Meteoritul care a speriat Clujul

Meteoritul care a speriat Clujul
În comuna Mociu a căzut acum aproape 130 de ani cel mai mare corp ceresc ajuns în România. ZIUA de CLUJ a găsit o localnică, trecută de 100 de ani, care a relatat despre acest fenomen.
3 februarie 1882. Un huruit extraordinar i-a alertat pe clujeni şi i-a făcut să creadă că sunt atacaţi de ruşi. În Budapesta, oameni obişnuiţi au văzut un obiect strălucitor care se apropia cu viteză de Pământ. Era “meteoritul de la Mocs” (Moci), cel mai mare căzut vreodată în România, ale cărui fragmente se află, astăzi, în proprietatea Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB).

Meteoritul a căzut peste trei comune clujene - Jucu, Mociu şi Pălatca - şi a acoperit o suprafaţă de 60 kmp, iar cel mai mare fragment, de 35,7 kg, a fost găsit pe un deal din Mociu. Elisabeta Deac din satul Ghireşu Român este cel mai vârstnic locuitor al comunei. La 102 ani, este atât de fragilă, încât îţi este teamă să o atingi pentru a nu se dezintegra. Deşi te-ai aştepta ca un om ajuns la această venerabilă vârstă să nu mai fie lucid, ea surprinde prin exactitatea relatărilor, în ciuda faptului că auzul i-a scăzut şi a rămas fără vedere. “A picat o piatră mare din stea la Cesău. Eu nu am văzut-o, dar eram copchilă şi i-am auzit pe bătrânii mei vorbind de ea”, şi-a început povestea bătrâna. Locuitorii au fost înspăimântaţi. “Se auzea o huruială mare. Oamenii s-au speriat când au auzit cum venea piatra. O ţigancă a strigat la copilul ei: “Vino, vino în casă, Marţică, vin rusnacii peste noi!”, şi-a amintit femeia, care, copilă fiind, trăgea cu urechea la discuţiile părinţilor. Meteoritul a căzut pe un deal dintre zonele Dealul Popii şi Pădurea Lată.

“Omul pe al cărui pământ a căzut piatra din stea a vândut-o statului şi şi-a cumpărat pământ din banii primiţi. Nimeni nu vroia să cumpere piatra aia, că era din stea”, şi-a încheiat istorisirea bătrâna. În Mociu, puţini locuitori ştiu ceva despre meteoritul care a lovit cândva întreaga comună. “S-a uitat de el. Mi s-a spus că a căzut pe deal, dar se pare că la data respectivă nu prea se ştia ce este un meteorit. Nu s-a povestit istoria acestui meteorit”, spune Marin Ban-Boroşteanu, secretarul Primăriei Mociu. Părerea este împărtăşită şi de directorul căminului cultural, Traian Sălăgean. “Căderea meteoritului a fost observată din Zalău până în Cehoslovacia. Meteoritul s-a spart în aer. În locul unde a căzut bucata de 35 kg, s-a făcut un crater de jumătate de metru. De pe distanţa a trei comune s-au adunat bucăţi”, a declarat Sălăgean.

Cercetătorii de la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca au acordat o mare importanţă studierii meteoriţilor între anii 1950-1980. “Aceştia sunt corpuri cereşti care provin din centura de asteroizi a planetelor Marte şi Jupiter. În România există două mari colecţii, la Muzeul UBB şi la Muzeul Vrancei. Meteoritul care a căzut în zona Mociu a constat în mii de fragmente şi se presupune că a avut 300 kg. 30% dintre fragmente au fost recuperate şi există la Cluj”, a declarat cercetătorul Liviu Mircea.

El susţine că “meteoritul din Mocs” a fost cercetat mai întâi de astrologii din Imperiul Austro-Ungar. “Astronomia era în fază incipientă în acest imperiu. În prima fază, fragmentele au fost trimise unor astrologi austrieci pentru a face cercetări şi previziuni astrologice, apoi a început o campanie de recuperare a acestor fragmente. Astrologii maghiari din Budapesta au observat pe cer, cu câteva minute înainte de a cădea la Mociu, un corp cosmic strălucitor. Unii martori oculari au comparat zgomotul pe care îl făcea cu huruitul sacadat al unei trăsuri pe un drum pietruit”, susţine Mircea.

Muzeu dedicat meteoritului

“Se intenţionează să se facă un muzeu al satului şi, printre altele, se vrea să se aducă aici un fragment de meteorit. E o idee”, susţine Marton Horvath, primarul din Mociu. De altfel, atât echipa locală de fotbal, cât şi barul din comună poartă un nume care aminteşte de fenomenul de acum aproape 130 de ani – Meteor.


Loading...
Comenteaza