Justiţie

Clujenii, în luptă cu... Matia Corvin

Marele Rege al Ungariei , Matia Corvin, sau, mai bine zis, simbolul său ecvestru din Cluj-Napoca a avut de înfruntat, şi după Baia, multe lupte cu extremiştii clujeni care, îmbibaţi de şovinism , nu-l considerau şi al românilor.

Aceasta cu toate că, se ştie, tatăl său a fost marele comandant de oşti viteze şi Principe al Transilvaniei (1441) Iancu de Hunedoara sau de Huniade, cum i se mai spunea... Nu-l considerau pe Matia Corvin nici "concetăţean" cu noi, locuitorii Clujului, cu toate că, iar se ştie, s-a născut chiar aici, în "buricul" urbei, în fostul han azi secţie a Universităţii de Artă. Cum nici nu încercau sentimente de mândrie la vederea acestei întruchipări a lui Fadrusz , distinsă cu Marele Premiu la Expoziţia Universală de la Paris, la începutul secolului al XX-lea. Complex statuar care şi azi se constată că este perfect corelat cu adevărul istoric, chiar dacă Ştefan cel Mare, abil diplomat al epocii sale, i s-a declarat vasal, ajutat apoi, în unele războaie cu otomanii, şi cu trupe trimise de Matia Corvin. O istorie, într-un fel, ne place, nu ne place, comună... Matia a fost considerat un Rege înţelept, fapt ce l-a ajutat să domnească peste 30 de ani, un alt factor ce spune multe despre personalitatea lui.

Dar unii "politicieni" clujeni erau prea săraci cu duhul să se mai aplece asupra istoriei adevărate. Pentru că, dacă ar fi făcut-o, ar fi aflat şi un amănunt care, poate, le-ar fi gâdilat orgoliul stupid. Ar fi aflat despre faptul că, într-o vizită la Cluj, Matia Corvin a fost cuprins de o mare supărare că oraşul lui natal nu are decât ... 5.000 de locuitori. Şi atunci, a dispus să se deschidă porţile oraşului pentru oricine a plătit toate datoriile către stat. Aşa au reuşit şi unii români să intre în acest oraş.

Ei dar, iată că imediat după 1989, războiul cu Matia Corvin, în varianta ecvestră, a devenit prilej de voturi pentru naţionalilştii din jurul noului primar ales. Un primar rătăcit printre noi, ardelenii, venit tocmai din Sânnicolau Mare, oraş bănăţean care a ridicat statuie, pe merit, lui Bélla Bartók, etnograful şi compozitorul care a prelucrat, cu mare talent şi dăruire, şi folclorul român cules de el în zonă. Atunci stai şi te întrebi: de unde această înverşunare împotriva... statuii?!

Să fie, oare, adevărat că prostia n-are leac?! Pentru că acest individ publică acum un text inspirat chiar din ideologia fascistă prin conţinutul lui, susţinând nici mai mult, nici mai puţin că evreii pun la cale un holocaust pentru români şi România.(???!!!) Cum putem califica astfel de afirmaţii făcute în public şi apărute apoi într-un volum semnat chiar de el, Ghe. Funar?!

Dar revenind la "războiul" unor clujeni cu Matia Corvin, să ne amintim că primul pas a fost făcut de naţionalişti imediat după alegerile de după 1989, un individ cu intelectul "în pioneze" propunând mutarea statuii la Castelul Huniade din Deva. Dar n-a mers; răscoala ar fi fost prea mare pentru izmenele lor. Totuşi, un istoric arheolog, halogen şi el , i-a dat speranţe primarului propunând, din obedienţă şi oportunism, săpături în preajma statuii, săpături care, ajunse în coasta ei, îi va obliga pe edili s-o mute. Aceasta, în numele căutării urmelor cetăţii Napoca. Zis şi făcut. Astfel că Piaţa Unirii a devenit un mare şantier arheologic, iar populaţia era informată, prin panouri mari - cu scop, desigur, politicianist - despre "măreţia" căutărilor, prilej de voturi pentru "românii verzi". Ceea ce au găsit putem vedea şi azi, în vitrina orizontală din mijlocul pieţei, unde nişte inscripţii negru pe negru, de dimensiunile mămăruţei, cu greu te informează despre ce este vorba şi ce sunt pietrele mari aflate sub sticlă. Ca să nu mai spunem că unele inscripţii, mai ales cele de pe Casa Matei, cum este denumit acum fostul han, au fost falsificate, încât unii istorici români au cerut să fie redactate corect, ceea ce s-a şi făcut.

