Eveniment

Vineri, ziua neagră de pe harta rutieră a Clujului

În zece locuri din Cluj au fost aprinse astăzi lumânări în memoria morţilor din accidente.

 Zece accidente soldate cu 15 morţi au avut loc pe parcursul anului în curs în municipiul Cluj-Napoca, iar din alte 124 de accidente au rezultat 121 de răniţi grav. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere spun că numărul de accidente este în creştere din cauza măririi parcului auto şi neatenţiei şoferilor.

 

Prima zi din cadrul “Săptămânii Europene a Siguranţei Rutiere” a fost marcată simultan în zece locuri din Cluj începând cu ora 12.00, prin comemorarea victimelor din accidentele rutiere soldate cu morţi. Astfel, în cele zece locuri “blestemate” au fost desenate figuri simbolice ale decedaţilor peste care au fost aşezate lumânări şi s-a ţinut un minut de reculegere în memoria celor cărora viaţa le-a fost curmată în câteva fracţiuni de secundă.

 

 Pe strada Traian Vuia din cartierul Someşeni, elevii de la şcoala “Traian Dârjan”, alături de doi agenţi ai Poliţiei Rutiere şi trei membri ai Crucii Roşii, au cinstit memoria a patru tineri decedaţi în cumplitul accident din 20 aprilie. Fotografiile tinerilor care aveau vârsta cuprinsă între 17 şi 25 de ani, au fost acoperite de lumânări, iar trecătorilor li s-au înmânat pliante în care era prezentat accidentul în care din şase tineri au scăpat cu viaţă doar doi.

 

Agentul şef-adjunct Traian Morar a ţinut să menţioneze că locul a fost ales pentru că “aici au decedat tineri din cauza neadaptării vitezei”, iar trecătorii sunt invitaţi şi ei să aprindă o lumânare în memoria acestora. Reprezentantul Poliţiei Rutiere a spus că astfel de acţiuni sunt binevenite şi astfel oamenii sunt conştientizaţi în legătură cu consecinţele vitezei excesive şi a greşelilor elementare de circulaţie.

 

“Numai în ultima săptămână au existat şapte morţi în accidentele rutiere din judeţ” a fost semnalul de alarmă pe care l-a tras agentul de poliţie. Alexandru Naş de 14 ani, elev al Şcolii “Traian Dârjan”, participant la acţiunea de comemorare, crede însă că asftel de acţiuni nu au niciun rost pentru că “nu ajută la nimic”.

 

Conform datelor prezentate de subcomisarull Florin Goia, şef al Poliţiei Rutiere a municipiului Cluj-Napoca, până la ora actuală s-au înregistrat 124 de accidente rutiere grave soldate cu 15 morţi şi 121 de răniţi grav. Locurile care prezintă mari riscuri de producere a accidentelor rutiere sunt: străzile Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Corneliu Coposu, Calea Floreşti, Calea Mănăştur, Calea Baciului, Bulevardul Muncii, Eroilor şi Ferdinand.

 

 ”Accidentele au loc de cele mai multe ori în partea a doua a zilei, între orele 14.30 şi 23.30, şi în ziua de vineri a fiecărei săptămâni”, a spus Florin Goia. Cauzele creşterii numărului de accidente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se datorează măririi parcului auto, vitezei excesive şi neadaptarea acesteia, traversărilor neregulamentare, neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers şi neacordarea de prioritate pietonilor.

 

“Numărul de accidente e în creştere, fapt care se datorează în primul rând nerespectării ABC-ului circulaţiei de către şoferi”, precizează subcomisarul. O altă problemă o reprezintă pietonii care respectă regulile de circulaţie în funcţie de gradul de cultură pe care-l au.

 

“Pentru un conducător auto e vreme de o fracţiune de secundă pentru a evita accidentul”, subliniază Florin Goia. Din punctul de vedere al şefului de la “Rutieră”, numărul agenţilor de circulaţie este mic faţă de cerinţele unui oraş cum e Clujul. “Suntem 50 de agenţi de Poliţie Rutieră care lucrăm în trei schimburi, astfel reiese un număr de zece poliţişti per schimb, ceea ce-i foarte puţin”, menţionează Goia.

 

El a mai precizat că accidentele rutiere se vor diminua doar în momentul în care se vor da în folosinţă autostrada şi centura ocolitoare. “Conform unui studiu din 2005, în numai 14 ore, prin faţă la Praktiker au trecut 60.000 de camioane. E un număr foarte mare de autoturisme care tranzitează oraşul” a conchis subcomisarul.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.