Opinie

Parcările care ne omoară. Cum își bate primăria joc de noi CALL TO ACTION

Zona centrală a Clujului este criminală pentru șoferi. Spune-ne povestea ta şi i-o vom trimite primarului.

Am să vă povestesc pățania mea de astăzi. Aveam de mers la o conferință de presă la BCR, pe Barițiu. Fiind în timpul serviciului, nu puteam pierde o eternitate pe drum, cu CTP: de la redacție, ar fi trebuit să merg vreo 300 de metri pe jos, să iau autobuzul două stații - un autobuz care vine din jumătate în jumătate de oră - apoi să urc în tramvai preț de patru stații. Așa că am mers cu mașina, plecând regulamentar, cu vreo 20 de minute mai devreme. Plănuiam să găsesc un loc de parcare lângă Parcul Mare; nu s-a ivit. Am căutat pe Barițiu, dar fără mari speranțe: acolo e prăpăd. M-am predat și am cârmit cuminte către parkingul de lângă primărie. E soluția sigură, cea de pe urmă în nebunia asta din Cluj. La intrare, panoul de afișaj spunea că sunt douăzeci-și-ceva de locuri. "Perfect", mi-am spus.

Am urcat în coloană, eu și încă vreo trei șoferi, cu a-ntaia, cu așteptat în rampă, cu ochii pe ceas, până la etajul unde bate soarele. Minim 10 minute am escaladat tot parkingul până în vârf, iar cele douăzeci-și-ceva de locuri știți câte erau de fapt? Nimic, zero, nada (vă puteţi repara vă rog afişajul electronic, să nu îmi spună că sunt locuri, când de fapt nu sunt?). Trecuse deja ora de începere a conferinței și eu tot viram stânga mult, atent să nu scrijelesc pereții parcării supraetajate. Aproape mă învinovăţeam că nu am ales varianta autobuz + tramvai. În coborâre de la etajul 6, descurajat, am găsit un locșor ferit la 5b, cred. Nu deranjam pe nimeni - maşină, om sau gândac de bucătărie. Mi-am lăsat și legitimația de serviciu pe bord, ca să înţeleagă cine s-ar fi gândit că are ceva de înţeles două lucruri: că nu am găsit alt loc şi că sunt în timpul serviciului.

Am ajuns la conferinţa cu paşaportul pentru Cluj - Capitală Europeană a Tineretului după ce Farkas Andras isprăvise de vorbit. Sigur, am strâns până la urmă informaţiilor necesare pentru articolul meu. La întoarcere, însă, mi-am găsit pe parbriz amenda. Bănuţii pe care îi plătisem pentru parcare nu le erau de ajuns zeloşilor angajaţi ai Poliţiei Locale: voiau şi 200 de lei în plus, pentru că parcasem pe locurile haşurate (teoretic, pentru că practic nu era nicio liniuţă trasată acolo). Nu s-au gândit că poate nu avusesem niciun alt loc unde să opresc şi că - aşa (ne)haşurată cum era - parcarea mea era plătită. Le dădeam bani, nu le luam. Simpatic şi cuantumul: m-au amendat cât pe unul care îşi lasă maşina în intersecţie sau pe linia de travai, minus partea cu ridicarea. Şi exact când am găsit amenda pe parbriz, dar fix în clipa aceea, am simţit că primăria îşi bate joc de mine.

Am să plătesc, ghinion, dar nu înainte să-i invit pe poliţiştii doamnei Fritea să îl amendeze pe onor primarul Emil Boc, incapabil să gestioneze criza parcărilor. În zona centrală, primăria nu are nicio soluţie pentru şoferi. Boc îi invită pe clujeni să circule cu CTP, chiar dacă modernizarea parcului auto şi de troleibuze arde de abia primele etape şi chiar dacă sistemul de ticketing nu există. Boc îi aşteaptă pe clujeni să renunţe la maşini pentru biciclete, însă sistemul de bike-sharing e o păcăleală. Boc hrăneşte şoferii cu planuri măreţe - centuri, şosele, parcări sub şi supra-terane - ca să le abată atenţia de la faptul că nu mişcă nimic. Că este ca împăratul gol, pe care lumea tot îl mai priveşte cu admiraţie, dintr-o inerţie emoţională, că a staţionat prin Piaţa Victoriei. Acum fix un an, primarul se lăuda că vin portughezii să sape la parkingul subteran din Mihai Viteazu, dar proiectul e şi acum acolo unde a fost lăsat în aprilie 2014. În cartiere au rămas parcările lui Apostu - măcar atât lucru bun a făcut primarul de la Gherla. Să nu mai spunem că acum edilul-şef vrea să taie şi parcările din aripa de vest a Pieţei Unirii, ca să facă pietonal. Ştiu că veniţi cu şofer la muncă (şi pe jos, uneori), dar mi-ar plăcea să vă văd bâjbâind cu volanul în braţe după un loc de parcare, domnule primar, ca să simţiţi prin ce trec clujenii.

