Kia NIRO: absolut electrizant (P)

Kia NIRO: absolut electrizant (P)
Noul model propus de Kia, nu este doar electrizant prin înfăţişare şi dotări, un plus absolut faţă de berlinele de până acum, dar, mai mult, ofera prima motorizare hibrid (non-plug- in) a costructorului corean. Ambiţiile Kia Niro nu se opresc aici însă, acesta e doar pasul intermediar şi natural spre maşina viitorului, full-electric.

Cu o lungime de 4,355 metri şi 1,54 metri înălţime, noul model de la Kia se poziţionează diferit faţă de principalul concurent şi predecesor de la Toyota, Prius, Niro fiind doar o idee mai mic decât Sportage şi împărţinâd cu acesta zona SUV-urilor compacte în două tipuri de motorizare distincte ale aceleiaşi mărci. Să nu uităm că pe acelaşi segment însă Toyota a propus RAV4Hybrid, deci există loc pe piaţă pentru o concurentă solidă, pe principiul "primii veniţi, primii serviţi".

Bazată pe un sistem de transmisie cu totul nou, cu şase trepte şi dublu ambreiaj, motorizarea hibridă a Niro e compusă dintr-un motor termic ce livrează individual 105CP la o cilindree de 1600 cmc şi un cuplu maxim de 147NM obtinuţi la 4000 rpm, la care se adaugă un motor electric ce duce puterea angrenajului până la 141CP şi cuplul la 265NM în treapta întâia. Maşina se comportă foarte bine, noua transmisie, deosebită faţă de clasicele cutii cu variaţie continuă, oferă o schimbare a rapoartelor mult mai fină, iar opţiunea SPORT provoacă, la activare, senzaţii de dinamică inedite.

Bateria de 156kWh este încărcată printr-un sistem clasic de recuperare a energiei la deccelerare, fiind limitată astfel utilizarea în mod full-electric doar, preponderant, la pornire, rulare cu viteză mică şi coborare a pantelor. Cu un consum urban declarat de producător de doar 3,8l/100 şi emisii CO2 în jurul valorii de 88 g/km, calitatea eco a motorizării este demnă de remarcat.

Nivelul de dotări ne duce la o clasă superioară de vehicule, calitatea materialelor, volanul din piele, sistemul audio Harman/Kardon, încălzirea în scaunele din spate sau grafica sistemului multimedia cu un copăcel ce înfrunzeşte prietenos atunci când şoferul conduce eco-friendly, toate acestea fac din noul, complet noul Kia Niro o alternativă extrem de serioasă pentru vehicolul de familie urban modern.

 

Loading...
Comenteaza