Fekete Emöke face cadouri “din suflet” bărbaţilor din administraţia clujeană

Fekete Emöke face cadouri “din suflet” bărbaţilor din administraţia clujeană
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a dezvăluit, pentru ZIUA de CLUJ, ce le-ar oferi preşedintelui judeţului, Alin Tişe, ori primarului Sorin Apostu.
Singura femeie aflată în fruntea administraţiei locale clujene, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Fekete Emöke, a vorbit, într-un interviu relaxat, despre cum se împacă visele cu politica şi cu pantofii, dar şi de ce nu s-ar muta din România.

Având în vedere că, în România, pentru o femeie este destul de greu să acceadă într-o funcţie de conducere, mai ales când la mijloc este implicată şi politica, ce crezi că te recomandă pentru postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj?
Fekete Emöke: Sunt membru activ în UDMR de mai mult de 10 ani. Am început în calitate de expert, după care am devenit activă şi ca politician. Întotdeauna mi-a plăcut să mă implic în viaţa de zi cu zi a comunităţilor locale, nu am perceput niciodată acest lucru ca fiind greu. Pe măsură ce mă implicam, simţeam din ce în ce mai mult o provocare, să găsesc soluţii pe termen mediu şi lung la problemele cu care se confruntă aceste comunităţi. Sunt convinsă că munca de politician este mai mult o vocaţie, un mod de viaţă, iar valorile de bază pe care trebuie să le urmez sunt profesionalismul, perseverenţa şi consecvenţa.

Eşti tânără, nu ai cu mult peste 30 de ani. Cât de greu s-a dovedit drumul tău până aici? A fost nevoie de compromisuri în cariera ta?
Am pornit în viaţă cu vise măreţe ca orice tânăr. Între timp, acestea au devenit planuri bine conturate în ceea ce priveşte munca, politica, dar şi viaţa mea. Prin activitate continuă şi idei puse în practică, timpul a trecut zburând. Compromisurile le-am făcut doar în limita principiilor care îmi ghidează viaţa şi numai pentru realizarea viselor.

Ţi-ai depus actele pentru a obţine cetăţenia maghiară, aceasta fiind, mai nou, o practică în rândul politicienilor maghiari?
Nu mi-am depus actele pentru a obţine cetăţenia maghiară, este alegerea personală a fiecărui maghiar dacă face demersurile în acest sens sau nu. Prin intermediul Organizaţiei judeţene Cluj a UDMR am oferit informaţiile necesare depunerii actelor pentru cetăţenia maghiară, în cazul oricui e interesat de acest aspect.

Nu ţi-ar fi plăcut mai mult să trăieşti în Ungaria sau într-o altă ţară? Dacă ar fi să alegi alt oraş în care să te muţi definitiv, care ar fi acela şi de ce ai opta pentru respectivul?

Nu m-am gândit niciodată să mă mut într-o altă ţară, în schimb am admirat valorile locale de fiecare dată când am călătorit în vreo ţară străină. M-a fascinat un loc precum Austria, o ţară micuţă care reuşeşte să-şi valorifice atuurile la maximum, fie că e vorba de turism, fie de orice altă latură a vieţii sociale. Cred că România ar trebui să înveţe din exemplele pozitive prezente în alte state şi să-şi fructifice potenţialul la maximum. Şi în munca de zi cu zi încerc să valorific bunele practici constatate cu ocazia călătoriilor mele din străinătate.

Ce îţi place să faci mai mult în timpul tău liber? Mai ai când să citeşti, să asculţi muzică? Ce fel de cărţi şi muzică preferi?
Când nu reuşesc să separ munca de timpul liber, le combin. Petrec mult timp la muncă, în comunitate, mai ales în judeţul Cluj, şi adesea îmi petrec şi timpul liber în pensiunile rurale din aceste comunităţi. Datorită faptului că îmi pregătesc lucrarea de doctorat, în ultima perioadă citesc din ce în ce mai mult. În afara literaturii de specialitate, din păcate, îmi rămâne din ce în ce mai puţin timp pentru alte cărţi. În timpul meu liber îmi place, de asemenea, să merg la concertele Filarmonicii din Cluj.

Mai ai timp de prieteni? Care sunt aceştia, vă întâlniţi des? Ce activităţi aveţi când ieşiţi împreună?
Din fericire, am foarte mulţi prieteni, dar mă întâlnesc cel mai des cu prietenele mele din liceu şi din facultate. Preferăm localurile gen cafenele, unde stăm la poveşti aproape în fiecare weekend.

Ce apreciezi cel mai mult la un bărbat? L-ai întâlnit vreodată pe cel care să întrunească toate calităţile importante?
Perseverenţa, intelectul, onestitatea sunt calităţile pe care le apreciez la un bărbat. Preferabil să fie înalt! Da, l-am întâlnit.

Ce stil vestimentar preferi şi, mai important, câte perechi de pantofi ai?
Stilul vestimentar mi-l aleg în funcţie de ocazie. Prefer stilul clasic. Îmi plac hainele de calitate, comode. Într-o perioadă, obişnuiam să îmi cumpăr aproape în fiecare lună câte o carte şi câte o pereche de pantofi. Cu timpul, mi-am pierdut acest obicei din cauza timpului scurt pe care îl rezerv cumpărăturilor.

Unde obişnuieşti să îţi faci cumpărăturile? Ce ai achiziţionat pentru tine ultima dată când ai ieşit la shopping?
Nu există un loc anume, intru în orice magazin în care observ ceva pe placul meu. Demult nu am fost la cumpărături. Ultima listă de necesităţi i-am transmis-o lui Moş Crăciun (zâmbeşte).

Dacă ar fi să faci un cadou, pe care să-l oferi “din suflet”, ce ai cumpăra pentru următoarele persoane şi din ce motiv ai alege cadoul respectiv: Alin Tişe, Laszlo Attila, Marko Bela, Sorin Apostu, Elena Udrea, Kelemen Hunor?

Lui Alin Tişe i-aş oferi un nou protocol de colaborare cu UDMR, la nivel judeţean. Lui Laszlo Attila i-aş dărui un consiliu local cu minimum 30% reprezentanţi UDMR pentru a avea mai multe şanse de succes. Lui Marko Bela i-aş da un telefon bun pe care să mai poată fi sunat pentru sfaturi şi după ce îşi depune mandatul de preşedinte al UDMR. Lui Sorin Apostu i-aş oferi tăbliţe trilingve: Cluj-Napoca-Kolozsvar-Klausenburg, pe care să le amplaseze la intrările din oraş. Elena Udrea ar primi poziţia de prim-ministru, pentru momentul în care voi ajunge preşedintele României, iar lui Kelemen Hunor i-aş da cadou un sejur pe litoralul românesc, pentru a se odihni după alegerile UDMR.

Luminiţa SILEA, Cosmina FERNOAGĂ
Loading...
Comenteaza