Eveniment

Tristeţea salvatorilor din Apuseni FOTO / VIDEO

Nu discută despre tehnologie, localizări ori sisteme GPS. Ştiu să găsească şi să salveze acolo unde nimeni nu se încumetă. Dacă sunt lăsaţi.

„Ne-o zis bătrânul: mergeţi pe acolo, că ştiţi voi pe unde să mergeţi. Ştiţi pe unde zboară pe aici avioanele", spun sătenii din Horea, adunaţi în jurul unui foc la câteva zeci de metri de epava avionului.

Ştiau pe unde zboară avioanele în zonă, căci e un singur culoar pe deasupra satului. Pe acea direcţie şi-au început căutările, fără tehnologie. Empiric, după observaţii de zeci de ani şi cunoaştere a fiecărei scorburi şi a fiecărui molid pe zeci de kilometri pătraţi. Ce a întârziat, însă, găsirea victimelor a fost tehnologia şi folosirea fără cap a crâmpeielor de informaţie, după o „logică" experimentată cu „teroriştii" din decembrie 1989.

„Cum am auzit la televizor de avion ne-am strâns în sat şi am pornit căutarea. Am venit până la cam un kilometru de aici", explică un sătean din Horea. „Ne-au oprit!". „Cum v-au oprit?". „Păi ne-au sunat şi or zis că la televizor i-or găsit pe toţi teferi şi nevătămaţi şi să nu-i mai căutăm". Oamenii s-au oprit din cătat, dar nu s-au dus către case. A apărut şi o glajă şi urările de bine: „Slavă Domnului că îs toţi bine". Şi apoi poveştile despre cum de s-o putut întâmpla un accident. „Cum-necum, bine că îs toţi bine". După cam o oră, iar sună telefonul: „Mai căutaţi, că nu i-or găsit".

„Păi ce să văd: oameni disperaţi pe lume. Domnişoara era moartă, copilotul era cu picioarele rupte, l-am îmbrăcat, i-am dat cuşma, şi am luat-o pe domnişoară şi am pus-o pe o pătură. Restul victimelor erau conştiente, dar erau lovite toate bine. Spuneau numai să nu îi lăsăm aici, să îi ducem", spune Argentin Todea, localnicul din Horea ce a ajuns primul la epavă. „Am strigat, ne-or auzit şi domnul doctor Zamfir ne-a răspuns". „Domnul doctor o zis că o căzut un motor de la gheaţă şi s-or prăbuşit", povesteşte Todea. Victimele aveau şi un mic foc făcut. „Dar se stinsese".

„În momentul în care ne apropiam la cam 300 de metri de locul accidentului, am văzut patru localnici care purtau o tânără într-o pătură. Era în stop cardio-respirator. A fost preluată de medicii SMURD veniţi cu greu cu o maşină de teren. Apoi ne-am mai întâlnit cu patru localnici care transportau., pe o targă pare-mi-se pe copilot, care avea ambele picioare fracturate. Pe drum ne-am mai întîlnit cu ceilalţi pasageri din avion, care se deplasau pe picioarele lor, dar toţi aveau răni şi fracturi. Când am ajuns la epavă, pilotul era mort, încarcerat. Colegul meu a vorbit cu unul dintre pasageri şi mi-a spus că la un moment dat a început să se formeze gheaţă pe aripi, au încercat să degivreze aripile, au pierdut din altitudine, iar în secunda în care au ieşit din plafonul de ceaţă au văzut în faţa ochilor un vârf de brad. Şi de acolo....", e mărturia salvamontistului bihorean Mircea Petrescu.

În timp ce procurorii şi poliţiştii ridicau din zăpada de 40 cm de pe vârful situat la 1.620 de metri fragmentele avionului, pentru anchetă, sătenii din Horea şi din Mărişel au adus o cruce de peste trei metri pentru răposaţii Adrian Iovan şi Aura Ion. În jurul unui foc, sătenii îşi dau unul altuia un pet cu jinars. Nu discută nici despre GPS, nici despre STS, nici depre Ponta ori Dragnea, nici depre Sebastian Ghiţă, nici despre localizări pe mobil ori SRI. Despre altceva: „Poate că dacă nu ne opreau din căutări, o puteam salva pe domnişoară. Păcat".

