Eveniment

Primar condamnat la închisoare pentru conflict de interese

Pedeapsă cu închisoarea, la Curtea de Apel Cluj, pentru conflict de interese. Sandu Bercean, primarul comunei sălăjene Meseşenii de Jos, care ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, a fost condamnat, cu suspendare, în primă instanţă, pentru că şi-a angajat fiica la primărie şi a cumpărat marfă de la firmele soţiei şi fiului său pentru Centrul de Zi al comunei.
Publicitate
 

Procesul primarului Sandu Bercean a început în 25 februarie 2013, la Curtea de Apel Cluj, după ce edilul a fost acuzat de procurori de conflict de interese, abuz în serviciu şi fals intelectual. Instanţa l-a condamnat la patru luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, cu un termen de încercare de doi ani şi patru luni, pentru două fapte ce în opinia judecătorilor constituie conflict de interese. Bercean a fost achitat în ceea ce priveşte acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals intelectual. Sentinţa Curţii de Apel nu este definitivă, iar primarul a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit procurorului de la Curtea de Apel Cluj, care a întocmit rechizitoriul, în perioada 2007-2012, Bercean, în mod repetat, a achiziţionat mărfuri de la SC Bercean Impex SRL, „cunoscând că la această societate este asociată (...) soţia sa, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru aceasta din urmă, în sumă de 145.122 lei". În rechizitoriu se arată că în perioada 2011-2012, primarul din Meseşenii de Jos, „în mod repetat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale a achiziţionat mărfuri de la SC Albeno Star SRL", ştiind că la această societate asociat unic este fiul său, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru aceasta din urmă, în sumă de 15.262 lei. Mărfurile au fost cumpărate pentru aprovizionarea Centrului de Zi aflat în subordinea Primăriei Meseşenii de Jos.

Primarul Bercean a fost trimis în judecată şi pentru că în 15 decembrie 2009 a emis o dispoziţie prin care a dispus angajarea fiicei sale în funcţia de consilier personal, pe durată determinată, începând din data de 1 decembrie 2009, cu un salariu de încadrare lunar de 1.322 lei. Pentru achiziţionarea produselor, cu bani publici, de la firmele soţiei şi ale fiului, Bercean a fost condamnat la patru luni de închisoare, iar pentru angajarea fiicei în postul de consilier personal la Primăria Meseşenii de Jos, a fost condamnat la trei luni de închisoare. Instanţa a contopit pedepsele şi a aplicat-o pe cea mai grea, de patru luni închisoare, cu suspendare, şi pedeapsa complementară prin care i se interzice dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice de la rămânerea definitivă a hotărârii până la terminarea executării pedepsei închisorii.
Pedeapsa prevăzută de lege pentru conflict de interese este cuprinsă între şase luni şi cinci ani de închisoare, însă după ce a reţinut circumstanţe atenuante, instanţa a coborât sancţiunea la patru luni, adică sub minimul special. Circumstanţele antenuante au fost reţinute în virtutea faptului că Bercean nu avea antecedente penale, se bucura de apreciere şi respect în comunitate, fiind primar din anul 2004, iar în cursul procesului a avut o atitudine parţial sinceră, întrucât a recunoscut faptele, negând doar vinovăţia în comiterea lor.

Sandu Bercean a arătat în cursul urmăririi penale că nu a cerut expres angajaţilor primăriei să achiziţioneze produse de la aceste societăţi, dar a cunoscut aceste împrejurări cu ocazia semnării ordinelor de plată pentru mărfurile achiziţionate de primărie pentru unităţile aflate în subordinea acesteia - în speţă, „Centrul de Zi Meseşenii de Sus" - apreciind însă că nu comite vreo faptă penală. „În faţa instanţei, inculpatul a reiterat aceeaşi poziţie, arătând în plus că, nu a urmărit obţinerea vreunui profit pentru el sau familia sa (de altfel, profitul net realizat de fiecare din cele două societăţi comerciale nu este cel menţionat în rechizitoriu, ci în mod real, mult mai mic, organul de urmărire penală neluând în calcul cheltuielile aferente acestor activităţi), ci doar să rezolve problemele sociale din comunitate; s-a arătat că, deşi a făcut demersuri în acest sens, nu a reuşit să găsească alţi furnizori de produse necesare Centrului de Zi, diversele firme cu care au negociat declinându-şi oferta sau impunând tarife care nu puteau fi suportate de primărie şi nu se încadrau în bugetul aprobat cu această destinaţie, fie datorită cantităţilor reduse necesare zilnic, săptămânal sau lunar, fie datorită distanţei între comună şi sediul firmelor respective din Zalău, Cluj etc., care reclama costuri mari cu transportul", se arată în sentinţa Curţii de Apel Cluj.

Însă, Curtea de Apel Cluj a constatat că primarul a încălcat legea, iar explicaţia sa că „a urmărit doar un interes public, să rezolve problemele sociale din comunitate şi, nu a găsit altă soluţie decât să apeleze la societăţile comerciale aparţinând familiei sale pentru a nu închide Centrul de Zi, nu s-au dovedit a fi aşa cum le-a prezentat inculpatul". Potrivit instanţei, solicitările de ofertă din partea primăriei au fost făcute doar către două societăţi comerciale din Zalău şi, doar la 6 septembrie 2012, cu puţin timp înaintea începerii urmăririi penale în cauză, alte dovezi în acest sens nemaifiind identificate la dosar. Decizia definitivă în dosarul lui Sandu Bercean aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

 

Publicitate

Comentarii

mai investigati

thumb down thumb up
marţi, 10 septembrie 2013, 15:22
de ion

Ia mai verificati voi si contractele incheiate cu Consiliul judetean Salaj pentru furnizarea de produse de panificatie pentru spitalul judetean si pentru centrele de copii din judet, contracte incheiate cu prietenul lui de partid.
raspunde

vechi

thumb down thumb up
marţi, 10 septembrie 2013, 15:25
de andreea

Sentinta dateaza din 28 iunie 2013. Adica de doua luni jumatate, iar voi ati aflat acum si dati informatia ca fiind bomba de presa. V-a luat-o Bacalu inainte, atunci, imediat dupa ce s-a terminat procesul la Curtea de Apel.
raspunde

hello

thumb down thumb up
joi, 2 ianuarie 2014, 00:36
de dino

un gunoi de primar!!!
raspunde

primar

thumb down thumb up
joi, 10 aprilie 2014, 21:53
de eu g

Cum iti permiti sa faci tu pe cineva gunoi ,nici macar nu o cunosti persoana aceasta,tu nu ai dreptul sa jignesti pe nimeni si sa judeci! eu zic ca mai gunoi esti tu ca iti permiti sa judeci pe alti,ar trebui fiecare sasi vada de curtea lui ca poate neam reveni ca tara,dar de aia ne merge cum ne merge ca azi ne intereseaza si ce face vecinu in casa si ce mananca,asteau au trecere la noi din pacate. Fiti tare domnule Primar D-zeu e sus si da le fiecare cum merita.Mult succes
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.