Opinie

Contează cum te cheamă în urbanism? Boc: „Toţi cetăţenii sunt trataţi la fel". Iată contraexemple

Două exemple de construcţii care încalcă legea şi care sunt tolerate de Primărie.
  • Ioan Oleleu are casă neautorizată, dar tolerată

    Ioan Oleleu are casă neautorizată, dar tolerată

  • Blocul lui Ioan Bene e în

    Blocul lui Ioan Bene e în "conservare" de o lună

  • Răspunsul dat vecinilor blocului lui Bene de Primărie

    Răspunsul dat vecinilor blocului lui Bene de Primărie

Publicitate
 

Prezent la REALITATEA FM Cluj, primarul Emil Boc a declarat că în urbanismul clujean nu contează numele persoanei şi că fiecare cetăţean este tratat la fel. „Nu discut de persoane, discut de situaţii. Aparatul de specialitate din primărie se ocupă să se aplice legea. Eu nu merg să caut proprietăţile demnitarilor, fiecare cetăţean este egal în faţa legii. Nu sunt Funar să merg să măsor la centimetru cu cât au intrat gardurile unor demnitari pe domeniul public şi să fac apoi conferinţe de presă. Vremea circului a plecat", a spus primarul.

Venim cu două contraexemple, care dovedesc faptul că numele persoanelor este important. Vi le spunem de pe acum: Ioan Oleleu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), şi Ioan Bene, unul dintre cei mai bogaţi clujeni.

Casă neautorizată, nimeni nu e de vină

În februarie, ZIUA de CLUJ atrăgea atenţia că Oleleu şi-a construit o casă în intravilanul municipiului fără autorizaţie. La vremea respectivă, Poliţia Locală s-a deplasat la domiciliul politicianului, între timp demisionat din CJ, şi l-a sancţionat. Casa, acareturile şi gardul cu fundaţie nu au primit nici până acum autorizaţii.

În virtutea dreptului la informare, am cerut de două ori în martie să mi se comunice cine este de vină că locuinţa familiei Oleleu nu a intrat pe radarul primăriei până în 2015, deşi lucrările au început în urmă cu patru ani. În mod normal, cineva a greşit şi trebuie să plătească, altfel de umple Clujul de case neautorizate. Nu am primit nici până acum răspuns.

Legea nr. 50/1991, actualizată în 2014, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, ne dă un mic indiciu despre cine este vinovat: „Preşedinţii consiliilor judeţene, primarii şi organele de control din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale şi, în funcţie de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz".

„Conservare" înseamnă să mai tragi un etaj?

În ultimele două luni, ZIUA de CLUJ a scris de mai multe ori despre blocul de pe strada Marin Preda nr. 30, edificat de societatea Napocamin, a familiei omului de afaceri Ioan Bene. În cazul acesta, municipalitatea dă dovadă de multă slăbiciune sau dezinteres.

Există două motive pentru care constructorul ar fi trebuit să oprească lucrările. Mai întâi, societatea Transgaz a notificat primăria că blocul se ridică prea aproape, adică la 7 metri, de o magistrală de gaz metan. Distanţa minimă este de 20 de metri. Napocamin s-a angajat să mute magistrala, dar nu a făcut-o, iar vecinii se întreabă de ce îşi asumă cineva riscul de explozie şi în numele lor.

Apoi, cu ocazia unui control, Poliţia Locală a descoperit că autorizaţia nu este respectată de constructori. S-a dat o sancţiune şi s-a dispus oprirea lucrărilor. Acestea au continuat însă, iar când am întrebat la primărie, mi s-a spus că sunt lucrări de conservare. Ei bine, săptămâna trecută, „conservatorii" au mai tras un etaj.

Sunt două exemple în care numele cetăţeanului a contat, chiar dacă primarul spune altceva. Şi nu am deschis discuţia despre blocurile de 12 etaje care nu se aliniază cu nimic, în plin centrul Clujului.  Ia încercaţi să vă faceţi dvs. o casă fără autorizaţie în Cluj sau să construiţi cu riscul să explodeze un cartier: să vedem, vă lasă cineva?

Publicitate

Comentarii

asa este

thumb down thumb up
joi, 4 iunie 2015, 11:34
de paul_pop

Din pacate chiar asa este, sunt multe exemple, eu am patit-o decis stiu ce zic , in calitate de birou de arhitectura am facut un puz pe T mihali, firmei mele nu i s-a aprobat, s-au schimbat cartusele cu ale altei firme, continutul planselor a ramas identic, si ghici, s-a avizat, iar eu era sa pierd un contract ca nu aveam ppile la primarie sa rezolv PUZ Uri, dar se poate...........daca cauti
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.