Eveniment

Radu Preda: “Ar trebui ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa”

Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de ieri, de a trece eparhiile de Alba şi Oradea la Sibiu, este “ruşinoasă”, susţine teologul Radu Preda. Pe de altă parte, academicianul Ioan Aurel Pop consideră hotărârea ca previzibilă, având în vedere votul favorabil acordat de adunările eparhiale.

"Este o decizie ruşinoasă pentru că amestecă în mod flagrant politicianismul în modul de conducere şi păstorire al Bisericii", a subliniat Preda. El a criticat modul în care patriarhul a condus şedinţa de astăzi a Sinodului de la Bucureşti, asemănând modul de desfăşurare a şedinţei respective cu o dezbatere parlamentară în care se încearcă impunerea unui cvorum. Concret, teologul a incriminat votarea la pachet a tuturor propunerilor de rearondare de eparhii, în ciuda diferenţierii făcute, la nivelul Sinodului Mitropolitan al Clujului, între Alba Iulia şi Oradea. "Ne aflăm în plin război ortodoxo-ortodox. Ar trebui ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa acordat patriarhului", a subliniat Preda.

Decizia de ieri a Sfântului Sinod era previzibilă, prin prisma hotărârilor adunărilor eparhiale ale Alba Iuliei şi Oradiei, consideră academicianul clujean Ioan Aurel Pop. "Decizia era previzibilă. Din moment ce Biserica Ortodoxă Română, care are o organizare, o ierarhie bine determinată, a permis organizarea acestor adunări eparhiale, era de aşteptat ca Sfântul Sinod să aprobe opinia exprimată în cadrul lor", a precizat Ioan Aurel Pop. "Noi am încercat să arătăm calea istorică şi contemporană oarecum, dar Biserica are căderea şi dreptul să hotărască jurisdicţiile şi alte probleme care privesc credincioşii. Unii clujeni pot privi cu firesc regret decizia aceasta, ca pe o lovitură dată Clujului, în calitate de cel mai important oraş după Bucureşti", a adăugat academicianul. El a subliniat că deciziile de ordin bisericesc privesc însă conducerea Bisericii, cuvântul laicilor fiind limitat în astfel de decizii.

Mitropoliţii din Cluj şi Sibiu au fost de acord ca eparhia din Alba Iulia să se mute administrativ de la Cluj la Sibiu, fapt care reiese dintr-o discuţie a celor doi ierarhi cu patriarhul Daniel, la ultima vizită la Cluj a acestuia din urmă, afirmă rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Andrei Marga, care a fost martor la discuţie. "Trebuie spus un lucru. La ultima vizită a patriarhului la Cluj a fost o discuţie la care am participat, fără să fi fost implicat în ea, între mitropoliţii de Sibiu şi Cluj şi patriarh. Atunci era o înţelegere, că se va lua o măsură de reechilibrare a mărimii celor două mitropolii", a spus Marga, pentru ziuadecj.ro. "Se ştia bine că eparhiile de Deva - Hunedoara, de Alba Iulia vor pleca la Sibiu", a spus rectorul, precizând că la discuţia amintită nu a fost luată în calcul şi eparhia din Oradea.

Întrebat dacă va da curs cererii teologului Radu Preda, care solicita ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa conferit patriarhului Daniel, Marga a refuzat categoric această variantă. "N-a existat nici un precedent până la această oră. Nu sunt raţiuni acumulate pentru un astfel de gest. Nu cunosc astfel de acţiuni, nu s-a discutat niciodată aşa ceva", a spus el.

(O. CORNEA, M. PRODAN)

 

Publicitate

Comentarii

afacere duhovniceasca

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 15:18
de un ardelean

Asa zisul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, este cunoscut in randul enoriasilor ca un mare afacerist, avid dupa avere si nu stiu daca are ceva cu cele duhovnicesti. Romani, aparati va Ardealul, nu-i lasti pe pupincuristi sa ne distruga, chiar de sunt clerici, pe naiba
raspunde

ganduri

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 18:05
de ionica

Era odata un nimeni care a plecat la studi in tara cantoanelor in anumite conditii, nu pentru ca era stralucit.; a trecut intre timp si pe la SRI Sibiu, nu inainte de a se lasa mangaiat de o doctorita, sotia isi dadea ultima suflare... a fost un badaran cum rar mai vezi... Nu merita sa fie nici macar preot, decum mitropolit NU ARE NIMIC DE-A FACE CU BISERICA ESTE SI VA FI UN FRUSTRAT CE VREA CA TOTI SA-I CANatTE IN STRUNE... DEGEABA SI-A SCHIMBAT PATUL LA MITROPOLIE CA TOT SOARTA LUI ANTONIE VA AVEA... PARALIZIA... irineu ... nu am gresit asa este asa a fost si cam atat
raspunde

:))))

thumb down thumb up
sâmbătă, 18 februarie 2012, 23:28
de kkk

cand a fost sfartecata mitropolia in 2 nimeni din cauza ca a pierdeut andreicut alegerile, nu a avut nimeni de obiectat nimic?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.