Publicitate

Comentarii

din Apuseni

thumb down thumb up
miercuri, 22 ianuarie 2014, 10:14
de laura

OAMENI ADEVARATI ! CINSTE LOR !
raspunde

accident

thumb down thumb up
miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:41
de Cris

Intrebarea mea e cine a dat stirea falsa ca au fost gasiti? Mani****ri ca si la Revolutie cu stiri despre teroristi...Presa si televiziunile ar trebui sa verifice din mai multe surse o stire.
raspunde

Ponta

thumb down thumb up
miercuri, 22 ianuarie 2014, 18:23
de Madalin

*****ul de premier a anuntat ca s-au gsit victimele si epava.
raspunde

Imagine telefon

thumb down thumb up
miercuri, 22 ianuarie 2014, 17:41
de Dan

Spune-mi, te ro, ce vroiai sa arati in imaginea cu iphoneul? Ai fotografiat date din avion sau ai incercat o aplicatie?
raspunde

r

thumb down thumb up
miercuri, 22 ianuarie 2014, 20:56
de ralu

RESPECT
raspunde

Trist

thumb down thumb up
miercuri, 22 ianuarie 2014, 23:07
de zaki

Te ajută râul, ramul,...mai puţin sistemul
raspunde

eroi

thumb down thumb up
joi, 23 ianuarie 2014, 12:32
de ileana

Felicitari oameni buni! Ce responsabilitati are in acest caz televiziunea ca a emis o stire falsa?
raspunde

Accidentul aviatic

thumb down thumb up
joi, 23 ianuarie 2014, 21:03
de Teaca Adrian Ciprian

A'si vrea doar sa aflu numele televiziunii care a emis falsa informatie, cum ca victimile accidentului ar fi fost gasite in viata si ca nu mai e nevoie ca sa se faca nici'un fel de cautari, trebuie data in judecata si cerut despagubire...cel putin 10 milioane de euro(bani care sa intre in contul familiilor indurerate de acest accident.) De'asemeni Centrul de Salvamontisti sa dea in judecata pe cei carora le'au transmis coordonatele de GPS care intr'un final s'au dovedit a fi coordonatele precise si primele, dupa ce accidentul a avut loc;si pentru faptul ca nu au fost lasati sa intervina.Pentru salvarea unei vietii nu exista lege...trebuie sa se faca ordine odata in lucrurile astea...cand ai de salvat o viata nu stai sa'i faci -curiculum vitae-victimei...te duci...o cauti , si o salvezi pe cat posibil.A'si vrea daca e posibil sa se faca publica dorinta mea !
raspunde

Minciuna are picioare scurte...

thumb down thumb up
vineri, 24 ianuarie 2014, 01:39
de mariano197761

...Mai suntem si in NATO...Se parasuteaza un spion si tot pe rusi trebuie sa ii suni sa iti trimita locatzia, pentru ca americanii sa il poata localiza la noi intre muntzi! Sau poate, un cioban cu oile de pe la munte sa il loveasca pe inamic cu o bata in cap si sa il imobilizeze la stana, pana cei de la Bucuresti se dezmeticesc ca sa intamplat ceva si pe la noi...Daca cadea intre muntzi un OZN, ajungeau la acel obiect inainte si americanii , rusii, japonezii sau chinezii inaintea inaintea serviciului nostru de "NIMIC"...Pe ce se cheltuie banii din Romania, pe posturile bine platite pentru cei care nu fac nimic si sunt incopetentzi si pentru campaniile USL?...Cu sigurantza ia fost suflat in casca lui RAED ARAFAT sa ishi tzina gura...Bine ca asculta telefoanele, dar nu si pe acelea care sunt intradevar de interes! VOTATI IN CONTINUARE MIZERIA USL...Merita Romania sa aiba judecatori din UE, care sa faca dreptate la noi in tzara, in felul asta ar disparea si MAFIA din orice latura politica (azi mananca fasole cu ciolan la USL, maine mananca fasole cu costitza la PDL sau altele...)....
raspunde

