Eveniment

Meteoritul care a speriat Clujul

În comuna Mociu a căzut acum aproape 130 de ani cel mai mare corp ceresc ajuns în România. ZIUA de CLUJ a găsit o localnică, trecută de 100 de ani, care a relatat despre acest fenomen.
  • Tanti Elisabeta Deac / Barul satului a fost botezat după fenomenul de acum 130 de ani

    Tanti Elisabeta Deac / Barul satului a fost botezat după fenomenul de acum 130 de ani

3 februarie 1882. Un huruit extraordinar i-a alertat pe clujeni şi i-a făcut să creadă că sunt atacaţi de ruşi. În Budapesta, oameni obişnuiţi au văzut un obiect strălucitor care se apropia cu viteză de Pământ. Era “meteoritul de la Mocs” (Moci), cel mai mare căzut vreodată în România, ale cărui fragmente se află, astăzi, în proprietatea Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB).

Meteoritul a căzut peste trei comune clujene - Jucu, Mociu şi Pălatca - şi a acoperit o suprafaţă de 60 kmp, iar cel mai mare fragment, de 35,7 kg, a fost găsit pe un deal din Mociu. Elisabeta Deac din satul Ghireşu Român este cel mai vârstnic locuitor al comunei. La 102 ani, este atât de fragilă, încât îţi este teamă să o atingi pentru a nu se dezintegra. Deşi te-ai aştepta ca un om ajuns la această venerabilă vârstă să nu mai fie lucid, ea surprinde prin exactitatea relatărilor, în ciuda faptului că auzul i-a scăzut şi a rămas fără vedere. “A picat o piatră mare din stea la Cesău. Eu nu am văzut-o, dar eram copchilă şi i-am auzit pe bătrânii mei vorbind de ea”, şi-a început povestea bătrâna. Locuitorii au fost înspăimântaţi. “Se auzea o huruială mare. Oamenii s-au speriat când au auzit cum venea piatra. O ţigancă a strigat la copilul ei: “Vino, vino în casă, Marţică, vin rusnacii peste noi!”, şi-a amintit femeia, care, copilă fiind, trăgea cu urechea la discuţiile părinţilor. Meteoritul a căzut pe un deal dintre zonele Dealul Popii şi Pădurea Lată.

“Omul pe al cărui pământ a căzut piatra din stea a vândut-o statului şi şi-a cumpărat pământ din banii primiţi. Nimeni nu vroia să cumpere piatra aia, că era din stea”, şi-a încheiat istorisirea bătrâna. În Mociu, puţini locuitori ştiu ceva despre meteoritul care a lovit cândva întreaga comună. “S-a uitat de el. Mi s-a spus că a căzut pe deal, dar se pare că la data respectivă nu prea se ştia ce este un meteorit. Nu s-a povestit istoria acestui meteorit”, spune Marin Ban-Boroşteanu, secretarul Primăriei Mociu. Părerea este împărtăşită şi de directorul căminului cultural, Traian Sălăgean. “Căderea meteoritului a fost observată din Zalău până în Cehoslovacia. Meteoritul s-a spart în aer. În locul unde a căzut bucata de 35 kg, s-a făcut un crater de jumătate de metru. De pe distanţa a trei comune s-au adunat bucăţi”, a declarat Sălăgean.

Cercetătorii de la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca au acordat o mare importanţă studierii meteoriţilor între anii 1950-1980. “Aceştia sunt corpuri cereşti care provin din centura de asteroizi a planetelor Marte şi Jupiter. În România există două mari colecţii, la Muzeul UBB şi la Muzeul Vrancei. Meteoritul care a căzut în zona Mociu a constat în mii de fragmente şi se presupune că a avut 300 kg. 30% dintre fragmente au fost recuperate şi există la Cluj”, a declarat cercetătorul Liviu Mircea.

El susţine că “meteoritul din Mocs” a fost cercetat mai întâi de astrologii din Imperiul Austro-Ungar. “Astronomia era în fază incipientă în acest imperiu. În prima fază, fragmentele au fost trimise unor astrologi austrieci pentru a face cercetări şi previziuni astrologice, apoi a început o campanie de recuperare a acestor fragmente. Astrologii maghiari din Budapesta au observat pe cer, cu câteva minute înainte de a cădea la Mociu, un corp cosmic strălucitor. Unii martori oculari au comparat zgomotul pe care îl făcea cu huruitul sacadat al unei trăsuri pe un drum pietruit”, susţine Mircea.

Muzeu dedicat meteoritului

“Se intenţionează să se facă un muzeu al satului şi, printre altele, se vrea să se aducă aici un fragment de meteorit. E o idee”, susţine Marton Horvath, primarul din Mociu. De altfel, atât echipa locală de fotbal, cât şi barul din comună poartă un nume care aminteşte de fenomenul de acum aproape 130 de ani – Meteor.


Publicitate

Comentarii

2010 - 102 = 1908

thumb down thumb up
luni, 23 august 2010, 13:23
de cornel

Pai cum, femeia are 102 ani, meteoritul a cazut in 1882 si ea era copila cand a cazut :)) Deja sunteti hilari. Si cum a acoperit meteoritul 60 km patrati desi meteoritul avea 35 kg si craterul juma de metru :)))) nu pe bune, voi cititi ce scrieti?
raspunde

da

thumb down thumb up
luni, 23 august 2010, 14:58
de Daniel

Subscriu ce a scris antecomentatorul meu. E chiar ******  autoarea articolului. Jesus..
raspunde

Meteorit

thumb down thumb up
luni, 23 august 2010, 16:28
de Redactia ZIUA de CLUJ

Bună ziua Femeia în cauză a relatat reporterilor ZIUA de CLUJ ceea ce a auzit de la părinţi săi despre meteorit. De asemenea, în text este precizat că meteoritul “se presupune că a avut 300 kg”, iar în comuna Mociu s-a găsit doar un fragment, de 35,7 kg. Vă mulţumim pentru interesul acordat cotidianului nostru. Redacţia ZIUA de CLUJ

raspunde

Astrologi sau astronomi?

thumb down thumb up
luni, 23 august 2010, 20:26
de Astrologul de serviciu

Astrologii au prevazut cu mii de ani inainte citind in astre ca va cadea un meteorit la Mociu, si l-au si studiat dupa ce a cazut, adeverind astfel ca astrologia este o stiinta exacta. PS. Autoarea sa consulte dictionarul limbii romane la cuvantul astrolog, dupa aceea la astronom. Sau daca nu stie ce inseamna sa nu mai scrie articole pe asemenea teme. Oricum articolul e de 2 bani, ca si documentarea, sa umple paginile in lipsa de subiecte.
raspunde

mociu

thumb down thumb up
duminică, 26 septembrie 2010, 20:56
de florina

sunt din mociu si ma simt mandra ca la mn in sat sa intmplat asa ceva. si ii urez primarului mult succes
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.