Turda şi Cheia se duc la vale

Turda şi Cheia se duc la vale
Primăria turdeană şi cea din Mihai Viteazu solicită ajutor bănesc de urgenţă de la Guvern, pentru a stopa alunecările de teren.

Autorităţile locale din Turda şi din comuna Mihai Viteazu s-au întâlnit ieri cu prefectul Florin Stamatian pentru a solicita sprijin guvernamental de urgenţă  în rezolvarea problemei alunecărilor de teren din judeţul Cluj. Gravitatea situaţiei este greu de estimat, iar discuţiile au fost purtate cu uşile închise.

 

Reprezentanţii celor două primării solicită ca la Guvern să ajungă o nouă propunere de hotărâre prin care, din fondul de stat, să se aloce bani pentru reabilitarea imobilelor afectate de alunecările de teren şi pentru stoparea acestora prin lucrări de specialitate. în timp ce pământul se surpă sub casele lor, 70 de familii din Turda şi din localitatea Cheia-comuna Mihai Viteazu- aşteaptă cu nerăbdare ca Guvernul să se milostivească de ei şi de locuinţele care se surpă.

 

Pe lângă toate acestea, reţelele de canalizare şi cele de alimentare cu gaz şi curent trebuiesc înlocuite foarte des, iar riscul de accidente majore este în creştere. în şedinţa de lucru a Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă de ieri, prefectul judeţului a cerut reprezentanţilor celor două localităţi să prezinte situaţia din teren, pentru a căuta o finanţare.

 

 “Am solicitat ca în două săptămâni să mi se prezinte un studiu în ceea ce priveşte aceste probleme, pentru a reuşi să le rezolvăm”, a declarat prefectul Stamatian. Cel mai afectat este satul Cheia, unde din cele 60 de locuinţe care suferă de pe urma alunecărilor de teren, cinci se află într-un stadiu avansat de prăbuşire. “în satul Cheia problema alunecărilor este foarte întâlnită. Calamităţile au distrus cinci imobile, care se află în prag de prăbuşire, în timp ce în două din ele locuiesc încă oameni. Sunt afectate, de asemenea, alte 60 de case.

 

Am cerut ajutorul Prefecturii pentru a repara locuinţele oamenilor măcar până ies din iarnă”, a spus primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng. Cu toate promisiunile, satul Cheia nu a primit niciun leu de la Guvern. în noiembrie 2008 s-au promis câte 3.000 de lei pentru fiecare imobil afectat, însă proiectul a rămas în aer. Conform studiilor de specialitate, alunecările de la Cheia se produc la o adâncime mai mare de 25 de metri.

 

 Aceeaşi problemă o au şi turdenii: străzile Agriculturii, Călăraşi şi Dorobanţi şi mare parte a străzii Sirenei sunt şi ele afectate de surpări. Cinci case au fost distruse de surpările de pământ, iar două au fost deja demolate.

“Vrem să promovăm un proiect de hotărâre de Guvern pentru a finanţa stoparea alunecărilor de teren atât de des întâlnite în zonele argiloase din Turda, unde noi facem intervenţii frecvente, însă acestea sunt superficiale”, a declarat primarul din Turda, Tudor Stefănie. Edilul a fost dublat de şeful de serviciu al Primăriei turdene, Ovidiu Marian, care a explicat situaţia punctual.

 

 “Suntem de părere că este necesar ca situaţia alunecărilor din Turda să fie pusă pe lista de priorităţi a Guvernului. Suma necesară lucrărilor este de 2,5 – 3 milioane de lei, însă ar putea creşte la 4 milioane”, a explicat Marian.

 

Catastrofa a lovit în 2008

 

Ultima alunecare de teren severă de la Turda s-a produs în anul 2000, când cinci case au fost distruse şi alte 60 au fost afectate suferind fisuri în pereţii de susţinere. Abia în 2008, la începutul anului, 170 de săteni din Cheia  au simţit pe pielea lor catastrofa, dar nimeni nu a decis să se mute în locuinţele modulare primite din partea Guvernului, singurul ajutor concret primit.

Loading...
Comenteaza