Politica

EXCLUSIV Dragnea vrea să-i dea jos, ei rezistă. Cine sunt liberalii din deconcentratele clujene cărora le tremură scaunele

Liviu Dragnea le-a cerut capetele, dar încă nu a căzut niciunul. Legea este de partea liberalilor din deconcentratele clujene. Prefectul Gheorghe Vuşcan spune că periodic se fac analize ale activităţii şefilor de deconcentrate iar preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, afirmă că ministerele sunt competente să opereze schimbări.
  • Vicepremierul vrea să-i vadă demişi pe toţi liberalii din deconcentratele clujene

    Vicepremierul vrea să-i vadă demişi pe toţi liberalii din deconcentratele clujene

Publicitate
 

Chiar dacă oficial a părăsit de mai mult timp guvernarea USL, iar în perioada următoare va face o fuziune cu PDL, PNL se află încă la putere, prin oamenii din teritoriu care conduc multe servicii deconcentrate ale ministerelor.

La Cluj se regăseşte o asemenea situaţie: foarte multe instituţii importante, cum ar fi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, Direcţia Sanitară Veterinară, Direcţia Silvică, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest sau Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au la conducere sau în cadrul acesteia oameni ai PNL sau susţinuţi de PNL.

Liderii PSD din teritoriu au luat atitudine faţă de această situaţie la ultima reuniune informală a social-democraţilor, care a avut loc la Orăştie, şi au cerut conducerii centrale să-i schimbe pe oamenii PNL şi să numească reprezentanţi ai PSD. Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, le-a dat un ultimatum miniştrilor nominalizaţi de PSD, transmiţându-le că, dacă în următoarele luni nu vor da afară toţi oamenii de la PNL şi PDL din ministere şi din structurile deconcentrate, vor pleca ei din minister.

Dragnea le-a spus miniştrilor, de faţă cu toţi şefii de organizaţii ai PSD, că trebuie ca în următoarele luni să se ocupe de deconcentrate şi să dea afară oamenii puşi de PNL şi PDL, au declarat, pentru portalul gândul.info, surse din conducerea PSD. Marea problemă a social-democraţilor e că nu prea pot să-i schimbe din funcţii pe oamenii PNL, dar şi ai PDL, în condiţiile în care mulţi au dat concurs pe post şi au devenit funcţionari publici. De altfel, chiar Dragnea şi-a nuanţat declaraţiile şi a afirmat că funcţionarii publici nu pot fi schimbaţi decât dacă au probleme în desfăşurarea activităţii.

Deocamdată, la nivelul Clujului nu s-a operat nicio schimbare printre oamenii PNL. Prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, cel care conduce serviciile deconcentrate ale ministerelor în teritoriu, a declarat că instituţia  analizează periodic activitatea deconcentratelor, iar, dacă se constată deficienţe, este sesizat corpul de control al ministerului respectiv. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a afirmat, pentru ZIUA de CLUJ, că este atributul şefilor de ministere să analizeze activitatea subordonaţilor din teritoriu şi să dispună schimbarea acolo unde se impune.

Stabilitatea de care se bucură funcţionarii publici a fost, însă, confirmată şi de instanţele de judecată. Un exemplu de director clujean pus de PNL şi schimbat pe criterii politice este Daniel Păcurariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă. El şi-a recâştigat o dată postul în instanţă. Întrebat de ZIUA de CLUJ dacă ministerul a făcut vreun nou demers pentru schimbarea domniei sale, Păcurariu a răspuns că nu şi a mai precizat că, dacă s-ar face aşa ceva, ar fi ilegal.

Un alt director pus de PNL, Eugen Cecan, de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, s-a rezumat doar la un sec „no comment". Bogdan Costea, şeful Gărzii de Mediu, a declarat că este funcţionar public şi că şi-a câştigat postul prin concurs, iar deocamdată nu a fost chemat la nici o „evaluare" sau „analiză" a activităţii.

Oameni susţinuţi sau proveniţi din PNL care fac parte din structurile de conducere ale serviciilor deconcentrate ale ministerelor de la Cluj:

- Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri - Eugen Cecan, director regional
- Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa - Marius Mânzat, director dezvoltare investiţii
- Inspectoratul Şcolar Judeţean - Mariana Pop, inspector şcolar general adjunct
- Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice - Nicolae Câmpan, şef administraţie
- Inspectoratul Teritorial de Muncă - Daniel Păcurariu, inspector şef, Marcel Munteanu, inspector şef adjunct
- Garda Naţională de Mediu - Bogdan Costea, comisar regional
- Direcţia Sanitară Veterinară - Nicolae Pivariu, director executiv
- Direcţia Silvică - Dorel Oros, director interimar
- ITRSV - Gheorghe Moale, inspector şef adjunct
- APIA - Ioan Merca, director executiv adjunct
- Electrica Transilvania Nord - Cristian Mureşan, director dezvoltare
- ADRNV - Marcel Boloş, director general
- POSDRU - Liviu Miclăuş, director adjunct

 

Publicitate

Comentarii

La discretia partidelor !

thumb down thumb up
marţi, 22 iulie 2014, 15:11
de Gogo

Exista vreo prevedere legala care ofera partidelor dreptul de a numi acesti directori sau sefi ?
raspunde

Dragnea vrea să-i dea jos, ei rezistă.

thumb down thumb up
marţi, 22 iulie 2014, 17:25
de e

exista o cutuma
raspunde

Profesionalism

thumb down thumb up
marţi, 22 iulie 2014, 21:58
de Clujeanul

Demisia unui om o ceri dupa analiza activitatii si performantelor profesionale ale acelui om si nu din motive politice.Ar trebui sa existe respect pentru profesionisti. Un lider politic inteligent se inconjoara de profesionisti pentru a avea performante. Mass media ar trebui sa creeze un curent de opinie in aceasta privinta .Profesionistii nu trebuie inrolati politic,ei trebuie sa fie performanti si sa aduca pe profit institutiile pe care le conduc.De unde dezvoltare daca se schimba conducerea institutiilor dupa culoarea politica.Domnilor politicieni ati uitat ca ar trebui sa reprezentati interesele romanilor si nu interesele de partid?
raspunde

Scarba suprema...

thumb down thumb up
miercuri, 23 iulie 2014, 09:50
de abc

...nu si-n R(r)omania unde sunt numiti in functii de conducere doar loazele, cei care n-au reusit sa faca nimic in viata dand dovada de faptul ca sunt profesionisti desavarsiti si atunci au ales calea politicii. Cat despre reprezentarea intereselor poporului, politicienii din R(r)omania nu inteleg acest concept, este ca un fel de bau-bau pentru ei...
raspunde

Stiati?

thumb down thumb up
miercuri, 23 iulie 2014, 07:46
de ada

Din 2005, pdl-ul a inceput aceste schimbari . La Agentia Functionarilor Publici , inaite de concersuri , era trimis tabel cu persoanele agreate de pdl pentru a reusi la concursul de ocupare a functiilor [ublice de conducere. Asa ca lumea s-a invatat si nu vad de ce sa incepem sa fim de acum corecti. Oricum , cei implicati politic (pnl, pdl ) au stat pe scaune mai mult dact trebuie. Ei stiu cum au reusit la concursuri si ar fi trebuit sa-si dea demisia pana acum. Iar Curtea de Conturi face controale in functie de culoarea po;itica a sefului. De mult nu mai e nimic normal.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.