Eveniment

“Nu ştim dacã trãiţi bine, nu ştim dacã aţi ales bine, dar vã promitem cã o sã râdeţi bine!”

TIFF 2009 a luat sfârşit, dar cinefilii clujeni nu trebuie sã aştepte pânã la anul.
Publicitate

In octombrie va avea loc prima ediţie Comedy Cluj, festival de film, cu un buget de 400.000 de euro. Primul festival al filmului de comedie din România, Comedy Cluj, va avea loc începând din aceastã toamnã, la Cluj-Napoca, în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Tinerelor Talente Artistice.

 

Cu un buget de 400.000 de euro şi o ofertã de 70 de filme din întreaga lume, Comedy Cluj tinde sã devinã un eveniment de amploare. Omul de afaceri Sorin Dan este preşedintele festivalului.

 

Cum v-a venit ideea de a organiza Comedy Cluj? Mai existã astfel de festivaluri în România?

Este primul festival de comedie din ţarã, practic este primul festival tematic în afarã de cele destinate scurtmetrajelor sau documentarelor. Am mers pe la festivaluri şi l-am cunoscut acum trei-patru ani pe un domn, Vladimir Marin, care a fost directorul Casei de Filme 5, a produs vreo 100 de filme pe vremea lui Ceauşescu, este unul din “greii” lumii cinematografice. Cu el m-am plimbat pe la festivaluri şi, la un moment dat, ne-am gândit sã facem şi noi unul. Anul trecut eram la Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur, am discutat despre Comedy Cluj şi am început sã lucrãm la el. Sunt foarte puţine festivaluri de comedie în lume. în Europa mai existã douã-trei festivaluri de acest gen.

 

Veţi organiza şi activitãţi conexe festivalului?

Vor fi mai multe manifestãri legate de comedie în acea perioadã. Vom avea un festival de epigrame, un salon de caricaturi, teatru stradal, workshop-uri, discuţii, petreceri. începând de anul viitor, încercãm sã facem cea mai mare manifestaţie de comedie din Europa de Est, care sã dureze aproape o lunã, din care o sãptãmânã şi jumãtate va fi dedicatã teatrului de comedie şi o sãptãmânã şi jumãtate, filmului de comedie. Vrem sã fie luna comediei în Cluj, sã avem sute de spectacole.

 

Când va avea loc  Comedy Cluj?

Festivalul va avea loc între 10 şi 18 octombrie. Va fi un festival mare. Pentru prima ediţie va avea un buget de 400.000 de euro, 70 de filme şi 200 de proiecţii. Vrem sã fie, de departe, cel mai puternic festival de comedie din Estul Europei. Avem sprijinul Consiliului Naţional al Cinematografiei, care ne-a acordat multã încredere şi ne-a alocat 350.000 de lei. Ceea ce organizãm noi va fi comparabil cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de acum trei ani, pentru cã avem avantajul TIFF-ului care a creat o emulaţie aici, la Cluj, dar, pe de altã parte, este şi un dezavantaj pentru cã orice festival pe care îl porneşti trebuie sã fie comparabil cu TIFF-ul, altfel cazi în derizoriu. Avem foarte multe provocãri, însã Comedy Cluj este un festival complementar cu TIFF-ul, nu suntem în concurenţã, ne adresãm unui alt segment. Este un lucru bun pentru oraş sã gãzduiascã mai multe evenimente mari, de genul celui care tocmai s-a încheiat sau al celui care va avea loc la toamnã.

 

Ce înţelegeţi prin film de comedie? Ce filme vor fi proiectate la Comedy Cluj?

Vor fi proiectate comedii de toate genurile, vom avea şi comedii mai... “serioase”. în festival nu se vor gãsi filmele care sunt la mall. Vor fi filme absolut superbe, spumoase, vor fi multe surprize şi sunt convins cã ele vor plãcea multor oameni iubitori de film.

 

Care vor fi secţiunile festivalului?

Vom avea o secţiune de concurs unde se vor afla circa zece filme noi din toatã lumea, avem o secţiune “Oldies, but goldies”, în care vor fi de la filme alb-negru pânã la comedii celebre din anii ’70, româneşti şi strãine. Comediile româneşti nu vor fi cele promovate pe toate televiziunile, vom încerca sã gãsim comedii deosebite. Vrem sã dãm un premiu de excelenţã pentru întreaga activitate şi vom avea o micã retrospectivã legatã de acel personaj.  Va exista, însã, şi o secţiune dedicatã comediilor din ultimii cinci-şase ani.

 

Ce personalitãţi veţi aduce în Cluj?

