În ALDE Cluj „fitilul stă se aprindă”. Steluţa Cătăniciu îşi pregăteşte fuga

În ALDE Cluj „fitilul stă se aprindă”. Steluţa Cătăniciu îşi pregăteşte fuga
Copreşedintele ALDE Cluj, deputatul Steluţa Cătăniciu, e contestat de toate numele cu greutate din propria organizaţie. Potrivit unor surse, principala sa "proptea" politică, liderul partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar încerca să o salveze, trimiţând-o să candideze la parlamentare în alt judeţ

Conflictul din sânul organizaţiei ALDE clujene nu e nou; practic a izbucnit odată cu fuziunea PC-PLR. Cel care a lansat public primul atac virulent a fost copreşedintele ALDE Cluj-Napoca, Leonard Horvath.

Prin intermediul unui comunicat de presă (vezi aici), el cere demisia lui Cătăniciu din fruntea organizaţiei judeţene pentru strategia adopătată la alegerile locale (alianţă cu PSD în Cluj-Napoca şi susţinerea unui candidat independent la primărie), care s-a dovedit falimentară pentru partid, din punctul de vedere al rezultatului electoral.

În acelaşi timp, Horvath îşi manifestă susţinerea pentru iniţiativa deputatului Vasile Nistor (proaspăt exclus din partid din acest motiv) de a cere filtrarea candidaturilor la alegerile parlamentare prin sita unui cod de integritate.

Copreşedintele ALDE Cluj, deputatul Mircea Irimie, nu a ezitat să ironizeze reacţia nervoasă a lui Cătăniciu în momentul în care a fost contestată în organizaţie. „Adevărul este că strategia pentru locale s-a votat. Eu am fost ultimul care am semnat pentru susţinerea candidaturii lui Octavian Buzoianu, care a avut un program foarte bun pentru Cluj, dar care, fiind independent, n-a ajutat cu nimic partidul.

Domnul Horvath nu e singurul, mai sunt şi alţii în organizaţie care cer acelaşi lucru. Când a aflat ce i se reproşează, doamna Cătăniciu a reacţionat de parcă ar fi căzut cerul pe pământ. Joi vom avea un Birou Judeţean, unde vom discuta toate aceste aspecte", a declarat Irimie.

El contestă şi sancţiunile excesive, de excludere din partid, luate împotriva celor care. la fel ca Horvath, au îndrăznit să se alăture demersului lui Nistor şi să ceară criterii de integritate. „Eu n-aş pune gaz pe foc. Sunt mai mulţi în mai multe organizaţii din ţară care cer un cod de integritate în modul cel mai serios. Acest lucru trebuie discutat, analizat şi votat într-un cadru organizat, probabil miercuri, în comisia de fuziune.

Personal, îl apreciez în mod deosebit pe Leo Horvath, un intelectual, un om cu doctorat, un om care a condus ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor - n. red.), un om de mare calitate. La nivel naţional au fost sancţionaţi cei care au îndrăznit să ridice vocea. Eu n-aş reacţiona aşa, cred că trebuie ascultaţi toţi, discutat, analizat şi găsită cea mai bună soluţie", a spus Irimie.

Deputatul Ioan Moldovan, care s-a declarat un partizan al criteriilor de integritate, susţine, la rândul său, opinia lui Horvath potrivit căreia, în prag de alegeri parlamentare, în organizaţia clujeană a partidului e haos.

„Leo e un tip cerebral, care, din păcate, n-a găsit înţelegere în organizaţie pentru metodele sale de lucru şi de aici au apărut tensiunui între el şi doamna Cătăniciu. Aşteptăm să vedem o reacţie de la Bucureşti, să vedem punctul de vedere al conducerii centrale şi ne vom plia pe el sau îl vom discuta în organizaţie.

Din păcate, aceste discuţii apar acum, în prag de alegeri, când ar trebui să lucrăm la turaţie maximă şi noi nu ştim nici cine va candida, nici ce facem să creştem în sondaje, că stăm foarte prost. Sincer, singura speranţă e Irimie, un om cu foarte multă dorinţă şi forţă de muncă. Aşteptăm rezultatele de la Bucureşti să aprindem fitilul", a declarat Moldovan.

La rândul său, consilierul local Adrian Mureşan, susţine introducerea criteriilor de integritate, admite că rezultatele electorale din 5 iunie au fost slabe şi că aşteaptă concluziile conducerii centrale.

„Ce spune Leo Horvath reprezintă o părere personală, dar una împărtăşită de mai mulţi membri ai organizaţiei. Într-adevăr, rezultatele de la alegerile locale au fost foarte slabe şi nu şi-a asumat nimeni strategia care a dus la acest eşec. A fost aici cineva de la Bucureşti să analizeze acest eşec electoral din vară, aşteptăm în continuare rezultatele acestei analize", a afirmat Mureşan.

În ciuda încercărilor repetate, Steluţa Cătăniciu n-a putut fi contactată. Menţionăm că ea provine din fostul partid al lui Tăriceanu, în vreme ce Horvath, Irimie, Moldovan şi Mureşan au devenit membri ALDE via PC.

 

UPDATE

Steluţa Cătăniciu a reacţionat la atacurile venite din partea celor mai importanţi colegi ai săîi de organizaţie, acuzându-i că îi reproşează o decizie pe care au votat-o cu toţii. Vezi mai multe aici

Loading...
Comenteaza