Sunt conştient că mulţi dintre Dvs. aveţi tot soiul de păţanii cu parcările. Că v-au taxat poliţiştii cei zeloşi când v-aţi scos copilul de la grădiniţă sau de la şcoală - căci nu s-a gândit nimeni că în preajma grădiniţelor şi şcolilor ar fi nevoie de locuri de parcare - şi nu aţi avut norocul meu, să aveţi o platformă unde să vă vărsaţi năduful. De aceea, vă invit să scrieţi aici poveştile voastre cu parcări şi vă promit că le voi trimite pachet doamnei Fritea şi domnului Boc.

 

Publicitate

Comentarii

Problema nu sunt parcarile

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 16:23
de Mihaita

Problema nu sunt parcarile, ci o tratare improprie a problemelor de mobilitate in oras, asa cum o zice in sfarsit o analiza realista : http://proiectcluj.wordpress.com/2015/03/28/trafic/
raspunde

Trafic

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 10:38
de Dan

Bun studiul citat aici, concluziile sunt pertinente. As mai adauga ceva: 1. Lipsa de viziune a administratiei duce la sufocarea orasului. Noul PUG e o mizerie. Constructiile noi se vor face tot in vechea matca. 2. Nu exista noi (idei macar despre) centre de cartier veritabile, cu institutii functionale, 3. Nu exista un proiect real care sa ia in calcul cresterea orasului. In Cluj sunt 321.000 de locuitori, oficial. dar mai sunt inca cel putin 100.000 de oameni care muncesc sau studiaza aici (vezi nr mare de masini inmatriculate in alte judete, si nu sunt doar studenti). Mult au ramas aici dupa terminarea studiilor, altii continua sa vina. In IT lucreaza azi 15.000 de oameni (cat in vechiul CUG) si putini dintre ei sunt clujeni. 4. Clujul se extinde, administratia nu vede asta. Calitatea vietii e in scadere, din pacate, din cauza aglomeratiei, a prafului, a zgomotului, a locurilor de recreere.
raspunde

Adevarul e undeva la mijoc

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 17:11
de clujean

Primaria Cluj-Napoca in frunte cu tovarasul Boc sunt varza in materie de administrare a orasului. Cel mai evident exemplu, ca tot veni vorba de parcari, e modul in care se parcheaza in weekend in zona Parcului Central: fiecare cum il taie capul, Aleea Stadion ajunge sa fie blocata deoarece se parcheaza pe ambele sensuri desi sunt locuri disponibile la parking-urile de la polivalenta si stadion; iar tovarasul Boc se face ca nu vede ca oamenii sunt nesimititi si parcheza cum vor doar pentru ca la parking trebuie sa plateasca sau fiindca le e lene sa se miste 50 de metri. Pe de alta parte, transportul in comun defectuos din Cluj (alta vina a primariei) face ca multi sa foloseasca autoturismul, ceea ce face ca oricate locuri de parcare ai face in centru sa nu ajunga. Insa si pozitia lui Lespuc e incorecta: faptul ca te grabesti nu inseamna ca parchezi unde te taie capul...dar noa, omul s-a gandit ca daca isi lasa pe bord legitimatia pe care scrie "jurnalist" gata, scapa. Nu stia ca nu legitimatia te face scapat de amenzi de parcat aiurea, ci masina mai Ionele...daca ar fi avut o limuzina de 100.000 de euro pariu fac ca nu lua amenda, nu de alta dar i-am observat pe comunitari ca amendeaza "selectiv", in sensul in care "stabii" (in ochii lor) scapa. Oricum ai lua-o, ca Boc e un incompetent stim cu totii, insa nici atitudinea ta Ionele nu-i fair-play.
raspunde

analiza profesionista

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 15:41
de tomcat

Pe site ul indicat am citit cele mai profesioniste analize si sinteze cu privire la problemele orasului si solutiile de rezolvare si imbunatatire. Din pacate, nu vor fi aplicate pentru ca majoritatea oamenilor aflati in conducerea administratiilor locale,judetene si a regiilor clujene sunt doar niste nevertebrati numiti politic, rupti de realitatile orasului si fara nici o viziune
raspunde

Exista sute de parcari!

