USAMV a dosit contractul pentru hectarele de la Jucu

USAMV a dosit contractul pentru hectarele de la Jucu
Reprezentanţii USAMV susţin cã au nevoie de acceptul celor doi oameni de afaceri pentru a declasifica datele asocierii.

Deşi conducerea USAMV ţine contractul “la naftalinã”, purtãtorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Monitorizarea şi Reglementarea Achiziţiilor Publice, Codrin Vulcu, spune cã USAMV trebuie sã furnizeze orice informaţie legatã de asociere.

Universitatea a parafat una dintre cele mai mari tranzacţii imobiliare din judeţ. Mai exact, USAMV a încheiat un contract de asociere cu oamenii de afaceri Octavian şi Cãlin Buzoianu pentru 1.000 de hectare de teren deţinute de universitate în comuna Jucu.

Datele asocierii nu au fost fãcute publice de cãtre USAMV. Reporterii ZIUA de Cluj au solicitat o copie dupã contractul de asociere. Din partea Biroului de presã al USAMV am primit urmãtorul rãspuns: “Contractul solicitat este unul de tip public-privat şi, prin urmare, acesta poate fi fãcut public doar cu acordul partenerului privat”.

Mai pe româneşte, USAMV, o instituţie finanţatã din bani publici de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, nu poate furniza informaţii legate de un contract prin care cedeazã un teren aflat în patrimoniu public. Menţionãm faptul cã tranzacţia dintre USAMV şi oamenii de afaceri Octavian şi Cãlin Buzoianu a fost fãcutã publicã abia dupã ce Consiliul Judeţean a anunţat venirea la Jucu a producãtorului finlandez de telefoane mobile Nokia.

 

Contract public-privat peste lege

 

Rãspunsul trimis de cãtre USAMV a fost analizat pentru ZIUA de Cluj de cãtre purtãtorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Monitorizarea şi Reglementarea Achiziţiilor Publice (ANMRAP). Menţionãm cã ANMRAP este instituţia care analizeazã contractele încheiate de cãtre instituţiile publice.

“în primul rând, noţiunea de contract public-privat nu mai este recunoscutã în dreptul românesc. Aceastã formã contractualã nu mai existã”, a declarat Codrin Vulcu, purtãtor de cuvânt al ANRMAP. El a menţionat, de asemenea, cã orice contract încheiat de cãtre o instituţie publicã este de interes public şi nu existã limitãri la accesul la informaţie. Ordonanţa de Urgenţã a Guvernului nr. 34 din mai 2006 stipuleazã condiţiile în care sunt încheiate contractele de orice naturã dintre instituţiile publice şi alte entitãţi.

Singura posibilitate de a clasifica un contract încheiat de cãtre o instituţie publicã apare în cazul în care informaţiile din contract “sunt clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectualã, potrivit legii”. Purtãtorul de cuvânt al USAMV, Sonia Nechifor, a declarat cã universitatea va organiza o conferinţã de presã pe tema contractului de asociere.

 

Aşa primeşti 1.000 de hectare lângã Nokia

 

într-un material publicat de ZIUA de Cluj în urmã cu douã luni, oamenii de afaceri Cãlin şi Octavian Buzoianu au prezentat o parte din planurile pe care le au pentru cele 1.000 de hectare de la Jucu.

Astfel, Modern Farm, societate deţinutã de cãtre Cãlin Buzoianu, a încheiat cu USAMV un contract de asociere pentru mai mult de 1.000 de hectare pe care instituţia le administreazã la Jucu.

 Buzoianu a menţionat cã pe aceastã suprafaţã ar urma sã fie atraşi şi alţi investitori. în conceptul prezentat de omul de afaceri clujean, terenurile ar putea fi utilizate pentru proiecte rezidenţiale, industriale, agricole şi turistice. Cu toate acestea, în acest moment doar USAMV şi fraţii Buzoianu cunosc datele asocierii.

 Cert este faptul cã cele 1.000 de hectare sunt plasate în vecinãtatea viitoarei fabrici Nokia, ceea ce le face deosebit de atractive şi – foarte posibil – extrem de profitabile.

Loading...
Comenteaza