Ei, dar iată că azi spiritele s-au aprins din nou în legătură cu tăbliţa lui Iorga, mare gest "istoric", ce să spun! Nu pot înţelege de ce această inscripţie, evident făcută ca un gest răutăcios, poate stărni atâtea comentarii şi luări de poziţie, încercând, desigur, umbrirea personalităţii marelui rege. Cui slujeşte toată această campanie?! Mai ales că unii istorici, precum Ioan-Aurel Pop, N. Drăgan şi alţii, au adus, la rândul lor, aspecte despre Regele Matia Corvin, mai puţin cunoscute de marele public, între care şi faptul că unii comandanţi de cetăţi de pe graniţa regatului erau aleşi dintre oştenii tatălui său; sau faptul că, în unele împrejurări, la Curtea lui se vorbea şi româneşte. Nu vă încălzesc inima toate acestea, stimaţi români?! Iar dacă istoria ni-l arată pe Matia Corvin ca pe un Rege strălucit, care este şi al nostru, al românilor, ar trebui să fim plini de mândrie. Un Rege cu domnie de peste 30 de ani. Un rege căruia Ştefan cel Mare, diplomat iscusit al timpului său, i s-a declarat vasal... Mai poţi scoate toate acestea din istorie?! Mai poţi anula gestul Regelui de a-i dona lui Ştefan cel Mare proprietăţi chiar aici, în inima Transilvaniei noastre, unde să se poată refugia la nevoie?!

Legat de disputa cu plăcuţele, trebuie să spun că un consilier maghiar a publicat recent, chiar în acest ziar, un material extrem de documentat şi convingător despre Matia Corvin şi a pus punctul pe "I" ; fără nici un fel de plăcuţe. Pentru că Matia Corvin rămâne, vrem, nu vrem, al maghiarilor şi al nostru, al românilor. Aşa se cuvine să privim şi să judecăm acest mare complex statuar : o mândrie a oraşului; cum o mândrie este şi statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, concepută şi realizată de marele sculptor Butunoiu.

 

 

Publicitate

Comentarii

Pariotii

thumb down thumb up
luni, 6 iunie 2011, 07:25
de johnrees

O definitie a pariotismului ar fi:Apararea patriei prin orice mijloace;verbale,scrise,imagini....deci diplomatice,sau cu arma in mana pe campul de lupta.In cazul actual al neamului romanesc au ramas mijloacele diplomatice,care sant grav afectate de cozile de topor,care din pacate traversaeaza istoria neamului romanesc si care pune poporul roman la mezat.Dumneata si Boc santeti doi dintre acestia.
raspunde

Monumentul un pericol?

thumb down thumb up
luni, 6 iunie 2011, 10:18
de Maghiar

Patria trebuie aparata de o statuie - ce face o statuie contra statului sau neamului roman? Si apararea patriei consta in montarea unei placute de bronz? Suna cam vudu... Va multumesc Domnule Lazar pentru articol.
raspunde

l

thumb down thumb up
luni, 6 iunie 2011, 09:38
de eu

Ati gresit numele lui Béla Bartók, se scrie cu un singur l . Altfel un articol interesant.
raspunde

trist ...

thumb down thumb up
luni, 6 iunie 2011, 10:37
de Andy

E trist ca dupa ani si ani nu reusim sa ne deblocam in mentalul colectiv romanesc si ne comportam in fata istoriei ca niste dulai agresivi, antrenati de mici sa raspundem unei virtuale confruntari ... Maraim si latram consumandu-ne in mod inutil energia vitala si pe care am putea sa o folosim in scopuri mult mai profitabile. Am invatat o istorie exaltata si doar partial reala, am format o natiune tarziu si in loc sa implementam valorile si sa evitam greselile facute de altii noi am facut pe dos. Daca vrem ca mmaghiarii sa ne respecte trebuie ca si noi sa le cunastem sensibilitatile, sa le recunoastem valorile iar daca dorim sa cladim o Romanie in care toti sa fim etnic romani vom pierde valori si ne vom alege numai cu pleava. N.Iorga s-a simtit gratuit insultat de faptul ca steagul Moldovei (nu steagul Romaniei) e inchinat Regelui Matia. un adevar istoric dovedit ca Stefan a avut ca si Vlad Tepes tratat de vasalitate cu Matia. Dar oare intreb de ce mergem noi la Istambul sa vedem sabia lui Stefan cel Mare? De ce nu a ramas ea la Suceava? Noi clujenii cu ce suntem reprezentati mai bine de Stefan cel Mare vasal, decat de Matia cel Adevarat suveran? Pe domnul Apostu il pot intelege avand in vedere originile sale dar pe domnul Aurel Pop nu. Principii Transilvaniei au avut un rol mult mai important in istoria europeana si in relatiile internationale de la acea vreme decat orice domnitor de la est sau de la sud de Carpati ce stim noi despre ei? nimic ma intreb atunci ce drept avem sa ne numim cu emfaza ARDELENI unde si pe ce se bazeaza istoric aceasta denominare?
raspunde