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 16:48
de Claudia

Draga domnule jurnalist, Imi pare nespus de rau pentru logica ta de a merge pana in parcarea Primariei. Primarul e de vina, intr-adevar, ca tu nu te-ai gandit ca sunt sute de locuri de parcare care zac goale la Cluj Arena sau la Sala Polivalenta. Asemeni tie mai sunt sute de clujeni care se gandesc sa improaste administratia publica locala pentru ca ei nu gasesc locuri unde vor ei! E mult mai comod sa parchezi neregulamentar in parc, pe trotuar sau unde ti se trezeste tie cheful si sa urlii ca PRIMARUL E DE VINA! Rar vad masini iesind din parcare de la Sala Polivalenta sau de la Cluj Arena. Toti va inghesuiti in parkingul de la Primarie, de parca ar fi obligat sa aiba 1000 de locuri de parcare! Trist si jenant sa iesi cu astfel de articol!
raspunde

@Claudia

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 16:58
de Kiddo1

Te-ai gandit ca Sala Polivalenta sau Cluj Arena e prea departe fata de locul de munca al unora dintre noi? Adica, de exemplu, eu lucrez pe Napoca (ideal si logic ar fi sa imi las masina in parkingul Primariei), dar tu imi recomanzi S.P si C.A? Nu mai bine gandeai de doua ori inainte sa scrii? Si, apropo, vezi ca te cam bate gramatica! Pace.
raspunde

de Kiddo1

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 17:10
de cluj

Lucrezi pe Napoca si nu ai unde parca? Pai atunci mergi cu busu sau bicicleta si ai rezolvat problema, si iesi mai ieftin
raspunde

@Cluj

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 17:24
de Kiddo1

Omulet, am dat doar UN EXEMPLU, ca sa inteleaga Claudia la ce ma refer. Nu lucrez pe Napoca!
raspunde

pt Claudia

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 17:07
de Ionel Lespuc

Saru'mana. Duminica am facut un reportaj in Parcul Mare si mi-am lasat masina in parcarea de la Polivalenta. Nu gasiti ca e un pic cam departe sa o fi lasat acolo ca sa merg la BCR, pe Baritiu? Pe bune, puteam sa o las la Polus, la fel de bine.
raspunde

DE CE ?

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 10:49
de titi

De ce nu organizati o dezbatere publica ? Dar nu asa pe net unde toti ne dam "clujeni anonimi " , multi mult peste limita nesimtirii . De exemplu , daca nu va inchiriaza Primaria Cazinoul , atunci pe hamace in Parc ! Altfel si Primarul si Primaria si automobilistii si ecologistii si biciclistii si ziaristii , hai sa zicem toata lumea , RAMANE CU INJURIILE ! Dar problema ramane ...
raspunde

:))

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 16:54
de Mircea

„Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul!” . Eu nu merg niciodata in parkingul de la primarie ca stiu ca toti oamenii care vin din alte orase parcheaza acolo pentru ca nu sunt suficient de bine informati sau sunt nepasatori. Puteai sa mergi la Napoca, la Sala Polivalenta, la Cluj Arena sau la Leul. Eu mereu parchez in locurile astea tocmai pentru ca stiu ca parkingul de langa primarie e mereu full!
raspunde

pt Mircea

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 17:13
de Ionel Lespuc

Parcarea de la Leul e prost facuta. Sunt inclusiv straini care au fost uimiti cat de aiurea e acel parking. Cel de la primarie e singurul decent. Refuzati sa vedeti "big picture", pentru ca am inceput articolul cu povestea mea, nu cu criza evidenta a parcarilor. Clujul sta prost la numarul de locuri de parcare si actuala administratie nu face nimic sa rezolve problema, decat cel mult la nivel declarativ.
raspunde

Parking Leul

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 14:18
de Horea

Parcarea de la Leul este pentru soferi adevarati, amatorii parcheaza pe trotuare ”
raspunde

Locuri de parcare va trebe?

