Topul facultăţilor clujene cu cea mai mare concurenţă la admitere

Topul facultăţilor clujene cu cea mai mare concurenţă la admitere
ZIUA de CLUJ a realizat topul facultăţilor cu cea mai mare concurenţă pe locurile la buget din această sesiune de admitere.

Peste 20.000 de absolvenţi de liceu au candidat, în aceste zile, pe cele 9.992 de locuri bugetate din cele şase universităţi clujene de stat. ZIUA de CLUJ a realizat un top al facultăţilor cu cea mai mare căutare în rândul tinerilor în funcţie de numărul de candidaţi pe locurile de la buget.

Locul întâi din topul ZIUA de CLUJ este ocupat de specializarea Tehnică Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) cu 7,26 de candidaţi pe loc. Aici, 218 absolvenţi de liceu candidează pe 30 de locuri subvenţionate de la bugetul de stat.

Locul doi este ocupat de Facultatea de Business din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj unde concurenţa este de 6,77 candidaţi pe loc, adică 522 de candidaţi au dorit să ocupe unul dintre cele 77 de locuri bugetate.

Cei 4,84 de candidaţi pe un loc clasează Facultatea de Drept a UBB pe locul patru în preferinţele aspiranţilor la statutul de student în Cluj-Napoca. 910 absolvenţi de liceu au candidat pe cele 187 de locuri bugetate din cadrul Facultăţii de Drept. Concurenţa a fost cu atât mai mare la Drept cu cât admiterea s-a făcut pe baza mediei de la examenul de bacalaureat, iar 18 dintre candidaţii admişi la buget au obţinut „zece curat" la examenul de maturitate. Ultima medie de intrare la buget a fost 9,60.

Facultatea de Studii Europene a UBB a avut şi ea 4,47 de candidaţi pe loc, adică 997 candidaţi pe cele 223 de locuri la buget. Prima medie de intrare la buget la Studii Europene a fost zece, iar ultima 9,60.

Locul cinci în top este ocupat de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a UBB cu 4,15 candidaţi pe loc, respectiv 1.391 candidaţi pe 335 locuri bugetate. Aici, la secţia de Psihologie prima medie de intrare la buget a fost 10, iar ultima 9,50. La Psihopedagie specială prima medie a fost 9,75, iar ultima 9,00. „În primul rând este vorba despre două ocupaţii care sunt în trend, sunt la modă. Psihologia este o ocupaţie liberală şi se ocupă nişte goluri. E meritul cadrelor didactice care au dovedit că sunt foarte performante, iar Facultatea de Psihologie a fost declarată anul trecut ca fiind cea mai bună facultate de profil din România şi cea mai bună per ansamblu aşa că mi se pare normală poziţionarea pe locul cinci în top", a declarat Călin Felezeu, decanul instituţiei de învăţământ.

Şase este locul pe care îl ocupă Asistenţa Medicală Generală din cadrul UMF Cluj cu 4,02 candidaţi pe loc, adică 161 de persoane îşi doresc să ocupe cele 40 de locuri bugetate.

Concurenţă mare a fost şi la Facultatea de Geografie a UBB Cluj, unde 1.355 de absolvenţi de liceu şi-au dorit să ocupe unul dintre cele 410 locuri bugetate, adică au fost 3,30 candidaţi pe loc. Cea mai mare medie la specializarea Geografie în limba română, la buget, a fost 9,81, iar cea mai mică 8,93.
Pe locul opt s-a clasat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport unde au fost 3,28 de candidaţi pe loc. Aici, 338 de absolvenţi de liceu au vrut să ocupe unul din cele 103 locuri subvenţionate de la bugetul de stat. Ultima medie de intrare la buget la specializarea Sport şi performanţă motrică a fost 7,96, iar prima -9,83.

Medicina s-a clasat pe locul nouă în topul ZIUA de CLUJ cu 3,23 candidaţi, respectiv 940 candidaţi pe 291 locuri bugetate. Astăzi, tinerii care îşi doresc să fie medici vor susţine un test grilă din biologie şi chimie. „Candidaţii vor trebui să fie în săli la ora 9.00, iar examenul va începe la ora 10.00. Durata testării este de două ore. Ei au voie să aducă în săli apă, suc sau ciocolată. Universitatea asigură calculatoarele şi cariocile pentru înnegrirea grilelor", a declarat Ioana Bunea, reprezentanta biroului de presă al UMF CLUJ. Rezultatele se vor afişa în această seară pe internet şi joi dimineaţa la sediul instituţiei.

Pe locul zece în top se situează Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB Cluj cu 2,90 candidaţi pe loc, respectiv 1.941 candidaţi pe 668 locuri bugetate.

Top zece facultăţi cu cea mai mare concurenţă

Facultăţi Candidaţi pe loc bugetat

1. Facultatea de Tehnică Dentară 7,26
2. Facultatea de Business 6,77
3. Facultatea de Drept 4,86
4. Facultatea de Studii Europene 4,47
5. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei 4,15
6. Facultatea de Asistenţă Medicală Generală 4,02
7. Facultatea de Geografie 3,30
8. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport 3,28
9. Facultatea de Medicină 3,23
9. Facultatea de Ştiinţe Economice 2,90
şi Gestiunea Afacerilor


9,18, ultima medie de intrare la Jurnalism

Una dintre facultăţile cu cei mai mulţi candidaţi de la UBB a fost cea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Aici, câteva zeci de candidaţi aşteptau luni după-amiaza să afle dacă au intrat la facultate la buget sau taxă. Conform statisticilor UBB, pentru cele 450 de locuri la buget au candidat 1.271 de absolvenţi de liceu, adică au fost 2,82 de candidaţi pe loc. Cea mai mare medie de intrare la Jurnalism la buget a fost zece, iar ultima a fost 9,18.„Am ales jurnalismul pentru simplul fapt că îmi place să scriu. Nu mă aştept la o carieră în domeniul ăsta. Cred că aceasta facultate m-ar putea ajuta să îmi dezvolt scriitura pentru ca mai târziu să devin scriitor. M-am gândit să dau la Litere, însă ei sunt mai mult bazaţi pe limbi străine. Nu există la Litere un profil bazat pe scris creativ", a declarat Călin din Suceava, un tânăr care a terminat un profil real şi a avut media opt la bacalaureat. „Am ales jurnalismul. Eu vreau să lucrez în publicitate, în media. Cred că mi-ar plăcea să lucrez la un ziar. Am intrat la taxă", a declarat Andreea din Broşteni, Suceava.

 

 

Loading...
Etichete
Comenteaza