Justiţie

Plăcuţa lui Iorga, în contextul unei dispute interetnice

În perioada care s-a scurs de la amplasarea plăcii - care conţine citatul lui Iorga – am avut senzaţia că, la nivel retoric, ne-am întors în mijlocul anilor ’90, când intoleranţa etnică de tip xenofob promovată de Funar a împiedicat orice dialog real între români şi maghiari.

Declaraţiile alarmiste, tendenţioase, precum şi acuzaţiile proferate de diverşi lideri politici locali - al căror singur scop este câştigarea de voturi din acea zonă electorală unde asemenea discursuri emoţional-manipulative mai produc efecte - nu fac cinste municipiului nostru care doreşte să devină capitală culturală europeană.

În locul acestei intoleranţe de factură etnică manifestată la nivel declarativ, ar fi necesară o abordare lucidă care să permită clarificarea tuturor aspectelor ce ţin de această problematică. În cele ce urmează, nu mai doresc să descriu pe larg elementele - în documentaţia pe baza căreia s-a emis autorizaţia de construire în 2008 nu figurează această plăcuţă, nu există aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor pentru o placă nouă - care indică fără echivoc faptul că primăria a acţionat ilegal, ci am să încerc să prezint motivele pentru care comunitatea maghiară nu este de acord cu amplasarea acestei plăcuţe.

Consider că evenimentele istorice din Evul Mediu nu au o relevanţă primordială în această dispută, dar din moment ce ele au fost aduse în discuţie, trebuie să avem o abordare obiectivă şi pe această latură istorică.

Politicieni patriotarzi, care au simţit miza electorală în această controversă, ne-au acuzat că nu respectăm istoria românilor. Potrivit opiniei lor, este nevoie de acest citat pentru că monumentul nu respectă adevărul istoric, steagul Moldovei fiind îndreptat în jos. Cum se întâmplă în toate cazurile când istoria este utilizată în scopuri politice, naraţiunea istorică este prezentată cu lipsuri profunde, punându-se accentul pe anumite evenimente, celelalte fiind trecute sub tăcere. Într-adevăr, regele Matia a pierdut bătălia de la Baia. Acest conflict cu Ştefan cel Mare a fost determinat de faptul că, pe de o parte, Matia l-a sprijinit pe Petru Aron, pretendent la tronul Moldovei, iar, pe de altă parte, Ştefan cel Mare a acordat ajutor nobililor transilvăneni care s-au răzvrătit împotriva lui Matia. Ulterior, în contextul acutizării pericolului turcesc, Ştefan a prestat jurământul de vasalitate faţă de Matia care, în virtutea acestui jurământ, l-a sprijinit cu trupe în lupta împotriva turcilor. Stindardul Moldovei îndreptat în jos simbolizează acest raport de vasalitate care exista la vremea respectivă şi care trebuie interpretat în contextul specific al relaţiilor interstatale din Evul Mediu.

Referitor la presupusa origine românească a lui Matia, se impune precizarea faptului că în Evul Mediu conceptul de naţiune nu exista, iar sintagma de popor nu reprezenta o entitate bine închegată, diferenţierea făcându-se în funcţie de stările sociale existente la vremea respectivă, religia având un rol foarte important în definirea identităţii unei persoane. Ar fi total absurd să ne pronunţăm asupra apartenenţei etnice a unui personaj istoric medieval luând în considerare criterii din epoca actuală, postmodernă, fără niciun fundament istoric. Ţin să precizez din nou că argumentele care se leagă de evenimente şi împrejurări din epoca medievală sunt de o importanţă secundară în disputa privind plăcuţa în cauză.