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 17:01
de Andrei

vai, esti tipul cetateanului prost crescut - vesnic nemultumit! sunt multi soferi iresponsabili ca tine care parcheaza pe unde apuca din comoditate si nu face altceva decat sa dea vina pe altii ca nu sunt locuri de parcare. blocati intersectii, parcati pe treceri de pietoni, parcati pe trotuare din comoditate. sa nu cumva sa va scada colesterolul daca va ganditi din prima la un loc intr-un parking decent. nu mi-e mila de voi!
raspunde

cluj

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 17:08
de cluj

Ce ar fi daca am merge toti care avem treaba in centru cu masina? Probabil s-ar bloca de tot centrul....Chiar daca s-ar mai face cateva mii de parcari tot nu ar fi destule locuri pt toti, pentru ca e imposibil sa ai atatea parcari in centrul unui oras medieval!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Si eu masina si vreau sa merg cu ea in centru insa stiu ca nu sunt locuri de parcare asa ca ma adaptez situatiei si merg pe jos/bicicleta/taxi/bus. Voi de ce nu puteti la fel???????????????
raspunde

pt Cluj

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 17:18
de Ionel Lespuc

Foarte bine faceti. De la primarie pana pe Baritiu e oricum ceva de mers pe jos, va rog sa observati ca nu mi-am lasat masina in poarta bancii. Un oras precum Clujul are doua cladiri de parcari in zona centrala. Vi se pare suficient? Va spun eu, nici primariei nu ii pare, de aceea anunta ca face unul in Mihai Viteazu, altul pe Avram Iancu. Numai ca n-a ajuns prea departe de la anunt.
raspunde

:))))

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 18:04
de Georgel

Inca un articol care ma face sa cred ca primarul este de vina de foametea din Africa si catastrofele naturale din lumea asta. Sa fim seriosi si sa gandim problema cu maturitate, cu siguranta primarul este constient de problema parcarilor si exista persoane de competenta carora tine sa rezolve acest lucru.E simplu de invinovatit un singur om pentru tot ce nu merge bine sau cel putin li se pare unora ca nu e bine in orasul asta.Daca tot se arata multi destepti cu idei care mai de care mai marete, gasiti voi o modalitate sa rezolvati problema, fi-ti voi manageri de proiect, puneti-va ideea pe hartie si trimiteti-o la primarie sa ajutati cu ceva. Ce rezolvati ca tot faceti sesizari? Este greu de impacat pe toata lumea, dar trebuie sa fim constienti ca se incearca sa se rezolve si aceasta, sunt sigur ca se discuta la primarie despre toate problemele administrative, dar nici primarul asta nu e Dumnezeu sa fie omnistient, omniprezent si atotstiutor.
raspunde

Postaci

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 18:28
de Carlito

S-au trezit postacii lui Boc! Ia ziceti, sclavi mici, astazi i-ati curatat ''chemesa'' de scame?! Hm?
raspunde

mersul pe jos si piciorul musculos

thumb down thumb up
marţi, 12 mai 2015, 19:56
de Gospodina Dorina

Gresiti domnule Georgel, gresiti amarnic. Singurul vinovat ca domnul ziarist nu a gasit loc de parcare in buricu targului este, desigur, Traian Basescu. Cu toate ca, dupa cum ne relateaza, daca o lua per pedes in panta de pe Frunzisului, pe Govora apoi Motilor, Cosbuc, Iuliu Hossu si, hopa, Baritiu sigur ajungea mai repede la BCR. Facea si miscare, si economii de transport la ziar si, poate, vedea frumusetile urbei din mersul pe jos. Sa fie pace in lume!
raspunde

Problema de mentalitate, nu cu numarul parcarilor !

