Politica

Păreri diferite în PNL Cluj despre autorizarea marşurilor minorităţilor sexuale

Deputaţii de Cluj ai PNL au exprimat un punct de vedere despre autorizarea de către primărie a unor viitoare manifestări publice ale comunităţii LGBT, după declaraţiile viceprimarului Dan Tarcea, care sugerau că astfel de evenimente nu vor mai fi autorizate.
Publicitate
 

Viceprimarul Dan Tarcea: "Este suficientă o manifestaţie. Dânşii au spus ce au avut de spus"

"Este suficientă o manifestaţie. Dânşii au spus ce au avut de spus. Şi-au exprimat punctul de vedere. Sunt şi alte oraşe în care îşi pot desfăşura activitatea", a spus Dan Tarcea, într-o emisiune la Realitatea FM Cluj.

Întrebat dacă expresia „este suficientă o manifestaţie" se referă la o perioadă de un an sau la mai mult, viceprimarul a evitat să ofere un răspuns. Tarcea a recunoscut că organizatorii manifestaţiei LGBT au mai cerut autorizaţii şi în trecut, dar au fost refuzaţi pentru că s-au suprapus cu alte evenimente.

Deputaţii PNL de Cluj Adrian Oros, Florin Stamatian şi Sorin Moldovan, au fost solicitaţi de presă să-şi spună şi ei punctul de vedere despre această afirmaţie a viceprimarului Tarcea şi ce cred ei despre autorizarea unor astfel de manifestări pentru drepturi ale minorităţilor sexuale.

"La mine lucrurile sunt foarte clare şi am spus-o şi în campania electorală, pentru mine familia este familia tradiţională şi activă care este formată dintr-un bărbat şi o femeie, pentru că sunt din păcate şi familii monoparentale, un bărbat şi o femeie care în fiecare dimineaţă se trezesc, se duc la serviciu, lucrează în mod cinstit, câştigă un salariu, duc copiii la şcoală, duminica îi mai duc şi pe la biserică, iar din impozitele pe care ei le plătesc să îi susţinem şi pe cei care au nevoie reală de protecţie socială", a spus deputatul Adrian Oros, vicepreşedinte PNL.

Stamatian: "Cum să-i spună o fetiţă înfiată unui bărbat "mamă"?"

Deputatul Florin Stamatian, medic ginecolog, este de părere că o primărie nu poate să nu aprobe o manifestaţie dacă sunt respectate prevederile legale. "Eu cred că-i luată din context această declaraţie, pentru că administraţia, dacă se îndeplinesc condiţiile legale nu poate să refuze, decât din motive întemeiate.

Şi motivul că viceprimarul avea altă opinie nu poate să împiedice organizarea unei manifestări. A fost scoasă din context cumva această afirmaţie. Dacă discutăm de familie, sunt cu totul de acord cu domnul vicepreşedinte Oros.

Eu nu pot să mă rup de tradiţia poporului nostru, de realităţile sociale, iar ca medic care am foarte mare legătură cu psihologia cuplului, pentru că lucrez în reproducerea umană asistată, lucrez acolo unde vine ăla mic pe lume. Cum să-i spună o fetiţă înfiată la un bărbat mamă? Că fac convenţie civilă, n-am nimic împotrivă, dar această căsătorie şi înfiere de copii... să mă ierte Dumnezeu", a declarat Stamatian.

Cel de-al treilea deputat de Cluj al PNL, Sorin Moldovan, s-a rezumat la a spune că are păreri similare cu ale colegilor săi şi că poziţia PNL este pentru susţinerea ideii de familie tradiţională între un bărbat şi o femeie.

"Sunt de aceeaşi părere cu domnul Stamatian, până la urmă legislaţia este foarte clară, în privinţa acestor manifestări publice, la legislaţia asta mă refer, nu am văzut sincer această declaraţie (a viceprimarului Dan Tarcea, n. red.). A fost şi dezbătut şi votat de Camera Deputaţilor acest referendum (pentru denumirea în Constituţie a ideii de familie care se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, n. red.), mi se pare că este la Senat acum.

