Naţional

NEWS ALERTUPDATE Papa Benedict şi-a dat demisia. Decizie fără precedent în Biserica Catolică din ultimele 6 secole. Vezi motivul demisiei

Papa Benedict şi-a dat demisia din funcţie.

Papa Benedict XVI demisionează, conform La Repubblica. Ultima sa zi în funcţie este 28 februarie, conform realitatea.net.

"Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi. Acesta este un anunţ fără precedent în istoria Bisericii Catolice. Benedict are 85 de ani. A fost ales în funcţie în aprilie 2005. Este al 265-lea papă din istoria bisericii romano-catolice.

Ultimul Papă care şi-a dat demisia din funcţie a trăit în urmă cu şase secole.

UPDATE Radio Vatican a publicat declaraţia completă a Papei Benedict. "Dragi fraţi, v-am convocat în acest Consistoriu nu doar pentru cele trei canonizări, dar şi ca să vă comunic o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii", a spus Benedict. "După ce în mod repetat mi-am examinat conştiinţa în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt potrivit pentru exerciţiul adecvat al ministerului Petrin. Sunt pe deplin conştient că acest minister, din cauza naturii sale esenţialmente spirituale, trebuie îndeplinit nu doar cu cuvinte şi fapte, dar nu mai puţin cu rugă şi suferinţă. Totuşi, în lumea de azi, subiect al atâtor schimbări rapide şi scuturat de întrebări de relevanţă adâncă pentru viaţa credinţei, pentru a guverna corabia Sfântului Petru şi a predica Evanghelia, e necesară atât puterea minţii, cât şia  trupului, putere care în ultimele câteva luni mi s-a deteriorat atât de mult încât a trebuit să-mi recunosc incapacitatea de a îndelini adecvat ministerul încredinţat mie. Pentru acest motiv, şi deplin conştient de seriozitatea acestui act, cu întreaga libertate declar că renunţ la ministerul Episcopatului Romei, succesor al Sfântului Petru, încredinţat mie de Cardinali în 19 aprilie 2005, în asemenea mod încât din 28 februarie, la ora 20, locul va fi vacant şi un Conclav care să aleagă noul Suveran Pontif va trebui convocat de cei competenţi".

Într-o carte-interviu din 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue.

Singurul precedent în istoria Bisericii, Celestin al V-lea, a abdicat din funcţie înainte a de fi întronizat, în 1924. El a trăit izolat până la desemnarea sa ca Papă şi nu se simţea pregătit să îşi asume acest rol în Biserică.

Pentru a-şi exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un "trăznet pe cerul senin".

Şeful Guvernului italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, "foarte zguduit de acest anunţ".

 

 

Publicitate

Taguri

Comentarii

In sfarsit

thumb down thumb up
luni, 11 februarie 2013, 14:50
de eu

In sfarsit idiotul a demisionat. Poate nu a mai avut puterea sa molesteze copii.
raspunde

Papa

thumb down thumb up
luni, 11 februarie 2013, 18:31
de Dante

Oare "prietenul" lui din Romania, Andrei Marga, n-ar putea sa-si dea si el demisia din fruntea ICR si sa nu ne mai faca de rusine?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.