Brexitul mai poate fi anulat

Brexitul mai poate fi anulat
Potrivit fostului ambasador britanic la UE, John Kerr, cel care a conceput Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie se poate răzgândi în privinţa părăsirii UE chiar şi după declanşarea procedurilor oficiale.

Premierul britanic Theresa May a declarat că va invoca Articolul 50 la sfârșitul lui martie 2017, ceea ce presupune începerea unei perioade de doi ani de negocieri pe tema părăsirii de către Marea Britanie a Uniunii Europene.

"Puteți să vă răzgândiți în timp ce acest proces este în curs de desfășurare", a declarat joi pentru BBC TV John Kerr, cel care a conceput Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, transmite Reuters. 

"În timpul acelei perioade, dacă o țară s-ar hotărî că nu mai dorește până la urmă să iasă (din UE), toată lumea ar fi foarte supărată că și-a pierdut vremea. Ar putea încerca să obțină un preț politic, dar din punct de vedere legal nu pot insista să plecați", a explicat Kerr 

Înalta Curte de la Londra va decide joi dacă May trebuie să obțină în prealabil acordul parlamentului înainte de invocarea Articolului 50, pe care guvernul britanic îl consideră ireversibil, odată declanșat, relatează agerpres.ro.

Potrivit declaraţiei făcute de procurorul general Jeremy Wright luna trecută la Înalta Curte, notificarea privind invocarea Articolului 50 - cel mai probabil prin intermediul unei scrisori adresate de Theresa May - ar fi irevocabilă. John Kerr, însă, este de părere că Articolul 50 "nu este irevocabil". Dacă Kerr are dreptate, negocierile Marii Britanii pe tema Brexitului ar putea urma o cale semnificativ diferită.

John Kerr a mai spus că şi-ar dori ca Mariea Britanie să revină asupra deciziei de a părăsi UE în următoarele luni, în urma unor alegeri sau prin intermediul unui al doilea referendum. Fostul ambasador britanic la UE a adăugat că, dacă Scoția ar vota pentru independență, este foarte probabil ca scoțienii să obțină statutul de membri ai UE destul de rapid. "Cred că, odată obținută independența, scoțienii ar putea depune cerere de aderare și probabil ar intra destul de rapid" în UE, a mai spus Kerr.

 

Loading...
Comenteaza