străzile Spicului, Dorului şi Sanatoriului, spune el.

Foto: NIŞTE foto

 

Publicitate

Comentarii

Interventii

thumb down thumb up
duminică, 26 ianuarie 2014, 17:49
de Mihai

Daca Hosu zice ca are 14-15 utilaje inseamna ca nici macar nu stie cate masini au iesit la dezapezit. Normal ca nu se vede nimic daca se face dezapezirea in Cluj cu 10 masini. Inainte sa inceapa ninsoarea ei trebuiau sa arunce cu clorura de calciu pentru a preveni prinderea zapezii. Aceste firme asteapta insa sa ninga 'n' ore dupa care ies pe drum ca sa ne arate ca muncesc si sa incaseze banii. Aceasta este realitatea.
raspunde

Riveran

thumb down thumb up
luni, 27 ianuarie 2014, 10:47
de ghita

Inainte sa folositi cuvantul "riveran" ati consultat un DEX?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.