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 00:48
de Clujeanul

Ionel Lespuc, fara suparare, nu ai habar ce vorbesti ! Stii ca dacă erai in Italia intr-un oras de mărimea Clujului, nici nu aveai voie sa intri cu masina personala in zona ultra-centrală ? Nu stii asa-i ? Sau italienii sunt mai prosti ? Este oare vreun parking suprateran lângă primăria din Bologna, sau Firenze, sau ce vrei...Hai sa vorbim de Amsterdam, Copenhaga, Ghent, Zurich...Tu ca ziarist esti constient ca in orașele dezvoltate ale Europei numarul locurilor de parcare se reduce în prezent, nu se mar este ? Nu stii pentru ca nu te intereseaza. Te intereseaza in schimb sa mergi cu masina până în sala de conferinte dacă se poate...Cu bicicleta ajungeai la timp si nu aveai problema parcarii, doar ca la valoarea ta nu poti sa te deplasezi cu asa ceva...Nicăieri in EU (cu exceptia Bulgariei) nu găsesti parcări in zona ultracentrala asa de ieftine ca la Cluj). Probabil făceai basici in tălpi dacă veneai pe jos de la Polivalenta. Ca sa ti se ierte acest articol jalnic, o vizită de documentare pe problema parcarilor din centru la Amsterdam, Copenhaga, Stockholm, Ghent, Bologna, Antwerpen si altele e obligatorie ! Nu exista o problema a parcarilor in centrul Clujului, ci exista o problema a lui Ionel Lespuc si a altor utilizatori de automobile care nu stiu pe ce lume trăiesc !
raspunde

pt clujeanul 1

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 08:01
de Ionel Lespuc

In Cluj sunt prea multe masini fata de nr locurilor de parcare. Nu doar in centru. In cartiere se bat oamenii. Mergi in vizita si iti ridica cineva stergatoarele sau iti sparge roata. Cu toate astea, pe fiecare spatiu se mai construieste ceva. Strazile sunt inguste si nr locurilor de parcare obligatorii pt constructori e doar pe hartie. Pe bune, reveniti la Cluj. Aici nu e Zurich, e un oras care se chinuie.
raspunde

La Viena probabil sunt prosti ca desfiinteaza locuri de parcare, nu ?

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 01:09
de Clujeanul

Ionel Lespuc, citeste te rog articolul din vorbeasca despre problema parcarilor rezolvată la Viena, o dată, de două ori, de zece ori, până pricepi. Cu ce ai ai scris azi ai dovedit doar ca scrii mai mult decât citesti. Ce si cum e la Viena, tovarășe, si apoi da-ti cu parerea...
raspunde

pt clujeanul

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 07:54
de Ionel Lespuc

Sa fim seriosi. La Viena e plin de parkinguri subterane in jurul centrului. Chiar ai optiuni.
raspunde

Degringolada

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 08:13
de ada

Aiureala din constructii a dus si la aceasta situatie de a nu avea unde sa parchezi(ex cartierul Buna Ziua!). Stau pe str. Decebal! Sa ma duc sa-mi las masina in parcarea de la Arena? Asa gandesc unii dintre comentatori! Multi din cei ce lucreaza in zona centrala vin sa-si lase masinile in zona Decebal pentru simplu motiv ca nu se plateste parcarea> Nici cu Universitatea Cantemir nu imi e rusine , caci nu i s-a cerut sa aiba parcare, atunci cand s-a dat aprobare sa functioneze ca institutie. In cartiere s-au inchiriat locurile de parcare! Dar pentru locuitorii centrului , care stau de peste 50 de ani aici si platesc si impozit de zona centrala , ce solutie s-a gasit? Tot imi dati "ca la Viena " nu stiu cum e ! Da , la Viena se plateste taxa de centruu si taxa de oras daca ai chef sa circuli cu masina! De asemenea , proiectele de modernizare a strazilor sunt uneori aberante!
raspunde

Jegul

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 09:05
de mihai

Buna ziua, ma distreaza enorm cand vad comparatii cu Viena, Zürich, Copenhaga samd! In primul rand ca unele au fost capitale de imperii, altele capitale financiare. Cam ce paralele ati gasi voi cu Clujul? Parcarile nu vor fi niciodata suficiente, nu sunt in nici un oras. Daca chair vreti sa va ridicati calitatea vietii incepeti sa petitionati primaria SA FACA CURAT! Este INADMISIBIL sa ai cele mai moderne echipamente, sa investeti atata timp si bani si orasul (ca toate orasele tarii) sa arate atata de jegos. Nu ma refer la gunoi pe strada ci la JEG nespalat de decenii intregi. In caz ca nu l-ati observat, deschideti ochii si vedeti ce culoare are tot timpul strada in jurul jonctiunii / bordurii cu trotuarul. Culoarea este MARO, desi asfaltul proaspat turnat este gri. Acel maro este JEG-ul care la o suflare de vant il simti intre dinti, sau il vezi negru sub unghii, si cand ploua tranforma totul in MARO. Masini maro, pantofi maro, pantaloni stropiti maro...pe scurt JEG. Nu mai tin argumentele ca nu sunt bani, sau nu sunt utilaje! Firmele de curatenie nu isi fac treaba! Aveti si voi ceva pretentii mai ridicate, de ce trebuie sa traim in JEG tot timpul. De ce la noi nu se poate sa mergem pe ploaie afara fara sa ne jegosim complet? Lansati proiectul curatenia! Aveti pretentii mai mari referitoare la igiena si curatenie. Dupa ce am eliminat jegul omniprezent putem sa incepem sa aducem in discutie comparatii cu Viena samd.
raspunde

