Politica

Bãsescu-PDL, în picaj şi în ultimul sondaj

Cea mai puternicã scãdere în preferinţele de vot pentru viitoarele alegeri o înregistreazã Traian Bãsescu şi PDL, care oscileazã chiar şi cu 10% în sondajele din aprilie şi mai.
Publicitate

 Comparativ cu datele culese de CSOP la sfârşitul lui aprilie, la cererea PDL, care îl prezentau pe Bãsescu la 40% în intenţia de vot la prezidenţiale, sondajul de ieri al Grupului de Studii Sociale (GSS) releva un şef de stat în cãdere liberã, cu o cotã de 30,8% din preferinţele electoratului.

 

în mod asemãnãtor, PDL alunecã sub 30% în studiul GSS, în vreme ce douã sondaje anterioare îi înfãţişau pe democrat-liberali ocupând între 35 şi 26 de procente din intenţiile de vot la europarlamentare ale respondenţilor.

 

Comparativ cu tandemul PDL-Traian Bãsescu, ce înregistreazã oscilaţii de pânã la zece procente între sondaje, PSD, PNL, UDMR, PRM şi liderii acestor formaţiuni menţin o constantã sau oscileazã uşor, în marja a maximum 4%.

 

Potrivit sondajului realizat de GSS în perioada 3-5 mai, citat de Rompres, dacã duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, 31,1% dintre români ar vota cu Partidul Social Democrat, 29,6% cu Partidul Democrat Liberal şi 16,6% cu Partidul Naţional Liberal. Conform datelor sondajului, pe locurile urmãtoare se aflã UDMR, cu 5,9%, PRM - 4,8%, PNG - 4,5%. De asemenea, 3% dintre cei chestionaţi ar vota cu Elena Bãsescu şi 3%, cu un alt partid.

 

în schimb, dacã duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Traian Bãsescu s-ar afla pe primul loc în preferinţele votanţilor, cu 30,8% din opţiuni, urmat de liderul Partidului Social Democrat, Mircea Geoanã, cu 24,3%. Pe locurile urmãtoare se situeazã, potrivit sondajului, liderul PNL, Crin Antonescu - 20,3%, George Becali - 7,8%, principele Radu - 6,3% şi preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor - 5,5%.

 

Conform studiului GSS, proporţia indecişilor este de 26,9%.

 

La întrebarea “Credeţi cã în România existã vreun politician capabil sã-l învingã pe Traian Bãsescu la viitoarele alegeri prezidenţiale?” 50% dintre cei chestionaţi au rãspuns „da”, 25,7% - „nu” şi „nu ştiu” - 24,3%. Dintre cei care au rãspuns “da”, 37,2% considerã cã Mircea Geoanã l-ar putea învinge pe Traian Bãsescu la viitoarele alegeri prezidenţiale, 30,2% cred cã acela ar putea fi Crin Antonescu, 6,8% - principele Radu, câte 5,3% cred în Corneliu Vadim Tudor şi George Becali, 4% - Sorin Oprescu. Sondajul a fost efectuat de GSS, la comanda Asociaţiei de cooperare şi dezvoltare regionalã, pe un eşantion de 1.092 persoane de peste 18 ani, în 118 localitãţi. Pentru eşantionul total eroarea limitã este de 3% cu o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.

 

Comparând datele celor trei sondaje – CURS (8-16 aprilie), CSOP (24-27 aprilie) şi GSS (3-5 mai) – reies urmãtoarele clasamente, conform preferinţelor de vot ale respondenţilor pentru europarlamentare şi prezidenţiale: PSD ocupã locul întâi, cu 31,1%, dupã ce în primele douã sondaje primise 30% (CURS) şi, respectiv, 31 de procente (CSOP), PDL alunecã pe poziţia secundã, cu 29,6%, dupã ce înregistrase 26% (CURS) şi 35% (CSOP), iar PNL este cotat, conform GSS, cu 16,6%, dupã ce CURS şi CSOP acordau acestei formaţiuni 19, respectiv 16 procente în aprilie. UDMR se aflã acum la 5,9%, dupã ce sondajele CURS şi CSOP îi confereau, pe rând, 7% şi 6%, iar Elena Bãsescu a scãzut un procent în sondajul GSS, de la 4%, cât primise în studiile CURS si CSOP.

 

în ceea ce priveşte prezidenţiabilii, Traian Bãsescu se menţine pe primul loc în preferinţele de vot, cu 30,8%, dar în scãdere faţã de studiile precedente, CURS cotându-l la 32%, iar CSOP cu 40%. Pe locul secund se situeazã liderul PSD, Mircea Geoanã, cu 24,3%, de la 23% - CURS şi 19% - CSOP, iar preşedintele Crin Antonescu îl urmeazã cu 20,3%, conform GSS, comparativ cu 20%, la cât era cotat în studiul CURS şi cu 16%, cât îi acordã CSOP.  Urmãtorii pe listã sunt Gigi Becali, cu 7,8% - GSS, 7% - CSOP, 10% - CURS, Radu Duda, cu 6,3% - GSS, 4% - CSOP, 3% - CURS şi preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 5,5% - GSS, 5% - CSOP şi 9% - CURS.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.