Comunitatea maghiară este profund deranjată de împrejurările istorico-politice în care acest citat a ajuns de-a lungul anilor pe statuia lui Matia. Există informaţii contradictorii în legătură cu prima lui apariţie pe statuie. O versiune ar fi că în 1932 autorităţile locale au amplasat acest citat pentru a salva statuia la demolare. Această versiune este infirmată însă de istoricul Cosmin Budeancă. Într-un studiu publicat în anul 2000, el afirmă că acest citat a fost amplasat pe statuie de către studenţi români adepţi ai Gărzii de Fier, într-o perioadă când manifestaţiile antimaghiare erau foarte frecvente. A doua apariţie a avut loc în 1992, la iniţiativa lui Funar, fără nici o bază legală, cu scopul de a crea tensiuni interetnice. Prin acest fapt fostul primar a inaugurat o lungă perioadă de timp în care municipiul nostru a devenit cunoscut pe plan mondial drept un bastion al naţionalismului extremist, fapt prin care am pierdut noi toţi, clujenii, români şi maghiari deopotrivă. Împrejurările istorice respective generează un disconfort substanţial în mentalul colectiv al comunităţii maghiare clujene. Ambele perioade în care plăcuţa a apărut pe statuie reprezintă diferite etape ale extremismului intolerant. Anii '30 se caracterizează prin acţiunile agresive ale Gărzii de Fier, care a promovat o multitudine de idei şovine şi rasiste în România, inclusiv Nicolae Iorga a fost ucis de reprezentanţii Gărzii. Anii '90 au intrat în memoria colectivă prin activităţile nefaste ale lui Funar. Reamplasarea plăcuţei în anul 2011 înseamnă, de fapt, asumarea publică a acţiunilor şi politicilor Gărzii de Fier şi ale lui Funar, ceea ce este inacceptabil într-un oraş definit - cel puţin în teorie, prin discursuri pompoase - ca unul multicultural.

În 2004, după înlăturarea lui Funar din fotoliul de primar al municipiului, am răsuflat uşuraţi şi am crezut că norii negri ai intoleranţei au dispărut de pe cerul Clujului. În 2011 a trebuit să ne dăm seama că moştenirea politică a fostului edil încă mai planează asupra noastră, mai ales în acele momente când unii politicieni cred că prin reactivarea unui naţionalism desuet se pot câştiga voturi.

Csoma Botond
consilier local UDMR

 

 

Publicitate

Comentarii

mars ma....

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 00:20
de Luca

se cauta scandal din orice... daca in Romania chiar nu se pate traii ca maghiar.... sa se mute unde le e mai bine nu sa tot caute scandal peste tot. emigrare in masa si sa-i aiba ungurii pe cap..... in Ungaria sunt sigur ca ar cere placute in chineza...
raspunde

minciuni

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 08:37
de ilie

Plin de minciuni. De exp., cine are minima curiozitate de a analiza putin istoria interbelica, poate vedea ca Garda de Fier / Miscarea Legionara nu a avut un caracter agresiv nici pe departe. Actiunile ei agresive au fost un raspuns la actiuni mult mai numeroase si mult mai agresive. Inclusiv ucidearea lui Iorga. Atitudini acuzabile, dar motivabile in acelasi timp. Revenind la placuta, steagul Moldovei e aruncat pe jos, chiar mai jos decat cel otoman! Ce vasalitate?! Apoi vasalitatea aceea a fost pur formala. Ca si cum am fi noi vasalii americanilor care si-ar trimite oameni, tehnica etc sa lupte alaturi de noi! Si nu putini si mai mult de un sfert din totalul oamenilor! Situatia prezenta e una de vasalitate adevarata. Oamenii, tehnica, banii nostri se duc si mor in razboiul americanilor.
raspunde

Garzi neagresive???

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 11:22
de Maghiar

ilie: toate garzile de atunci, si de azi (inclusiv cele maghiare!) au fost si sint agresive, fiindca au comis excese destule sau au demonstrat in mod ostentativ, si au creat o atmosfera plina de tensiuni. Sigur, motivatia poate fi gasita in fiecare caz, dar asta nu scuza atitudinea si actiunea. Nici la noi, nici la voi. Vasalitate: vezi ce scrie stefancelmare.ro: "Lupta de la Baia împotriva regelui maghiar Matei Corvin. Înfruntarea a însemnat o biruinţă, incompletă şi scump plătită, a domnului Moldovei", "Ştefan cel Mare recunoaşte suzeranitatea regelui Ungariei, Matia Corvin". Si daca chiar steagul e problema, si NU E O ACTIUNE POLITICA, atunci sa punem o placuta cu un text CIVILIZAT si in mai multe limbi atunci. Si sa o punem LEGAL! Cred s-ar putea face un compromis cu noi. Asa insa, nu vedem decit o actiune vadit POLITICA si un gest JIGNITOR.
raspunde

