Vânătoare de studenţi pentru căminele private

Vânătoare de studenţi pentru căminele private
Căminele private sunt o variantă bună de cazare pentru studenţii care nu mai prind locuri în căminele de stat.

Pe lângă căminele universităţilor, în Cluj există în acest moment trei cămine private care pun la dispoziţia studenţilor camere la preţuri acceptabile. De asemenea, mai există încă trei proiecte ale unor investitori locali şi străini, care vizează construirea unor campusuri şi cămine studenţeşti.

 

Unul dintre căminele private funcţionale este situat pe strada Bistriţei, în incinta Liceului de Transporturi din cartierul Gheorgheni. Până acum câţiva ani, căminul a fost administrat de Liceul Transporturi, dar, pentru că statul nu a mai investit în amenajarea lui, a fost închiriat de un antreprenor privat.

 

“Aici se oferă studenţilor condiţii bune. Camerele sunt dotate cu geamuri termopan, paturile sunt noi, au fost cumpărate saltele Relaxa noi, iar în băi se pune gresie şi faianţă. Fiecare baie e dotată cu cabină de duş modernă. în tot căminul a fost instalat Internet, dar cablu nu este.

 

Chiria costă 260 de lei un pat pe lună într-o cameră de patru paturi, cu tot cu cheltuieli. Anul trecut am avut grad de ocupare de 99%, iar peste vară au stat aici muncitori în construcţii, care acum au plecat”, spune administratoarea căminului.

 

Studenţii par foarte mulţumiţi de oferta şi condiţiile căminului. “Mi se pare bună oferta, nu e foarte scump. A stat aici o colegă de a mea şi i-a plăcut. Ne-am decis să stăm aici în acest an”, spune Cristina, studentă în anul II la Facultatea de Asistenţă Socială.

 

 Gheorghe Nova, patronul firmei SC Vanirom SRL, care administrează căminele, spune că a investit în acestea “cu dorinţa de a face ceva pentru public”. ”Ne-a fost foarte greu pentru că am luat credite la bănci. Nu vedeţi că statul aproape că nu face nimic în acest domeniu, nu investeşte? Eu consider că am făcut o treabă bună cu aceste cămine pe care le administrez şi de aceea vin oamenii. Avem şi firmă de pază angajată, ca să nu fie nici o problemă”, mai spune Nova, care nu a dorit totuşi să divulge suma investită. 

 

 

 

Un alt cămin privat se află pe strada Cojocnei nr. 93-97 şi este pus la dispoziţia studenţilor de firma IFCAR Cluj. Deşi nu arată aşa de bine ca cel de pe strada Bistriţei, tot căminul este deja rezervat pentru următorul an universitar. “Plătesc 357 de lei pe lună şi îmi convine. Se zvoneşte însă că va creşte chiria la 400 de lei.

 

Stăm doar doi în cameră, am cablu tv, Internet, este bucătărie unde pot să îmi fac de mâncare. Doar baia e comună. La parter avem frizerie şi coafor. Fiecare cameră este dotată cu birouri”, spune V.D., masterand în electronică. Căminul are 152 de paturi şi câte o centrală termică pentru fiecare etaj.

 

“Toate locurile sunt ocupate. Majoritatea celor care locuiesc aici plătesc peste vară să le ţinem locurile şi pentru anul următor universitar”, a spus administratoarea căminului. în centrul campusului Hasdeu, pe strada Piezişă nr. 19, există un al treilea cămin privat pentru studenţi. Acesta este compus din două etaje, dintre care unul este închiriat unei firme de intermediere de locuri de muncă pentru studenţi în SUA. Ieri, în jurul orei 14.30, imobilul era închis, iar accesul la locuinţele studenţesti se făcea doar prin tastarea unui cod. La sediul clădirii nu exista nici un administrator.

 

Nici mediul de afaceri nu este indiferent la problema căminelor private destinate studenţilor. Astfel, omul de afaceri Nicolae Badiu, investitor imobiliar în comuna Baciu, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că are în plan un proiect care să includă un cămin studenţesc sau chiar un campus, dar a refuzat să dea mai multe detalii. De asemenea, alte două firme spaniole, SpanRom şi HormiRom, au anunţat în 2007 demararea a două cămine de câte 16 etaje, în cartierul Zorilor.

 

 “Finalizarea căminelor va avea loc cel târziu în 2009, în funcţie de aprobări”, a declarat Avram Gal, unul dintre parteneri. “Căminele vor avea o cameră, bucătărie şi baie. Vor fi finisate, cu gresie, faianţă. Un apartament va putea găzdui una sau două persoane. La parter vor avea bibliotecă, săli de internet şi de fitness, spaţii comerciale.

 

Am luat legătura cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru ca, printr-o subvenţie din partea acestuia, să putem să închiriem apartamentele cu cel puţin 20% sub preţurile existente pe piaţă. Dacă nu reuşim, le vom transforma în apartamente de închiriat pentru tineri de până la 35 de ani”, a adăugat Gal.

 

 

Un campus în Lomb

 

Proiectul din Dealul Lomb, dezvoltat de către Impact Developer & Contractor, îşi propune să realizeze un cartier studenţesc. “Suntem în discuţii cu Universitatea Tehnică, Universitatea Babeş-Bolyai şi UMF pentru a stabili împreună cea mai bună configuraţie pentru ceea ce va fi un mini-oraş universitar.

 

în mod normal, campusul universitar va beneficia de locuri de cazare şi de un centru de excelenţă, unde dorim a se desfăşura activitatea de cercetare şi unde va funcţiona şi un incubator de afaceri”, spune Maria Cinar-Jiga, PR al companiei Impact Developer & Contractor.

Loading...
Comenteaza