Opinie

„Băiatul deştept" care şi-a pornit afacerea pe banii primăriei. Şi eu vreau!

Un business privat a pornit pe bani publici. "Băiatul deştept" care ţine hăţurile ar putea deveni, în scurt timp, unul dintre milionarii Clujului.
  • FOTO: foter.ro

    FOTO: foter.ro

Am susţinut mereu că, pentru a te lansa în business, trebuie să ai o anumită structură. Dincolo de bani, ai nevoie de multă determinare şi curaj. Cine îţi garantează că vei ajunge pe plus din prima lună? Dar din a şasea? (şi nu mă refer aici la cei care s-au lansat în afaceri băgând adânc mâna în banul public, care sunt pe plus din ziua în care îşi înregistrează firma). Personal, nu am găsit niciodată suficient curaj pentru a-mi deschide propriul SRL, deşi aveam nume pentru el de când împlinisem 20 de ani. Tot căutând ideea cea mai potrivită, nici nu am observat că vremea s-a dus. Firma mea a rămas în acelaşi stadiu. De vis. Credeam că în timpul acesta mi-am ordonat şi maturizat ideile. Că am progresat. Ei bine, m-am înşelat. De fapt, e chiar pe dos, pentru că la tinereţe duci curajul spre inconştienţă. Mai târziu, nu (întotdeauna).

Vă spun sincer că şi mie mi-ar plăcea să îmi asigure primăria un start-up, din taxele şi impozitele clujenilor. Asta ar fi chiar varianta perfectă: mi-ar da doza potrivită de curaj şi determinare. Cum ar fi să îmi ofere 400.000 de euro ca să rezerv nume importante ale muzicii internaţionale, pentru un festival de mare anvergură pe care să îl organizez pe Cluj Arena? Să-i spunem Untold. Cu numele unora ca Avicii sau Guetta m-aş duce apoi la sponsori. „Domnule CEO, băieţii ăştia din muzica mare au confirmat că vin la Cluj, într-un festival pe care îl organizăm în parteneriat cu primăria, deoarece Clujul este Capitală Europeană a Tineretului". Câţi CEO nu mi-ar da banii după o asemenea prezentare? Primăria nu doar că mi-ar asigura start-up-ul din punct de vedere financiar şi mi-ar conferi, prin parteneriatul său, posibilitatea de a influenţa posibilii sponsori, nu doar că mi-ar pune la dispoziţie toate regiile din subordine (de exemplu autobuze care să circule la 4 dimineaţa, de la CTP), dar mi-ar şi îngrădi jumătate de Parc Central, stat în stat, oraş în oraş, food area in music area, ca să îmi maximizez profitul cu sprijinul vânzătorilor de bere, mici, burgeri etc.

„Untold nu este un festival privat", se apăra Emil Boc, în vară, când a îngrădit parcul timp de mai bine de o săptămână. Primarul făcea trimitere atunci la faptul că municipalitatea şi consiliul local erau parteneri ai Federaţiei SHARE, organizatoarea festivalului. Ei bine, din a doua sa ediţie, Untold s-a privatizat. După ce a urnit acest gigant cu munca lui, dar cu sprijinul consistent al municipalităţii, Bogdan Buta şi-a făcut propria firmă, alături de un alt tânăr, Sorin Gadola. Îi spune Untold, evident. Iată activele acestei societăţi: una bucată ediţie de festival de succes în spate, pornit cu sprijinul banilor publici, una bucată credibilitate, după ce Guetta şi Avicii, antamaţi cu fondurile clujenilor, au văzut peste 50.000 de oameni sărind sincron cu mâinile ridicate, mai multe bucăţi sponsori, rămaşi fideli după ce unii dintre ei au avut vânzări excelente la Cluj (nu s-a făcut publică nicio sumă, încă, din păcate). Am spus că mi-am dorit mereu o firmă proprie şi că aş accepta cu drag un start-up, dacă primăria mi l-ar oferi. Câţi dintre dvs. nu aţi vrea acelaşi lucru? Ştiţi care e diferenţa? Noi putem doar să visăm, lui Buta i s-a împlinit. Iar dacă îşi joacă bine cărţile, băiatul acesta va deveni unul dintre milionarii Clujului în câţiva ani.