de ce nu

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 13:18
de ilie

Sigur, din partea mea, textul se poate schimba :). In prinvinta Miscarii Legionare... nu a fost o miscare extremista. Au patitmit mult mai mult decat ar fi visat si dusmanii lor. A fost singura miscare politica romaneasca ce a luat in serios relatia cu Dumnezeu. Au facut mult bine, au si gresit, dar omeste, au platit mult mai mult decat meritau, conform proverbului "Nici o fapta buna sa nu ramana nepedepsita". In nici un caz sa nu merita aratati ca exemplu rau, asta e o minciuna, o absurditate. Au fost o miscare politica de dreapta autentica, spre deosebire de Vadim si de ceilalti asemeni lui, care sunt impostori.
raspunde

Nu sint de acord cu tine dar putem face compromis

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 14:02
de Maghiar

vezi Ilie: putem fi in dezacord cu legionarii, dar daca am reusi sa ne intelegem: pe voi va doare steagul, pe noi tonul placutei si ilegalitatea, cred ca s-ar putea realiza un compromis pe text si s-ar putea pune in mod legal. Si atunci am putea cu adevarat spune ca a fost un pas spre impacare. Placuta actuala nu serveste asta, ci numai interesel politice ale unora.
raspunde

Despe extremistii maghiari numai de bine!

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 10:29
de Marc

Despre extremistii maghiari nimic, domnule consilier? Sau acestia sunt niste biete victime ale romanilor sovini? Se pare ca in atitudinile politicienilor unguri toleranta si respectul reciproc sunt doar niste povesti pe care trebuie sa le creada altii.
raspunde

Ce legatura au extremistii maghiari cu placuta?

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 13:22
de Maghiar

Ce legatura au extremistii maghiari cu amplasarea placutei? Se amplaseaza o placuta pe statuia noastra din cauza ca exista extremisti maghiari? Explicati-mi ca nu inteleg.
raspunde

Frumos discurs...Si totusi...

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 10:56
de Marius

...Matei Corvin era roman! :) Vasalitate-nevasalitate, conteaza mai putin....Cred ca pe unguri ii deranjeaza cel mai mult ca placutza zice un adevar incontestabil: Matia era roman :) Adevarul doare, asa-i?
raspunde

Matia roman cu mama maghiara...

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 13:18
de Maghiar

Am puteam spune ca vine din familie mixta, maica-sa fiind maghiara (Szilágyi Erzsébet). Si repet, nu asta e problema noastra, ci TONUL. Daca vreti o placuta ce corecteaza o eroare, sa formulam una cu un ton civilizat si sa o amplasam in mod legal.
raspunde

Doamne

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 23:37
de Ala

Da da da, doare, si prostia doare la fel :), ar fi bine sa incepi cat mai repede de citit. Come, u can do it :)) Dooooooare
raspunde

de clarificat

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 11:38
de Kramer Vajk

Cum se explica faptul ca studenti adepti ai Garzii de Fier amplaseaza o placuta cu citatul unuia care a fost total contra Garzii de Fier. Sa nu uitam, in Mai 1932 guvernul Iorga-Agretoianu desfiinteaza Garda de Fier, pentru a doua oara. Plus, nimeni pina acum nu a facut referire la articole de presa din 1932, sau perioada interbelica, articole care sa informeze despre amplasarea sau existenta placutei pe statuie. Daca aceasta placuta creaza un asemenea val-vartej acum, de ce n-ar fi creat si in 1932? Cum a fost prezentat acest fenomen in presa de atunci? In final, cum a disparut fara urma placuta din 1932? Toate cele bune, Kramer Vajk
raspunde

placuta

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 11:56
de Anonim

deci pana la urma stimat consilier, oricat ai incerca sa pari detasat si sa privesti problema dintr-un asa zis pct de vedere nepartinitor, tot te deranjeaza placuta amplasata acolo. De ce? Daca nu vrei sa creezi tensiuni inter-etnice, de ce te legi de amplasarea placutei,si la urma urmei,cu ce te deranjeaza ?
raspunde