complicat

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 10:00
de dan

Nu era mai simplu sa mergi cu un taxi?
raspunde

Solutia perfecta = TAXI

thumb down thumb up
joi, 14 mai 2015, 17:03
de Andrei

Dupa ce am patit-o de mai multe ori si nu am gasit absolut nici un loc de parcare in zona centrala, m-am reprofilat si nu mai merg acolo decat cu taxiul. Te costa mai putin decat nervii si combustibilul ars gegeaba 45-50 minute cautand degeaba un loc de parcare. Singurul parking bun din centru este cel al primariei. Trebuia sa se faca cu vreo 2-3 etaje mai inalt.
raspunde

e greu cu asa clujeni

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 10:30
de raul

citind comentariile de mai sus nu ma mir ca am avut in Cluj un Funar cu trei mandate si un Boc cu doua. stimate doamne si domni, un oras european trebuie sa aiba in centru suficiente locuri de parcare pentru cei care au treaba la institutiile din centru!!! daca nu trebuie mutate institutriile din centru si sa ramana centru numai pentru plimbari!!! asta vreti? daca da hai sa mutam tribunalul, finantele, prefectura, registrul comertului, primaria, bancile la periferie. daca nu trebuie sa inteleaga inclusiv ecologistii faptul ca masina nu e un moft ci e o necesitate ba chiar e indispensabila pentru un om intreprinzator. primarul si intreg aparatul din primarie dau dovada constanta de indiferenta si incompetenta cand trebuie sa rezolve aceste probleme, care nu sunt numai la noi ci au fost rezolvate demult in alte orase europene. trebuie doar sa vrei sa te documnetezi. dar e mult mai sim,plu sa stai in primarie pe un salar caldut fara sa gandesti prea mult!!!!!!!1
raspunde

Apel

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 10:34
de fuior

Eu ce nu inteleg e de ce e nevoie ca noi, cetateni ai acestui oras, sa ne certam in loc sa ne unim si sa facem ceva pentru orasul asta. Cei care inca mai cred ca politicienii ne deservesc si au intentia de a ne ajuta, sunteti legati la ochi. Nu, indiferent de partidul politic, nemultumirirle vor ramane aceleasi. In momentul de fata orasul e blocat. Daca toti cetatenii s-ar hotari ca de maine sa nu mai foloseasca deloc masinile, orasul ar fi mult mai relaxat. Dar aici e vorba si de mentalitate. Cand vezi studenti plimbandu-se cu masina intre facultate si mall, iti vine sa te tai pe vene. Cand vezi pensionari cum se inghesuie buluc la primele ore ale diminetii in autobuz, ai acelasi sentiment. In momentul de fata nu avem nicio solutie. Tocmai de aceea rezolvarea trebuie sa vina de la noi. Eu daca vreau sa merg cu autobuzul la servici, fac in jur de doua ore. Cu masina, in zilele cele mai bune fac 30 de minute. Asta pentru ca liniile de transport in comun nu acopera tot clujul. Sa mergi pe jos o jumatate de ora pana la prima statie, ma scuzati, e pierdere de vreme intr-o societate in care time is money. Tot asa, insa, are loc si reversul. Din gheorgheni in manastur, la ora 17:00, indiferent de ruta, sunt zile in care faci si 2 ore cu masina. Uita-ti-va putin in jur cate blocuri de 4, 10 etaje sunt in cartierele marginase. Majoritatea dintre noi lucram in centru sau in alt cartier fata de cel n care stam. Acum imaginati-va ca fiecare apartament din blocurile alea mari pe langa care trecem zilnic, au o masina sau chiar doua. Apoi uitati-va in jos, la strazi. Inguste cu imposibilitate de largire sau constructie de parkinguri. Voi nu intelegeti atunci cand mergeti dimineata la servici cu masina, din comoditate, ca orasul asta, medieval la origine, nu a fost conceput ca sa sustina atat amar de masini? Oare de ce nu putem si noi sa circulam frumos, civilizat, cu scuterul, bicicleta, pe jos? Nu suntem in Bucuresti sa facem nu stiu cate ore dintr-un capat in altul al orasului. Daca pornesti din Manastur in Someseni, la pas lejer, in maxim o ora jumatate esti acolo.
raspunde