descoperirea vinovatilor catastrofei aviatice din apuseni

thumb down thumb up
vineri, 24 ianuarie 2014, 10:58
de victor zaharia

Nu se va transmite niciodata asa ceva, dar se stie ,,adevarul''==POPORUL este principalul vinovat, deoarece : _1_ POPORUL(electoratul) ESTE PRINCIPALUL VINOVAT, deoarece a votat asazisele "MINTI SI PERSOANE REPREZENTATIVE" ; _2_POPORUL ca nu a luat ATITUDINE impotriva PROFESORULUI DOCTOR HONORIS CAUSA, acum PRIMAR DE CLUJ, cu LEGEA ELECTORALA / MATEMATICA, introdusa si pusa in aplicare---cu nemai vazutul rezultat :???: TREBUIE SA ALEGI 420 DE PARLAMENTARI, si (CASTIGA ALEGERILE)...SUNT ALESI 600?!?!?!(cu aproximare in plus TREBUIA, si care nu a fost si ea aplicata); _3_POPORUL, ca a fost complice cu GUVERNELE BOC_M R U, CAND A SUBORDONAT SERVICILE SECRETE SI SERVICIUL TRANSMISIUNI SECRETE PRESEDENTIEI; _4_POPORUL, ca nu a fost DE ACORD CU PIRATUL-CHIOR DIN FRUNTEA STATULUI cand a afirmat: VICTOR PONTA = PLAGIATOR (Este singura data cand ii dau crezare CHIORULUI, si culmea< PREMIERUL A INCERCAT SI A REUSIT DIN PRIMA, sa ne demonstreze acest fapt, adica este MAI PARALEL CU LEGISLATIA SI CONSTITUTIA, decat liniile cailor ferate, [nu chiar paralele caci se intalnesc la macazuri ]): _5_POPORUL, CA NU A IESIT IN STRADA SA PUNA BATELE PE EI, ca altceva nu merita; _6_PRIMARUL CLUJULUI, ca si-a bagat codita, altfel ISU CLUJ AR FI ACTIONAT SI NU DEZINFORMAT; _7_CHIORUL DIN FRUNTEA TARII, CA A ASTEPTAT PREA MULT PINA A DA ORDIN STS si SERVICIILOR SECRETE DE A ACTIONA,(pentru a culege LAURII gen ziaristii rapiti....TIPIC LUI.); _8_VICTOR PONTAL, CARE DACA A VAZUT(dar si informat) DESPRE INACTIVITATEA CELOR COMPETENTI IN ASEMENEA CAZURI, NU A LUAT EL SITUATIA IN ,,MAINI''; DECI CE SA MAI CAUTAM ACUL IN STIVA DE FAN, PRINCIPALII VINOVATI SUNTEM NOI POPORUL, CA NE LASAM DUSI ...CU TELEVIZORUL LA ASA REPREZENTANTI ALESI==ASA REZULTATE CONDOLANTE FAMILIILOR INDURERATE, INSANATOSIRE GRABNICA CELORLALTE VICTIME ALE ACCIDENTULUI AVIATIC, D A R S I M U L T A SANATATE si O G A N D I R E CONSTRUCTIVA P O P O R U L U I ROMAN, LA VIITOARELE ALEGERI,= UNDE SPER (DAR SI SPERAM) SA DISPARA VESNICII REALESI, AUTOMULTUMITORI, ATOTSTIUTORI, DAR SI DE TOCAT BANII POPORULUI DEGEABA MULTUMESC PT TIMPUL PETRECUT CITIND ASTA
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.