Eveniment

Topul facultăţilor clujene cu cea mai mare concurenţă la admitere

ZIUA de CLUJ a realizat topul facultăţilor cu cea mai mare concurenţă pe locurile la buget din această sesiune de admitere.
  • Luni s-au afişat rezultatele admiterii la o parte din facultăţile clujene / foto Cristina Pîrvu

    Luni s-au afişat rezultatele admiterii la o parte din facultăţile clujene / foto Cristina Pîrvu

Peste 20.000 de absolvenţi de liceu au candidat, în aceste zile, pe cele 9.992 de locuri bugetate din cele şase universităţi clujene de stat. ZIUA de CLUJ a realizat un top al facultăţilor cu cea mai mare căutare în rândul tinerilor în funcţie de numărul de candidaţi pe locurile de la buget.

Locul întâi din topul ZIUA de CLUJ este ocupat de specializarea Tehnică Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) cu 7,26 de candidaţi pe loc. Aici, 218 absolvenţi de liceu candidează pe 30 de locuri subvenţionate de la bugetul de stat.

Locul doi este ocupat de Facultatea de Business din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj unde concurenţa este de 6,77 candidaţi pe loc, adică 522 de candidaţi au dorit să ocupe unul dintre cele 77 de locuri bugetate.

Cei 4,84 de candidaţi pe un loc clasează Facultatea de Drept a UBB pe locul patru în preferinţele aspiranţilor la statutul de student în Cluj-Napoca. 910 absolvenţi de liceu au candidat pe cele 187 de locuri bugetate din cadrul Facultăţii de Drept. Concurenţa a fost cu atât mai mare la Drept cu cât admiterea s-a făcut pe baza mediei de la examenul de bacalaureat, iar 18 dintre candidaţii admişi la buget au obţinut „zece curat" la examenul de maturitate. Ultima medie de intrare la buget a fost 9,60.

Facultatea de Studii Europene a UBB a avut şi ea 4,47 de candidaţi pe loc, adică 997 candidaţi pe cele 223 de locuri la buget. Prima medie de intrare la buget la Studii Europene a fost zece, iar ultima 9,60.

Locul cinci în top este ocupat de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a UBB cu 4,15 candidaţi pe loc, respectiv 1.391 candidaţi pe 335 locuri bugetate. Aici, la secţia de Psihologie prima medie de intrare la buget a fost 10, iar ultima 9,50. La Psihopedagie specială prima medie a fost 9,75, iar ultima 9,00. „În primul rând este vorba despre două ocupaţii care sunt în trend, sunt la modă. Psihologia este o ocupaţie liberală şi se ocupă nişte goluri. E meritul cadrelor didactice care au dovedit că sunt foarte performante, iar Facultatea de Psihologie a fost declarată anul trecut ca fiind cea mai bună facultate de profil din România şi cea mai bună per ansamblu aşa că mi se pare normală poziţionarea pe locul cinci în top", a declarat Călin Felezeu, decanul instituţiei de învăţământ.

Şase este locul pe care îl ocupă Asistenţa Medicală Generală din cadrul UMF Cluj cu 4,02 candidaţi pe loc, adică 161 de persoane îşi doresc să ocupe cele 40 de locuri bugetate.

Concurenţă mare a fost şi la Facultatea de Geografie a UBB Cluj, unde 1.355 de absolvenţi de liceu şi-au dorit să ocupe unul dintre cele 410 locuri bugetate, adică au fost 3,30 candidaţi pe loc. Cea mai mare medie la specializarea Geografie în limba română, la buget, a fost 9,81, iar cea mai mică 8,93.
Pe locul opt s-a clasat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport unde au fost 3,28 de candidaţi pe loc. Aici, 338 de absolvenţi de liceu au vrut să ocupe unul din cele 103 locuri subvenţionate de la bugetul de stat. Ultima medie de intrare la buget la specializarea Sport şi performanţă motrică a fost 7,96, iar prima -9,83.

Medicina s-a clasat pe locul nouă în topul ZIUA de CLUJ cu 3,23 candidaţi, respectiv 940 candidaţi pe 291 locuri bugetate. Astăzi, tinerii care îşi doresc să fie medici vor susţine un test grilă din biologie şi chimie. „Candidaţii vor trebui să fie în săli la ora 9.00, iar examenul va începe la ora 10.00. Durata testării este de două ore. Ei au voie să aducă în săli apă, suc sau ciocolată. Universitatea asigură calculatoarele şi cariocile pentru înnegrirea grilelor", a declarat Ioana Bunea, reprezentanta biroului de presă al UMF CLUJ. Rezultatele se vor afişa în această seară pe internet şi joi dimineaţa la sediul instituţiei.