incredere

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 12:42
de Anonim

Draga D-le consilier, problema majora este ca , ungurii inca nu au invatat in atatia ani, ca a face pact, coalitie cu romanii este o greseala fatala. Dealungul istoriei s-a adeverit ca sunt oportunisti si oameni de neincredere. Tipic romanesc, dupa inaugurare, pe ses apare placuta invocata a carei ILEGALITATE, in acest stat asa zis de drept, nu deranjeaza pe nimeni. Mai mult, ordinul unui ministru este egal cu zero. Mai are rost sa discutam??? Va sugerez sa depuneti toate eforturile de boicotare a tuturor eforturilor de obtinere a titlului de capitala culturala europeana, titlu ce nu i se cuvine orasului nostru nici in 2222.
raspunde

problema

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 12:42
de toth levente

In fine nimeni nu observa ca tablita aia a fost pusa ILEGAL. Si asta este problema, stimati concitadini, textul placutei si continutul il stim cu totii, dar faptul ca a fost pusa ILEGAL, repet ILEGAL, reprezinta punctul cheie al acestei discutii. De ce nu intelegeti, ca un asemenea gest nu poate fi tolerat, indiferent ce scrie acolo. E scris cu negru pe alb, e dovedit din toate punctele de vedere, ca s-a comis o grava eroare, si aceasta ILEGALITATE este sprijinita chiar de primarul clujului. Dupa parerea mea cea mai grava problema asta este, si nu continutul, mesajul citatului lui Iorga. In aceasta tara principiile legalitatii sunt calcate ori de cate ori politicienii vor. In acest fel nici in 100 de ani nu vom putea sa ajungem acolo, unde poate ne-am dori cei mai multi. Cu respect si stima, Tóth Levente
raspunde

moralitate?

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 13:13
de saxon

Probabil ca este singurul monument al unei personalitati in lume, pe care sa pus un text cu nota negativa. Credeti ca pe statuia lui Napoleon este scris ca a fost batut de Kutuzov? Raspunsul este nu. Toate astea arata mahalagismul, mojicia, mitocanismul ce va caracterizeaza. Cica placuta asta a "salvat" statuia. Pai nu voi ati vrut sa distrugeti? Sunteti la acelasi nivel ca talibanii, care au demolat statuile lui Buddha in Valea Bamiyan. Nu aveti strop de moralitate, nici odata n-ati avut. De aproape un secol na-ti fost in stare sa respectati cea ce ati promis in Rezolutiunea de la Alba Iulia: "Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său...". Text pe care l-ati fluturat in fata marilor puteri la Trianon... In ambele razboaie mondiale ati inceput intr-o tabara, dar vazand ca se schimba lucrurile ati intors spatele aliatilor. Toate astea nu se uita, si este vazut de tot occidentul, chiar si de marele "prieten" Franta. Roata istoriei se-nvarte...
raspunde

Atentie....vine csibi !

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 13:17
de Cristian

Liderul Gărzii Secuieşti, Csibi Barna a anuntat astazi ca va sosi in acest week-end in Cluj,impreuna cu mai multi honvezi din harcov ,cu Avram Iancu spanzurat in frunte.Ei se vor aduna in fata statuii unde il vor des-spanzura si il vor aseza la placute impreuna cu coroane ros-galben-albastre.Apoi vor imbratisa pe etnicii romani de la fata locului si-si vor cere scuze si vor da foc steagului ungariei mari...
raspunde

Ilegalitate?

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 17:40
de Mihai

1. Nu va intereseaza pe voi ilegalitatea... asa v-ar fi interesat si steagul Romaniei lipsa de la consulatul maghiar! 2. O solutie sa scapati de placuta ar fi demolarea statuii 3. Intre romanii si maghiarii de rand nu exista mari tensiuni ci doar unele artificiale create de oameni fara cap, prin care acestia isi motiveaza existenta 4. Punctul 2 a fost o gluma
raspunde