Stefan,Stefan Domn cel Mare

thumb down thumb up
luni, 6 iunie 2011, 11:52
de Badea Cartan

Musai sa se faca un monument maret acolo in localitatea Baia in care sa fie infatisat Domnul cel Mare al Moldovei cu piciorul pe grumazul lui Matia . Satisfactia moldovenilor [si nu numai a lor ] va fi sporita de postarea "inscriptiei lui Iorga" pe soclul acestui nou monument. Matias cu toti generalii si stindardele sale [acesta din Cluj] trebe lasat in pace exact asa cum a fost [splendid] renovat. Fiecare parte a tarii cu istoria sa, sa nu mai amestecam lucrurile.
raspunde

e trist

thumb down thumb up
luni, 6 iunie 2011, 14:43
de Iorga

E trist ca dupa atatia ani de asuprire maghiara, romanii (mai precis unii dintre ei) se lasa calcati in picioare.Dar si mai trist si monstruos este faptul ca natia romana da in continuare nastere unor tradatori de mare finete....Vorba marelui istoric David Prodan: "mare popor, condusi de niste cacati"
raspunde

Asa zisa ISTORIE

thumb down thumb up
luni, 6 iunie 2011, 15:20
de cojocnean

Cand va fi si istoriografia romana un pic mai obiectiva cred ca si poporul acesta indobitocit pana la loc comanda in 40 de ani de national -comunism va putea incet, incet sa se dezbrace de aceste frustrari care-i fac numai rau.Citind si azi manualele de istorie pur si simplu te crucesti constatand ,,tonele,, de aberatii,jumatatile de adevar si interpretari care pur si simplu te zgarie pe cerebel.Un copil invata o istorie in scoala generala sau liceu iar cand ajunge mai mare si apuca sa citesca carti mai serioase afla cu stupoare ca de fapt Basarab a fost cuman,ca desi Moldova si Tara Romaneasca au facut mereu harcea-parcea cu turcii, la 1877 s-a dus un razboi de independenta,ca marele rege roman Matei a avut si o mama, care a fost unguroaica,etc...etc exemplele pot continua la nesfarsit.Ar fi cazul ca cei care se ocupa cu aceste lucruri sa schimbe un pic viziunea ca altfel vom ajunge de rasul lumii ,daca nu suntem deja.Se duc tinerii la scoala prin strainatate si primesc saracii niste socuri de Doamne fereste.Ar trebui sa ne gandim la astea pana nu e prea tarziu.
raspunde

este pacat

thumb down thumb up
luni, 6 iunie 2011, 19:18
de Hans Grubert

..este pacat ca istoria se scrie si se rescrie ,dupa interese ! dar orcat am dori sunt unele lucruri care raman ,si astea raman mai presus de orce interese de partea oricui ar fii ! In Transilvania avemm o istorie comuna ,romani,maghiari,germani ,..asta este un fapt ,un adevar istoric chiar daca place sau nu-i place cuiva ,fiind incatusat in politica sau ganduri sovine nationaliste . degeaba incercam sa stergem din istorie maghiari ,sau germani,ei au fost si sunt aici! degeaba maghiari doresc tot timpul sa afiseze statutul lor minoritar ,..sunt minoritari sata este soarta lor si cred ca s-au obisnuit cu asta ,dar si ei isi au panaramele lor in politica ca si frati nostri romani ! lasati deoparte istoria ce ne DESPARTE si cautai in istori momente ce ne LEAGA , fiindca in Transilvania , nimeni nu este PUR SANGE , nici macar Matia !!! darminte IANOS sau IOAN, Maria sau Marika . Aceste lucruri triste ce se intampla cu statuile,placutele, si multe alte lucruri care mai de care patriotarde sau sovine , din pacate NU ne leaga ci ne SEPARA ! SI MA INTREB AL CUI ESTE INTERESUL ?? al unei minoritati, sau al unei majoritati ?! dupa mine este interesul politicului si a acelor oameni care pe aceste conflicte isi cladesc numele,reputatia sau INCULTURA ! nici decum nu este in interesul patriei noastre comune Romania !
raspunde