PENIBIL

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 10:40
de adi

si eu aveam ieri treaba pe baritiu. fara mijto. stiu ca sunt lucrari in zona. am luat taxi, m-a costat 21 ron dus intors. hai ca esti culmea, cat de ****** sa fi, sa mergi cu masian la amiaz pe baritiu unde sunt 3 banci, o cladire mare de birouri si N+1 facultati. de ce nu ai parcat la stadion? faci 15 min pe jos de acolo. scuza-ma, dar daca nu vrei sa mergi delic pe jos, taxi nu vrei sa iei.... hai sictir. nu zic, is probleme cu parcarile in cluj, corect. dar sa te plangi ca la amiaz nu ai unde parca pe baritiu e penibil
raspunde

hm ...

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 11:00
de stefan

"nu am găsit alt loc şi că sunt în timpul serviciului" Sa intelegem, ca toti cei care suntem in timpul serviciului si nu gasim loc de parcare putem parca oriunde? Nu cred. Ma confrunt zilnic cu aceasi problema. Dar nici o data nu am lasat masina parcata neregulamentar, nu am parcat blocand partial sau total o cale de acces. Legitimatia de jurnalist va permite accesul in cateva locuri inaccesibile publicului larg, nicidecum sa parcati unde "nu deranjati pe nimeni". In rest va dau dreptate. Locuri de parcare insuficiente, interes zero pentru rezolvare, lucrari de reabilitare pe kilometrii intregi (lucrari semiabandonate cu saptamanile), ex gardieni publici prea zelosi unde nu ar trebui si inexistenti sau repetenti la indeplinirea obligatiilor de servici.
raspunde

Transport in comun + piste de biciclete

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 11:44
de Gigi

Pana la urma problema majora nu ii lipsa locurilor de parcare, ci transportul in comun neeficient si lipsa pistelor de biciclete. Daca aceste 2 probleme se rezolva, doar dupa aceea urmeaza ca prioritate si parcarile. In orice oras mare european sa parchezi masina in centru nu ii fezabil, dar sa mergi cu bicicleta sau cu transportul in comun ii mult mai bine ca la noi.
raspunde

Parcare Clubul Copiilor Republicii

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 14:02
de Laurentiu

In timpul saptamanii e aproape imposibil sa parcam masinile pe Republicii, in apropierea Cercului Copiilor. Imi duc copilul de doua ori pe saptamana si mereu sunt probleme si emotii. Nu inteleg de ce Palatul Copiilor nu ofera posibilitatea de a parca in incinta pentru parintii care si-au inscris copii la cursuri acolo si platesc pentru acestea.
raspunde

Da

thumb down thumb up
miercuri, 13 mai 2015, 14:17
de Radu

Domnule Ionel Lespuc, pentru conferinta de la BCR str. Baritiu era mai convenabil sa mergeti sa parcati in Parking-ul Leul, era si mai aproape si sigur gaseati locuri libere. Acel Parking l-au pozitionat atat de prost, fara acces pietonal (trebuie sa treci printre lazi cu rosii stricate si sa faci slalom printre tarabele din piata ca sa urci sa-ti iei masina, iar cand cobori din parcare trebuie sa treci prin baltile si gropile de pe str. Arges) incat nimeni nu parcheaza acolo, decat cei care merg la Club Havana. Ca jurnalist clujean trebuia sa stiti aceste... detalii; oricum felicitari pentru initiativa!
raspunde

Sugestie

thumb down thumb up
vineri, 15 mai 2015, 11:43
de Andreea

In centru, mai ales in zonele cu scoli si gradinite ar trebui introdusa parcarea pe termen scurt, de ex. max. 15-30 minute. Acum toate parcarile sunt ocupate toata ziua de masinile celor care lucreaza in zona si noi suntem amendati pentru ca ne ducem copiii la gradinita in drum spre locul de munca. In parcarea de pe str. Universitatii sunt ocupate aproape toate locurile toata ziua si nici macar nu se sinchisesc sa achite taxa de parcare.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.