Eveniment

Peste 20 de persoane cer despăgubiri în cazul exploziei din Floreşti

Margareta Jula, femeia de 63 de ani din Floreşti, care a provocat la începutul lunii iunie o explozie care a afectat 15 apartamente şi 6 autoturisme, se află în continuare după gratii. În procesul în care e judecată pentru distrugere îi cer despăgubiri 21 de persoane.
Publicitate
 

Procesul Margaretei Jula se desfăşoară la Judecătoria Cluj-Napoca, cu inculpata în stare de arest preventiv. După ce femeia a fost trimisă în judecată pentru distrugere, instanţa a menţinut arestul, prelungind detenţia cu 60 de zile, însă Jula nu a atacat hotărârea cu recurs, astfel că şi în prezent ea se află după gratii. Margareta Jula este judecată pentru distrugere, fapta de care este acuzată, având în vedere că a fost provocată prin explozie, fiind pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani. Din fericire, în urma exploziei nu au fost răniţi.

În procesul în care este judecată Margareta Jula s-au constituit ca parte civilă 21 de persoane, între care şi două entităţi juridice: Asociaţia de proprietari a imobilului şi SC Imocredit IFN SA. Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, suma totală pe care cele 21 de părţi civile o solicită cu titul de despăgubiri este de aproximativ 50.000 de lei. "În afară de apartamentul în care locuia Margareta Jula a mai fost grav afectat unul singur, la parter. În rest, e vorba de uşi îndoite sau geamuri sparte din cauza exploziei, şi de cele 6 maşini avariate", a arătat Dan Sebastian Chertes, avocatul care a reprezentat-o pe Margareta Jula. Majoritatea vecinilor femeii, care au avut de suferit prejudicii în urma exploziei, cer sume cuprinse între 2.000-3.000 de lei.

Femeia, în vârstă de 63 de ani, a făcut acest gest întrucât apartamentul în care locuia, şi cu care a garantat pentru un împrumut în beneficiul unor cunoştinţe, urma să fie executat silit. Procurorul care a cerut instanţei să dispună arestarea preventivă a arătat că pericolul pe care îl prezintă lăsarea în libertate a acesteia "s-a dedus în speţă din gravitatea faptei, din modul concret în care aceasta a fost săvârşită, din conduita inculpatei în societate (a comis un omor) precum şi din atitudinea pe care acesta a avut-o după comiterea faptei (atitudinea în timpul urmăririi penale de emitere de declaraţii contradictorii fără explicaţii plauzibile). Cât priveşte pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a inculpatei, trebuie avute în vedere gravitatea faptei şi consecinţele ei, indiferenţa inculpatei de a pune în primejdie viaţa altor persoane şi antecedenţa penală a inculpatei". Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Margareta Jula ar fi comis infracţiunea de pruncucidere în urmă cu 40 de ani.

Potrivit procurorilor, în noaptea de 1 spre 2 iulie 2013, Margareta Jula a demontat, cu ajutorul unui cleşte, furtunul de alimentare cu gaz a aragazului din bucătăria apartamentului ei, în aşa fel încât să permită scurgerea gazului metan, concomitent cu aprinderea unei candele cu ulei, având intenţia să provoace o explozie care să distrugă apartamentul, după care a părăsit apartamentul, iar în jurul orei 02:00 a avut loc o explozie, care a provocat distrugerea apartamentului în care locuia, precum şi a uşilor metalice de intrare, tâmplăriei PVC a altor 14 apartamente şi a unui număr de şase autoturisme parcate în apropiere".

La o săptămână după arestare, Margareta Jula şi-a cerut iertare vecinilor, printr-o scrisoare transmisă prin intermediul avocaţilor, în care a recunoscut toate acuzaţiile care i se aduc. "Gestul acesteia reprezintă un act al unei persoane disperate, care la acel moment a considerat că a pierdut totul la o vârstă înaintată", se arăta în scrisoare.

Următorul termen al procesului Margaretei Jula va avea loc în 29 septembrie.

 

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.