Pe locul zece în top se situează Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB Cluj cu 2,90 candidaţi pe loc, respectiv 1.941 candidaţi pe 668 locuri bugetate.

Top zece facultăţi cu cea mai mare concurenţă

Facultăţi Candidaţi pe loc bugetat

1. Facultatea de Tehnică Dentară 7,26
2. Facultatea de Business 6,77
3. Facultatea de Drept 4,86
4. Facultatea de Studii Europene 4,47
5. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei 4,15
6. Facultatea de Asistenţă Medicală Generală 4,02
7. Facultatea de Geografie 3,30
8. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport 3,28
9. Facultatea de Medicină 3,23
9. Facultatea de Ştiinţe Economice 2,90
şi Gestiunea Afacerilor


9,18, ultima medie de intrare la Jurnalism

Una dintre facultăţile cu cei mai mulţi candidaţi de la UBB a fost cea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Aici, câteva zeci de candidaţi aşteptau luni după-amiaza să afle dacă au intrat la facultate la buget sau taxă. Conform statisticilor UBB, pentru cele 450 de locuri la buget au candidat 1.271 de absolvenţi de liceu, adică au fost 2,82 de candidaţi pe loc. Cea mai mare medie de intrare la Jurnalism la buget a fost zece, iar ultima a fost 9,18.„Am ales jurnalismul pentru simplul fapt că îmi place să scriu. Nu mă aştept la o carieră în domeniul ăsta. Cred că aceasta facultate m-ar putea ajuta să îmi dezvolt scriitura pentru ca mai târziu să devin scriitor. M-am gândit să dau la Litere, însă ei sunt mai mult bazaţi pe limbi străine. Nu există la Litere un profil bazat pe scris creativ", a declarat Călin din Suceava, un tânăr care a terminat un profil real şi a avut media opt la bacalaureat. „Am ales jurnalismul. Eu vreau să lucrez în publicitate, în media. Cred că mi-ar plăcea să lucrez la un ziar. Am intrat la taxă", a declarat Andreea din Broşteni, Suceava.

 

 

Publicitate

Comentarii

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca nu exista?

thumb down thumb up
marţi, 24 iulie 2012, 22:17
de Varga Bogdan

Facultatea de Arhitectura si Urbanism- 2,52....... Facultatea de Mecanica - Autovehicule Rutiere- 2.37.... Facutatea de ........ .......... ......... se poate verifica pe: http://admitere.utcluj.ro/stats/default.htm O sera buna!
raspunde

pai... cine scrie apreciaza...ce scrie si nu vede "nimic" in partea tehnica

thumb down thumb up
miercuri, 25 iulie 2012, 00:05
de cjn

Autorul apreciaza...fructificarea valorilor naționale prin integrarea europeana si politologie, tânăra generație fiind foarte bine ancorata in piața muncii. Văzând tot felul de "pierzători de vreme" si "bătători din gura" din politica si administrație, tot cred ca vor ajunge mari (încă in Europa....). Mirarea nu este pentru opinia "generației pro" îmbuibată de tot felul de avioane ***uriste (in fapt OZN) ale profesiilor si ocupațiilor...Mirarea este la părintii lor ... care nu realizează ca trimit copii spre un șomaj cert (dacă nu se afiliază politic...). Relevanta este si.... educația fizica (exista o baza materiala deosebita si... sportul este susținut ... deci logica este buna) ... Cat despre "greutatea" si "importanta" spuselor Andreei din Broşteni... ele sunt foarte importante si relevante.... Poate ca va fi o noua "Aspazia de Cluj"... Autorul articolului, desigur, se învârte in "cercurile elevate" (studii europene, politici, administrative, ziaristica si psihologie...) ... nu cele ale inginerilor, arhitecților, informaticienilor ("tâmpenii" de radicali, logaritmi, scheme logice, proiecte practice, laboratoare,etc...)... Si totuși aceștia din urma produc ceva , plusvaloare, plata impozitelor si TVA... Poate isi va aminti peste 10 ani de acest articol... cu ochii realiști , mai maturi si va înțelege mesajul nostru, sau poate va citi statisticile cu ce se cere pe piața muncii si de unde provin șomerii cu "studii, mastere...samd". Cu scuze dacă am supărat, dar...cred ca dorim "realitatea reala ", nu cea virtuala...
raspunde

concurenta la profilul tehnic

thumb down thumb up
miercuri, 25 iulie 2012, 12:12
de Fost absolvent UTCN Calculatoare

