Eveniment

Tinereţea răzvrătită a mitropolitului Bartolomeu

O carte despre rolul actualului mitropolit în revolta anticomunistă a studenţilor din 1946 va fi lansată vineri.

 Volumul “Starea de excepţie” este editat de Aurel Sasu şi publicat de Editura Eikon. Un tânăr călugăr este pus de vremuri în postura de lider de opinie, de negociator cu oficialităţile statului şi de factor de echilibru între două extreme. Călugărul este Valeriu Anania, lider al studenţilor în 1946, într-un Cluj ocupat de armata sovietică şi abia retrocedat României după Diktatul de la Viena. Printre tensiuni şi ranchiune etnice, sub un regim politic ameninţător, cu studenţii întregului Ardeal în grevă de protest, Valeriu Anania trebuie să găsească o soluţie.

 

Această imagine mai puţin ştiută a celebrului Bartolomeu alcătuieşte volumul “Starea de Excepţie. Valeriu Anania, omul şi destinul”, editat de criticul şi istoricul literar Aurel Sasu şi publicat de Editura Eikon. Cartea va fi lansată vineri, ora 12.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj. Greva studenţilor clujeni din 1946 s-a petrecut într-un context istoric şi social complicat. România se afla sub controlul armatei sovietice, care instalase şi guvernul comunist al lui Petru Groza.

 

 în Transilvania mocneau tensiuni interetnice, uşor de exploatat politic. Evenimentele de la Cluj au început în seara de 28 mai, când o manifestaţie a studenţilor a fost înăbuşită de muncitori de la Fabrica “Dermata” şi de la CFR, care au devastat şi căminul “Avram Iancu”, după un scenariu repetat la mineriadele din 1990. “Clasa muncitoare” era întărâtată împotriva tinerei intelectualităţi. Studenţii au cerut pedepsirea vinovaţilor şi au făcut un apel public pentru repararea căminului. Intervenţia autorităţilor, care au arestat studenţi, dar nu şi muncitori, a alimentat tulburările. în 4 iunie, studenţii decid, cu o majoritate covârşitoare, să intre în grevă, ca formă de protest la abuzurile forţelor de ordine. Greva, la care s-au raliat în timp şi studenţii din Timişoara, a durat până în 19 iunie, când s-a decis suspendarea ei din cauza conotaţiilor politice.

 

Tomul alcătuit de Aurel Sasu, cu rapoarte de poliţie, comunicate studenţeşti şi articole din presa vremii, defineşte rolul jucat de Valeriu Anania ca “mediator” al evenimentelor de la Cluj. El încearcă să atenueze extremismul etnic al unor colegi, să evite conflictele de stradă, pledând pentru un dialog calm şi să ferească greva studenţilor de interpretări politice.

 

 Documentele reunite de Aurel Sasu demonstrează indirect că poziţia tânărului călugăr era, intuitiv, cea corectă. Situaţia părea manipulată de noile autorităţi de stat, susţinute de armata sovietică. Situaţia de la Cluj a fost un semnal de alarmă pentru regimul comunist român, deşi studenţii nu manifestau contra comunismului. Doi miniştri, temutul Teohari Georgescu, de la Interne, şi Lucreţiu Pătrăşcanu, au fost trimişi să “facă ordine”.

 

Urmările evenimentelor de la Cluj n-au întârziat să apară. Implicarea în greva din 1946 i-a atras lui Valeriu Anania excluderea din universitate, ca element “antidemocratic” şi urmărirea informativă de către Securitate până în 1958, când este arestat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. A ieşit din puşcărie în 1964. 7

 

 

Teolog şi scriitor

 

Bartolomeu Valeriu Anania s-a născut în 18 martie 1921, într-un sat din Vâlcea. A studiat teologia la Bucureşti, Sibiu şi Cluj, între 1941 şi 1948. La Cluj a luat şi cursuri de medicină şi muzică, în 1945-1946, fără să-şi finalizeze studiile. A urmat o carieră ecleziastică, ocupând diverse funcţii administrative în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, la Bucureşti şi în SUA.

 

 în 1982 se retrage la Mănăstirea Văratec, iar în 1993 revine la Cluj, ca arhiepiscop al eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Din 2005, este mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Sub numele Valeriu Anania are o bogată activitate literară, publicând romane, piese de teatru şi poeme. A publicat, de asemenea, eseuri şi studii de teologie, iar în 2001 a editat o nouă versiune monumentală a Bibliei.

 

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.