Şi încă ceva. Personal, dacă aş beneficia de tot acest sprijin, aş avea grijă să transfer procentul legal de 2% din încasările pe bilete către primărie la timp. Să nu mă aleg cu penalităţi, cum i s-a întâmplat lui Buta.

 

Publicitate

Comentarii

Era mai bine daca te limitai la fotografie...

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 15:42
de Tz

Pai de ce n-ai incercat sa faci tu un festival ocazionat de Cluj Capitala a tineretului; ti-o interzis cineva? Dar ca si in fotbal, sa stai de-o parte si sa chibitezi este cel mai usor, mai injuram un jucator, un arbitru, mai rontaim o "samanta de bostan, de floare, ceva" scuipam cojile in capul spectatorilor din fata. Tipic miticesca! Se vede clar ca nu esti ardelean ci un fel de Droniuc.
raspunde

Hahaha

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 15:50
de Caroline

Tz, esti prost. Du-te tu la boc, vezi, iti da 500000 de euro?
raspunde

SRI, PDL,

thumb down thumb up
luni, 26 octombrie 2015, 12:31
de Gandalf

Bogdan Buta, pe langa ca mai este PDL-ist de vaza, mai e si fiu de sef de SRI. Nu asa se inchide triunghiul amoros partide-servicii-bani publici? Cum era aia - Securitatea n-a muritu, doar un pic s-a hodinitu?
raspunde

Frustrare fara limite

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 16:31
de Dan Cj

Recunosc ca nu stiu cine este Droniuc, dar despre originile lui Ionel Lespuc poti gasi informatii pe Wikipedia fiind fiul lui Ioan Lespuc. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ioan_Lespuc. In ceea ce te priveste, da-ne te rog niste detalii sa te putem identifica in celebra enciclopedie.
raspunde

!

thumb down thumb up
luni, 26 octombrie 2015, 05:01
de calin

de ce nu ai facut tu ? intrebare de roman clasic ....nu intelegi si tu si altii ca nu are nimeni vreun sentiment de ciuda pe ce a facut acest domn !aici e vorba de principii,de faptul ca din banii tai si a mei ,s a organizat ceva in cluj .acel ceva a avut niste incasari enorme .acel ceva nu a restituit din cate stim banii inapoi primariei .oricui din clujul asta daca ar fi vrut sa faca ceva de genu ,nu i ar fi dat primaria autorizatii ,si atatea beneficii ,mai ales pentru o saptamana ...si acum cu toate acestea in buzunar ,totul devine privat ,doar trebuie sa mai treaca cateva luni si intra banii in buzunar ...repet nu e ciuda ,e doar faptul ca deja isi bat organul de noi pe fata ,fara nici o rusine .mai mult ei se revolta ,ca nu ne place cat bine au facut ... ne place !!! da banu e ban ...... si ti mai zic ceva ...la fel simt si fata de loterie ,care sincer de ani de zile nu stie nimeni ce face cu profiturile ,ca doar tot a nostrii sunt si banii aia ...in loc sa mearga spre oamenii ,ei dispar ...doar castiga unu doi pe an ,ce mai conteaza mi a placut mult Untold ,si ca ne miscam in sfarsit spre normal ...da nu mi place sa vad tineri ce pasesc doar pe urmele acestor fosile de politicieni ce stiu numa combinatii de doi lei sa faca .... si daca tie ti se pare normal cum a devenit totul privat peste noapte ,atunci ce sa mai zicem !!! si daca vrei sa stii la fel de tare ma deranjeaza si semnul ala din parc ce anunta ca suntem capitala europeana a tineretului ,dar nu am timp sa aflu cat a costat si uratenia aia de semn ,si nici nu vreau ca o sa fac infarct !!!
raspunde

capcanele limbii romane

thumb down thumb up
luni, 26 octombrie 2015, 08:56
de Carcotasu

Caline pune mana pe abacedar si invata sa scri corect, cu majuscule dar fara puncte de suspensie, pe urma vino si filozofeaza pe net.
raspunde

corectie

thumb down thumb up
luni, 26 octombrie 2015, 11:24
de 1234

sa scrii*
raspunde

Despre mitici si ardeleni

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 16:15
de Ioji

Bai băieți...mai lăsați-o cu auperioritatea
raspunde

Felicitari

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 16:54
de Bravo

Foarte bine punctat!
raspunde

Tiff

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 17:02
de Alex

Cu Tifful ai aceeasi problema? Anul trecut a fost finantat cu 200.000 euro de la primarie, cam la fel ca in fiecare an. Boc a facut o investitie in brandul Clujului, si a iesit bine.
raspunde

hooo, prostane!

