Politica

Falimentul Justiţiei: pentru unii, mumă, pentru alţii, ciumă

În timp ce Comisia Europeană indică progrese în justiţia română, dar alege să continue monitorizarea, un raport al SoJust prevede iminenţa colapsului în sistem din septembrie.
Publicitate

 Publicată în acelaşi timp cu raportul Comisiei Europene pe justiţie, care menţionează unele progrese în România, analiza Societăţii pentru Justiţie (SoJust) estimează că sistemul judiciar “va exploda la 1 septembrie”, ca urmare a epuizării resurselor financiare.

 

Intitulat “Cronica unei morţi anunţate. Situaţia financiară reală a instanţelor judecătoreşti”, studiul SoJust argumentează, pe parcursul a douăzeci de pagini, că bugetul alocat instanţelor pe 2009 este total insuficient pentru a asigura funcţionarea normală a acestora şi că, începând cu noul an judecătoresc, din septembrie, va fi atins un prag critic, ce va culmina cu blocajul total al sistemului. în spaţiul public, mult mai comentat de către politicieni a fost însă aşteptatul raport pe justiţie al Comisiei Europene. Textul face referire la ameninţarea, în special de către mediul parlamentar, a stabilităţii cadrului legal anticorupţie, la procesele anevoioase în justiţie ale dosarelor trimise de la DNA şi la conflictul dintre magistraţi şi Guvern, acutizat prin medierea CSM.

 

Comisia laudă, totuşi, păstrarea în fruntea DNA a lui Daniel Morar, ca semn de “stabilitate” şi se referă la adoptarea noilor coduri Penal şi Civil ca la “o oportunitate reală de îmbunătăţire a sistemului juridic.” CE a decis totuşi continuarea monitorizării justiţiei până cel mai devreme în 2010. Deputatul PDL Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice din Cameră, afirmă că raportul CE este “o radiografie obiectivă” a sistemului juridic, cu bunele şi cu relele sale. Cât despre colapsul preconizat de SoJust, Buda apreciază că estimarea este prea pesimistă în raport cu starea de fapt a lucrurilor.

 

Ministrul pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş, consideră că raportul Comisiei Europene trebuie citit în mod obiectiv şi fără “automulţumire”, fiind necesar ca voinţei politice a Guvernului de a continua reforma sistemului judiciar să se asocieze Parlamentul, partidele politice, autorităţi locale.

 

“Şi de această dată, precum în 2007 şi 2008, Comisia Europeană a realizat un raport bazat pe datele factuale disponibile, sugerând totodată paşii pe care România mai trebuie să-i realizeze pentru a progresa conform aşteptărilor cetăţenilor români şi ale partenerilor noştri din Uniunea Europeană. Este foarte important de reamintit faptul că ultimul raport dedicat subiectului, cel din 2008, prezenta o situaţie nu doar critică, ci de-a dreptul alarmantă a stadiului reformelor în cadrul justiţiei. Totuşi, tonul raportului era blând în comparaţie cu ceea ce prezentau sondajele de opinie, vizavi de percepţia propriilor cetăţeni asupra justiţiei din România”, afirmă Puşcaş, citat de Mediafax.

 

Judecătorul clujean Cristi Danileţ susţine că raportul CE este “cel mai aspru” de până acum, iar continuarea monitorizării denotă, de fapt, un eşec al clasei politice. Autorii raportului SoJust au explicitat de ce sistemul juridic va suferi un blocaj începând cu luna septembrie. “Cea mai mare parte a instanţelor au epuizat integral sumele de bani (...) din care se suportă serviciile sau se achiziţionează bunurile în lipsa cărora nu pot funcţiona: energie electrică, comunicarea prin Poşta Română a citaţiilor, hotărârilor judecătoreşti şi a celorlalte acte procedurale”, se precizează în text.

 

Potrivit evaluării SoJust, deficitul financiar al instanţelor pentru bunurile şi serviciile necesare funcţionării se cifrează la o sută de milioane de lei, “adică încă o dată bugetul actual”. Daniel Buda consideră că raportul SoJust exagerează lucrurile. “Din punct de vedere financiar, nici vorbă să fie aşa. Suntem departe de a vorbi de un colaps financiar. Sunt, într-adevăr, probleme cu salariile sau aspecte de acest gen, dar actualul Guvern va găsi resursele financiare necesare rezolvării lor”, ne-a declarat ieri Buda.

 

Implicaţiile politice ale raportului CE le trece în revistă tot Buda, printr-un comunicat de presă. “Totodată, aprecierile formulate faţă de blocarea dosarelor de corupţie în Parlament sunt obiective, iar în acest sens sper ca şi celelalte partide reprezentate în Parlament să înţeleagă, aşa cum, de altfel, PDL a făcut-o, că deblocarea dosarelor trebuie să  constituie o prioritate pentru ele”, se arată în comunicatul expediat de la cabinetul deputatului.

 

într-o notă apreciativă remisă ZIUA de CLUJ, judecătorul Cristi Danileţ, membru SoJust, aminteşte că semnale de alarmă în această direcţie au existat încă de la începutul anului. “în ceea ce priveşte raportul SoJust, în februarie am avertizat, iar acum am dovedit situaţia dezastruoasă a finanţării justiţiei. Reforma fără bani înseamnă peticeală. Iar raportul CE este cel mai aspru raport de până acum şi continuarea monitorizării înseamnă eşecul clasei politice în reforma justiţiei”, afirmă Danileţ.

 

Raport SoJust

 

“Instanţele se află în pragul colapsului, luna septembrie putând aduce blocajul funcţional general al sistemului judiciar”

 

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.