Ilegalitate

thumb down thumb up
vineri, 3 iunie 2011, 19:53
de Maghiar

Uita-te pe ambasada Romaniei la Budapesta: http://budapest.mae.ro/images/images_stiri/budapesta/thumbs/Sediu_Amb.png sau SUA: http://www.roembus.org/english/images/istorie_ambasada/descri2.jpg sau consulatul Romaniei de la Gyula: http://www.gyula.mae.ro/images/images_stiri/gyula/poze%20consulat%20003.jpg, ce steag vezi: steagul Romaniei, si nu vezi steagul tarii gazda...
raspunde

o parere....

thumb down thumb up
sâmbătă, 4 iunie 2011, 00:06
de valentin lungu

Drago Boti....ne cunoaștem personal....dodo, nora,marius.. etc.....nu sunt de acord cu tine in aceasta expunere dar apreciez o atitudine calma a discursului tău , un demn exemplu colegilor de partid......... 1. ai dreptate avizul e doar o manevra si aici e vb de idee si nu de protejarea monumentului in sine,,,,, si udmr deține ministerul care da ceasta decizie..deci e un caz subiectiv 2. dacă spunem ca nu exista o populație care a devenit poporul/neamul urmans al celui roman e fals,,,plus de asta din moment ce nu exista o etnie si un popor(pt ca națiunile apar mult mai târziu în istorie) nu vad care e deranjul pentru UDMR si liderii lui? deci nu e o problema de fond... dacă nu au fost neamuri si poporul roman nu a fost nici cel maghiar nu a existat,,,e simplu.... si, deducție logica...atunci e greșit textul si nu privește nici pe romani dar nici pe maghiari 3. dacă udmr dorea o abordare serioasa si profesionista propunea o dezbatere publica si nu prin presiuni la PDL care acum este slab si șantajabil..... Cred ca exprimarea unor opinii contra părerilor liderilor UDMR sunt normale si se pot discuta după reguli de bun simt. Din păcate UDMR șantajează PDL si PDL accepta acest lucru din disperarea pierderii puterii.... Respecte Botond si ar fi fost normal o dezbatere/consultare cu partidele politice de pe plan local si nu numai jocuri de culise. Consider ca acțiunile au rolul de a mobiliza pop maghiara creând false probleme. Astfel se încearcă ca electoratul care simpatizează pe TOkes is acțiunile sale sa nu fie luat de la UDMR. Existând riscul undei scindări a pop maghiare si pericolul neîndeplinirii pragului electoral la alegerile viitoare de către UDMR.
raspunde

alta parere...

thumb down thumb up
sâmbătă, 4 iunie 2011, 22:32
de Maghiar

Fara sa fiu avocatul autorului, cred ca prezentati lucrurile unilateral (dar pe un ton civilizat, multumesc, putini au fost in zilele trecute...): 1. avizul nu a fost obtinut nici in 1992 cind nu era ministru un maghiar. Apostu a pus-o contrar documentelor semnate de el... 2. Etnia: maghiarii clujeni il considera ca un simbol al lor de care sint mindrii, romanii nu prea il considera al lor... Faptul ca se spune ca e roman (adica NU jimi-juma!, de ex si pe casa natala scrie "romanul Matei Corvin") inseamna ca ni se ia simbolul. Daca s-ar spune civilizat ca vine dintr-o familie mixta, nu ar fi probleme (asa de mari :-). 3. Discutia deschisa: cred ca trebuie sa intorc intrebarea: cind s-a ridicat problema de a o repune, oare de ce nu au initiat partidele romanesti o discutie cu UDMR despre felul, eventual textul unei placute de compromis. Placuta a fost montata ILEGAL si in 1992, adica la o restaurare e normal ca se revine la legalitate. 4. Politicul: da, partidul lui Tőkés are efecte asupra UDMR. Dar eu zic ca placuta face parte dintr-o actiune politica romana: vezi si evenimentele care ne ating si care sint paralele in timp (amendametul lui Giurgiu la legea invatamintului, miscarile parlamentarilor din PDL si PSD, legea minoritatilor). Prea multe coincidente... Adica, cred ca placuta actuala SI acum este o ACTIUNE POLITICA, si faptul ca ne jigneste UNORA le face o placere... Daca s-a dori rezovarea problemei steagului, s-ar pune in mod LEGAL o placuta cu text CIVILIZAT ...
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.