Sa fim seriosi!

thumb down thumb up
luni, 6 iunie 2011, 22:23
de Marius

De aia e steagul Moldovei inchinat in ansamblul statuar, pentru ca Stefan i-a fost vasal lui Matei? :) Baliverne! Pai, atunci, steagul otoman de ce este inchinat si el? Cand au fost turcii vasalii ungurilor? Niciodata! Din contra, nu mult dupa moartea lui Matei, in 1526 mai exact, Ungaria devine pasalac turcesc si va ramane asa pana la sfarsitul sec. 17, cand devine provincie habsburgica...Sa fim seriosi! Steagurile acelea sunt inchinate in ansamblul statuar, pentru ca ungurii au vrut sa il prezinte mai bine pe Matei, au vrut sa isi "umfle" istoria...Asa cum si noi, romanii, ne-am "umflat" istoria noastra...Si multe popoare au facut-o! O solutie de compromis, care ar permite ca ansamblul sa ramana in forma sa originala, si ca Matei sa nu fie luat in bascau chiar la propria-si statuie...ar fi montarea unor panouri de tabla, verticale (cum sunt si in alte locuri), in romaneste, ungureste, engleza + alte limbi de circulatie internationala, care sa prezinte frumos si obiectiv atat date despre personajul istoric Matei Corvin (ca taica-sau, marele general Iancu de Hunedoara, a fost roman, raporturile cu statele invecinate + alte detalii de insemnatate), precum si date obiective despre ansamblul statuar (cine a fost sculptorul, cand a fost inaugurat, ca a castigat marele premiu al expozitiei de la Paris, cand a fost montatata placuta lui Iorga si ce continea textul, eventual explicarea ansamblului: cine sunt generalii, si care sunt steagurile inchinate si de ce)...Asta ar fi o solutie de bun-simt care ar trebui sa multumeasca pe toata lumea...Aaaa, da...Si, intr-adevar, dupa cum zicea un deputat, partea cu care a contribuit guvernul ungar ar trebui returnata...E penibil ca am avut nevoie de banii lor ca sa restauram statuia noastra!
raspunde

stimabile nu ai inteles nimic

thumb down thumb up
miercuri, 8 iunie 2011, 21:57
de emil transilvan

nu stiu ce ne tot asupresti domnule cu Matia? in sus si in jos. De unde scoateti numele? Pentru romani este MATEI si banuiesc dupa nume ca si dumneata esti roman. Banuiesc ca sunteti istoric deci pentru disertatia pe tema vasalitatii aveti un 3(trei). In rest comentarii tipice pentru acest subiect, cu romani care sunt rusinati ca sunt romani( este o tara libera si biletul de autocar spre tarile "civilizate" cam 60 euro) personal le doresc drum bun si succes in noua "nationalitate" europeana. Grubert, debitezi senin numai tampenii, probabil singura istorie pe care ai studiat-o e cea roesleriana sau te supraevaluez?. D-le Marius, comentariu la obiect (singurul), felicitari pentru atitudinea dumneavoastra, si eu sunt de parere ca acesta e singura solutie viabila care permite incetarea discutiilor cu privire la grupul statuar. In definitiv MATEI CORVIN este pe jumatate roman.
raspunde

Matia sau Matei?

thumb down thumb up
joi, 9 iunie 2011, 00:12
de Maghiar

Vezi Septemcastra.ro: http://www.septemcastra.ro/index.php/2010/03/de-ce-matia-si-nu-matei-sau-matyas-povestea-unor-nume-ilustre/ Sint doua nume separate: - apostolul Matia: Mátyás s-a nascut la 23 februarie, ziua Mátyás este pe 24 (la maghiari) - evanghelistul Matei: in maghiara este Máté, onomastica este pe 21 septembrie (la maghiari) Gheorghe SIncai folosea Matias, Iorga Matias/Mateias. De aici s-a ajuns la Matei.
raspunde

"noi ardelenii"

thumb down thumb up
joi, 22 august 2013, 13:33
de Radu

Cel mai mult mi-a "placut" faza aia cu "ratacit printre noi ardelenii"... Asa e domle, si Piersic e "ratacit printre noi ardelenii", pe faza asta peste tot e trambitat ca brand al Clujului....
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.