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 18:33
de clujean

TIFF este o manifestare culturala de prestigiu, nu o colectie de bubuituri care atrage pulimea din Ardeal si tine Clujul nedormit 4 nopti! in rest, vorba lui Lespuc, sa tot faci afaceri pe bani si cu sustinere publica, tu punand la bataie doar tupeul!
raspunde

@Alex

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 17:39
de I. Lespuc

Salut. Nu, nu am aceeasi problema cu TIFF. Intrebati-l pe Tudor Giurgiu cat de dificil i-a fost sa porneasca festivalul la Cluj, cum s-a gandit la un moment dat sa il mute de aici. TIFF a pornit ca o intreprindere privata, sprijinita mai mult sau mai putin consistent de autoritati. Si a ramas mereu asa.
raspunde

TIFF privat??

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 21:38
de Doru

Cum "Si a ramas mereu asa"? Mintiti intentionat sau dezinformati din ignoranta? TIFF a primit un milion de lei in 2015. 1.000.000 lei. Untold 1 milion opt sute de mii de lei. Deci avem un privat mai privat decat alt privat. Ca publc, e la amandoua.
raspunde

Untold Festival

thumb down thumb up
duminică, 25 octombrie 2015, 23:08
de Antreprenor

Bine ca va tot gasiti cate un frustrat sa comentati. TIFF e ca mersul la plaja pe langa ce inseamna un eveniment de amploarea Untold. In sfarsit aude si lumea de Cluj iar noi ne gasim sa comentam. Sa stii ca niciodata cei care stau pe margine si comenteaza nu vor ajunge departe. Te crezi mai bun? pune mana si fa! Daca era asa de simplu de facut un eveniment de asemenea amploare de ce nu a mai reusit nimeni sa faca unul similar pana acum? Sunt suficienti organizatori cu asemenea resurse. Oricum, frustratii ca voi nu vor intelege niciodata. Voi tot timpul o sa spuneti ca nu ati avut aceeasi sansa, nu ca sunteti lenesi sau ca nu sunteti dispusi sa va asumati riscuri
raspunde

Buta Evazionistul

thumb down thumb up
luni, 26 octombrie 2015, 01:58
de buta

Nu vorbeste nimeni de evaziunea fiscala facuta de Buta? Daca Boc ajunge pe la DNA o sa-l urmeze si catelusul de Buta. Lucreaza cu "voluntari" platiti la negru. De alte business-uri nu cred ca are rost sa vorbesc. Daca va documentati putin o sa vedeti
raspunde

Va faceti ca nu intelegeti...

thumb down thumb up
luni, 26 octombrie 2015, 08:00
de Andrei Ioan Z

Acei 400.000 au fost o investitie. Va rog sa imi aduceti aminte: Cati oameni s-au perindat pe la Cluj pe timpul festivalului? care a fost gradul de ocupare al hotelurilor? Cum a mers comertul in acea perioada? in cate publicatii si televiziuni internationale s-a discutat de festivalul Untold si de orasul nostru? Sunt sigur ca oricine merge cu un proicet pertinent care ar aduce bani Clujului ar primi finantare.
raspunde

buta

thumb down thumb up
luni, 26 octombrie 2015, 08:34
de jim

Daca am afla ca Buta este/a fost in PDL-ul domnului Boc, poate vedem totul dintr-o alta perspectiva. Nimic nu e intamplator. Untold nu e rau. Articolul vorbeste de personaje care au arestat un festival pornit cu banul tau.
raspunde

Totul e clar

thumb down thumb up
luni, 26 octombrie 2015, 22:57
de L

Ma tot gandeam cum a reusit Buta sa-si faca contactele astea. Cand am vazut ca-i vorba de Gadola, fiul lui taticu' e clar
raspunde

concluzie

thumb down thumb up
marţi, 27 octombrie 2015, 20:22
de Flaviu

Bogdan Buta este un gunoi ordinar, Clujul va avea mult de suferit din cauza lui. Din fericire nu asteptam mult ca va intra curand la parnaie.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.