@cjn: e adevarat ca a scazut foarte mult concurenta la profilul tehnic comparativ cu acum vreo 10 ani. Atunci era bataie mare cu toate ca se dadea un examen greu ca sa intri, si apoi era destul de greu sa rezisti, multi au renuntat in primii ani... Imi amintesc cand am intrat eu erau cam 9 pe un loc la Calculatoare buget si eu, pasionat fiind de acest domeniu m-am bucurat mult ca am reusit sa intru la taxa, reusind sa trec la buget doar dupa 2 ani... (as fi reusit si dupa primul, dar nu am reusit sa fiu integralist dupa sesiunea de toamna) Pe atunci se dadea examen la toate sectiile de la UTCN, dar acum se mai da doar la Arhitectura, Automatica si Calculatoare, toate celelalte fiind cu admitere doar pe baza examenului de BAC. E normal ca sa scada concurenta, lumea nu mai are chef de inca un examen, dar daca stai sa te gandesti si vezi ca acum majoritatea colegilor mei care au reusit sa termine facultatea au job-uri bine platite in Cluj, multi deja au pozitii de conducere in firme de renume, iar o buna parte sunt plecati sa lucreze in IT in strainatate, si pun pariu ca nici macar unul singur nu e somer, eu zic ca a meritat cel putin din punct de vedere financiar... dar este o meserie grea, facultatea e grea si daca nu exista pasiune e foarte greu sa faci asta...
raspunde

despre top

thumb down thumb up
miercuri, 25 iulie 2012, 01:05
de autoarea - Cristina

In cazul in care nu ati observat, materialul este unul obiectiv bazat pe niste calcule matematice. Ieri, am calculat numarul de candidati pe un loc bugetat de la fiecare facultate din cadrul celor sase universitati de stat clujene si le-am prezentat apoi in acest material in ordine descrescatoare pe cele mai cautate. Nu cred ca este vina mea ca la facultatile cu profil tehnic, candidatii pe un loc bugetat sunt mai putini decat la institutiile din text . Sa aveti o seara minunata!!!
raspunde

referitor la clasament

thumb down thumb up
miercuri, 25 iulie 2012, 13:57
de ana

Stimata Cristina, Prin ceea ce scrii trebuie sa fii formatoare de opinie si nu statisticiana. Poti face clasamentul pana la capat sa vezi ca urmeaza si facultatile tehnice tot cu peste 2,3 / loc bugetat si apoi sa lansezi profesionistilor din ambele orientari uman si real o dezbatere despre ceea ce presupune sa urmezi o facultate si mai ales ceea ce-ti ofera dupa. Ar fi mai corect pentruu viitorii studenti.
raspunde

continuare

thumb down thumb up
miercuri, 25 iulie 2012, 14:44
de de autoarea - Cristina

Nu sunt statisticiana, insa cred ca ar fi bine sa va arat statisticile facute de mine legate de concurenta pe loc de la fiecare facultate. Nu sunt eu in masura sa sfatuiesc absolventii de liceu ce facultati sa aleaga, sunt oameni care au trecut deja prin examenul de maturitate si au parinti care sa ii ajute sa isi aleaga singuri drumul pe care vor sa mearga in continuare: USAMV: Agricultura- 2,19 candidati/loc bugetat, Horticultura -1,74, Zootehnie si Biotehnologii -1,52, Medicina Veterinara -2,8 UBB: Mate-Info -2,14, Fizica -0,51, Chimie -2,14, Biologie si Geologie - 1,44, Geografie -3,30, Stiinta si Ingineria Mediului - 1,23, Drept -4,86, Litere - 2,25, Istorie si Filosofie - 1,76, Sociologie si Asistenta Sociala - 0,95, Psihologie -4,15, FSEGA -2,90, Studii Europene- 4,47, Business -6,77, FSPAC -2,82, Educatie Fizica si Sport - 3,28, Teologie Ortodoxa -1,49, Greco-catolica -0,55, Teologie Reformata - 0,16, Romano-Catolica -0,38, Teatru si TV - 1,69 UMF: Medicina -3,23, Asistenta Medicala Generala -4,02, Medicina Dentara -1,85, Farmacie 2,43, Radiologie si Imagistica -2,73. Balneo-fiziokineto - 2,33, Tehnica Dentara - 7,26 candidati, Nutritie si Dietetica -2,2 UTCN - Arhitectura - 2,52, Automatica si Calculatoare -1,74, Constructii -1,00 UAD / Facultatea de Arte Plastice - 1,77, Arte Decorative - 1,90
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.