Eveniment

Un american la Cluj a ajuns mai român decât tine. Îşi lansează cartea despre cum trăieşte în Transilvania chiar de ziua naţională

Trăia în cea mai puternică ţară din lume şi a ajuns în România prin pură şansă - dacă ar fi aruncat zarurile ar fi avut şanse mai mari. Acum, nu mai vrea să plece şi nu doar aceasta, dar a publicat o carte în care îşi povesteşte experienţa de american în Transilvania. "Sam cel Român" nu are nume de buletin şi vorbeşte cu ziuadecj.ro despre ce înseamnă să fii american în Ardeal.

Fotografia de pe profilul de pe Facebook nu e a sa, ci a lui Ştefan cel Mare. Până şi adresa de e-mail e tipică - "samcelroman@", iar adresa blogului său - kingofromania.com. Ce poate fi mai românesc? Poate o lansare de carte chiar de ziua naţională, în celebra "Vărzărie" din centrul oraşului, care a dus faima "verzei a la Cluj" peste mări şi ţări.

O rupe bine pe româneşte, laudă ţara, dar nu şi pe locuitorii săi. „În ultimii doi ani am tot dat interviuri", spune el, „de fiecare dată când apar la un post de televiziune sunt întrebat „de ce trăieşti aici?" şi presupun de fiecare dată că sunt nişte telespectatori acasă cu aceeaşi întrebare". Poate şi din acest motiv, acum a publicat şi o carte, prin care îşi descrie experienţa în România. „Cred că e important că acum românii pot citi despre aventurile mele de când m-am mutat aici, cum am învăţat cultura şi limba, dansurile şi obiceiurile, şi poate e prima dată când un român citeşte despre un străin care a făcut ceva de genul ăsta".

Reporterul ziuadecj.ro i-a cerut să-şi descrie viaţa în România printr-o experienţă tipică, iată răspunsul său: "experienţa tipică este că sunt întrebat de ce în România poate fi mai bine decât în America, deci de ce m-am mutat aici când viaţa e "mai frumoasă" acolo. Şi tot timpul răspund - "de unde ştii că e mai frumoasă acolo?", explică el. "Românii care au plecat puţin afară ştiu că nu e paradis în alte ţări. Toată lumea aici gândeşte la fel, uneori e un lucru bun, iar când toată lumea de aici crede că mâncarea la ţară e mai sănătoasă are dreptate".


"Dar când toată lumea de aici presupune că viaţa din România e urâtă, asta e o mare greşeală. Viaţa mea e frumoasă şi nu doar pentru că sunt străin. Viaţa mea e frumoasă pentur că am curaj să fiu recunoscător pentru lucrurile bune şi am curaj să lupt împotriva lucrurilor rele. Dar majoritatea poporului aici e fricoasă. Şi înţeleg de ce, dar aici e vorba de trecut. România e acum membră UE".


Patru caracteristici ale românilor: "nerăbdători, fără iniţiativă, amabili şi primitori", spune el, şi explică: "nerăbdători pentru că vor totul mâine, dar nu vor să facă nimic ca să ajungă acolo". Trei caracteristici ale României - "frumoasă, niciodată plictisitoare, şi sănătoasă pentru oameni şi animale".

"Sam cel Român" - nimeni nu-i ştie numele adevărat iar această sintagmă apare chiar pe coperta volumului său - lansează de 1 Decembrie un volum autobiografic, apărut la editura Eikon, "Balada supraviețuitorului - 27 de povești ale unui american naufragiat în România", ce va costa cel mai probabil 25 de lei. "Am vrut să scriu ceva pentru români despre viaţa mea", spune el, "să afle cât de bună poate fi viaţa aici".

Vezi mai jos un scurt fragment din volum, despre reputata ţuică de Ardeal:

Ţuica de prune făcută acasă, pe de altă parte, este ambrozia zeilor. Vei recunoaşte această specie rară fiindcă, în primul rând, gazda sau prietenul tău român îţi va face cu ochiul şmechereşte, ca un mic viclean ce e!

Apoi va scoate o sticlă din plastic, poate o sticlă veche de Cola, apă minerală, Pepsi, Fanta, orice, atâta vreme cât e un fel de sticlă din plastic, refolosită, cu un lichid perfect transparent înăuntru. Asta e ţuica cea bună. Apoi va chicoti şi îţi va spune Povestea Adevărată Despre Cum S-a Născut Ţuica lui, cum a început cu adunatul prunelor din livada bunicii sale şi cum, încet şi cu atenţie, a început procesul de distilare şi cum nu a adăugat deloc zahăr - numai prune şi nimic altceva. Şi cum, cu atenţie şi grijă, folosind doar metoda străveche, perfectată de-a lungul secolelor de români iubitori de tării, a produs această minunată băutură, pură ca un cristal, care se afl ă acum în faţa ta. Apoi îşi va atinge nasul cu un deget şi te va informa solemn că ţuica lui e atât de pură şi naturală şi atât de pământească şi, de fapt, aproape un fel de medicament pentru că e atât de sănătoasă pentru tine, încât nu vei fi niciodată mahmur după ce o bei. Toate adevărate, apropo."

Vezi aici cum a ajuns "Sam cel Român" în România din pură şansă

Publicitate

Taguri

Comentarii

Daca Mihai Prodan

thumb down thumb up
vineri, 30 noiembrie 2012, 21:24
de xman

atat a inteles ca palinca-i laudata de acest american, nu a inteles nimic, el spune ca romanii sunt nerabdatori si fara initiativa deci sanse zero barat), de fapt aici e problema nu la palinca
raspunde

Titlu Gresit

thumb down thumb up
sâmbătă, 1 decembrie 2012, 11:14
de LEUSTEAN

nu e mai roman decat nimeni ....tot strain ramane , numai prostii vorbiti ! a fructificat situatia aici , a decis sa ramana pt a se imbogati ....si care-i faza ? ce credeti ca simte EL ceva pt Romania .....??!! ce titlu - mai roman decat tine ... pai voi puneti mai presus decat orice BANII , Averea SI AFACERILE ....
raspunde

Re: Titlu Gresit

thumb down thumb up
duminică, 2 decembrie 2012, 19:21
de vasile

Cu scuzele de rigoare: esti un bou! Nu vorbi despre ce nu stii :) Am avut placerea sa il cunosc pe Sam si sa vorbesc de multe ori cu el in Cluj, si este super... ceea ce afirmi tu, ca e aici doar pt bani e o prostie. Il inteleg.. uneori e nevoie sa vina un strain sa iti arate partile frumoase ale tarii tale..
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.