De selecţia filmelor se vor ocupa domnul Vladimir Marin şi doamna Cristina Hoffman, care este de opt ani selecţioner la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi în ultimii trei ani participã la selecţia filmelor de la Cannes. Vom avea nume mari din cinematografia europeanã, avem discuţii cu mai multe personalitãţi legate de segmentul de comedie. Din România vor veni nume mari din cinematografia de comedie care poate au fost uitaţi şi vrem sã îi readucem în atenţia publicului. Vor fi regizori de comedie cunoscuţi pe plan internaţional. Avem în jur de 100 de invitaţi.

 

Ce filme veţi aduce din strãinãtate, din ce ţãri?

Vom avea cele mai bune filme din Marea Britanie, Cuba, Ungaria, Finlanda, Ungaria, Bulgaria, Canada, Germania, Franţa, Japonia, Australia, pentru a enumera doar câteva din ţãrile participante.

 

Ce filme româneşti veţi aduce?

Vor fi comedii începând din epoca “tare” a comunismului, anii ’60 -’70 -’80. Vom încerca sã nu aducem filme “uzate”. Sunt încã foarte multe filme româneşti valoroase. Peliculele româneşti vor reprezenta 20% din totalul celor prezentate în festival. Vom avea şi şase-şapte filme maghiare.

 

Unde vor fi proiectate filmele?

încercãm sã ne axãm pe cinematografele din centru şi sã creãm spaţii mai deosebite în care sã se facã proiecţii. Sperãm sã reuşim sã facem un  parteneriat cu Primãria Cluj-Napoca pentru una din sãlile de cinematograf din centru, pe care sã o gestionãm şi în afara festivalului şi unde sã aducem filme de cinematecã, de nişã şi de comedie. Planul este pe viitor sã mai facem şi alte festivaluri de nişã bazate pe acel cinematograf.

 

Cui se adreseazã Comedy Cluj?

Ne vom adresa tuturor categoriilor de cinefili, tuturor celor care ştiu şi le place sã râdã. Spre deosebire de TIFF, unde sunt filme mai experimentale, Comedy Cluj va fi mult mai axat pe public. La orice festival general, pentru cã este foarte mare gama de filme prezentate, oamenilor le plac douã-trei. Dacã îţi plac comediile, îţi plac toate filmele ce vor fi proiectate la Comedy Cluj. Vor fi şi comedii mai “serioase”, satire. E perioadã de crizã şi trebuie sã râdem. Unul dintre sloganele festivalului va fi “Nu ştim dacã trãiţi bine, nu ştim dacã aţi ales bine, dar vã promitem cã o sã râdeţi bine!”.

 

Ce buget ar trebui sã aibã un festival pentru a fi cel mai puternic din Europa de Est?

Visul nostru este sã avem un buget care sã depãşeascã douã milioane de euro, dacã vom face şi partea de teatru. Astfel, Clujul poate deveni o destinaţe turisticã prin prisma evenimentelor pe care le gãzduieşte.

 

în România, filmele de comedie au cam dispãrut. Cum credeţi cã s-a ajuns în aceastã situaţie?

Problema e în felul urmãtor la filmele de comedie. Tinerii regizori au fãcut filme cu care  sã te duci sã câştigi festivaluri, nu neapãrat filme cu care sã umpli sãlile cinematografelor. Dacã ne uitãm chiar şi la “Poliţist, adjectiv”, care mi se pare un film excepţional, el este un film de festival. Nu se vor umple sãlile cu “Poliţist, adjectiv”. Pe de altã parte, dacã faci un film de comedie, vine lumea, însã la festivaluri este mai puţin premiat. Valul de regizori tineri are nevoie de premii şi mai puţin de sãli pline, care, oricum, în România nu prea existã.

 

Este loc de încã un festival de film în Cluj-Napoca? Câţi bani va aduce Clujului?

Clujul are nevoie de acest gen de festival pentru cã oraşul nu este unul turistic în sensul real al cuvântului. însã Clujul poate trãi din evenimente cum e TIFF-ul, cum va fi Comedy Cluj. Aceste evenimente aduc notorietate şi bani. Cred cã la un festival cum vrem sã facem peste trei ani, la ediţia a treia, cu un buget de douã milioane de euro, oamenii vor veni la Cluj şi vor cheltui aici alte douã milioane de euro pentru cazare, pentru mâncare, bãuturã şi altele. Cred cã festivalul din acest an va aduce în jur de 500.000 de euro în Cluj-Napoca. Dacã va fi cel mai important festival de comedie din Estul Europei, atunci capãtã rezonanţã şi numele de Cluj. Comedy Cluj are şanse sã devinã cel mai puternic festival de gen din Europa. Avem şi o colaborare foarte bunã cu TIFF-ul, pentru cã nu ne concurãm, ci ne completãm reciproc.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.