PNL are o poziţie clară. Este o dezbatere mult mai amplă şi ar trebui să aibă loc mai multe dezbateri în ceea ce priveşte denumirea aceasta de familie, cum spunea şi colegul meu, domnul Oros, există familii monoparentale, în care copiii sunt îngrijiţi de bunici, unchi sau alte rude", a afirmat Moldovan.

Deputaţi USR, PSD şi UDMR, critici la adresa primăriei

Amintim că peste 500 de persoane, membre şi simpatizante ale comunităţii LGBT, au participat, sâmbătă, la un marş, cerând o lege a parteneriatelor civile şi mai multe drepturi pentru minorităţile sexuale. Printre cei prezenţi s-au aflat deputatul USR de Cluj Adrian Dohotaru, dar şi fostul senator UDMR de Cluj Peter Eckstein-Kovacs.

Participanţii au mărşăluit pe strada Gavriil Muzicescu, pe malul Someşului, între podurile Garibaldi şi Napoca, unde primăria a autorizat manifestarea, având asupra lor tricouri cu motoul „#spunedrept" în mai multe limbi, steaguri în culorile curcubeului, dar şi afişe cu mesaje precum „Creează punţi de legătură între oameni", „Tradiţia noastră este iubirea", „Dacă copilul tău ar fi gay, ai mai vrea să fie fericit?", „Drepturile omului, drepturile LGBT", „Corpul meu, drepturile mele", „Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România".

Trei deputaţi de Cluj, Adrian Dohotaru, de la USR, Csoma Botond, de la UDMR, şi Horia Nasra, de la PSD, i-au reproşat primarului Emil Boc modul în care a gestionat autorizarea celor două manifestaţii publice din weekend-ul trecut, marşul LGBT de pe malul Someşului şi replica la acest marş, mitingul Noua Dreaptă, PRU şi PRM din Piaţa Avram Iancu.

"Condamnăm modul discriminatoriu în care primăria a tratat cererile comunităţilor implicate, preferând să tergiverseze apoi să marginalizeze o comunitate şi să o favorizeze pe cealaltă, în centrul oraşului. Până la urmă pentru cine am mărşăluit noi acolo? Poate pentru pescăruşi. Nu ne vedea nimeni acolo, zeci de cereri au fost tergiversate de primărie, când locul acestui marş era în centrul oraşului", a afirmat Adrian Dohotaru.

Publicitate

Comentarii

In sfarsit

thumb down thumb up
miercuri, 5 iulie 2017, 18:08
de sms

Singurul partid cu capul pe umeri PNL
raspunde

Ghicitoare

thumb down thumb up
miercuri, 5 iulie 2017, 20:37
de IK

Desi l-am votat si sustinut pe Boc, la Parlamentare am votat 50/50 PNL/USR. Oare cum voi vota data viitoare si cati dintre votantii PNL mai traditionalisti vor iesi pe cale naturala din sistemul electoral pana la urmatoarele alegeri ?
raspunde

lgbt

thumb down thumb up
miercuri, 5 iulie 2017, 21:50
de agapis

D-l Tarcea este cu adevarat intelept.Deja s-a produs o radicalizarea opiniei publice si singurul mod de a evita conflicte regretabile pentru toata lumea este de a nu a mai autoriza manifestari de acest fel!
raspunde

Precizari

thumb down thumb up
joi, 6 iulie 2017, 11:03
de Elena

Cred ca daputatii PNL nu stapanesc bine prevederile art.20 din Con stitutia Romaniei si prevederile art 23.si 24 din Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politicesi care ar trebuie sa corecteze prevederile art. 40 din Constitutia Romaniei. Deci , tocmai la drepturile fundamentale ale omului exista exprimari ca de ex. "sunt din pacate si familii monoparentale" sau "familii monoparentale ,in care copiii sunt imgrijiti de bunici , ...."exprimari care dovedesc ignoranta si dezinteres. . Recomand acestor parlamentari ca pe salariul marit pe care-l vor primi in vacanta parlamentara sa-si sacrifice timp pentru a citi cu seriozitate legislatia referitoare la drepturile fundamentale ale omului care poate fi citita de pe internet. :Declaratia Universala a Drepturilor Omului , Pactul International cu privire la Drepturile Economice Sociale si Culturale , Pacrul International cu privire la Drepturile Civile si Politice , (cel putin) Sunt convinsa ca le va fi de folos , atat dansilor cat mai ales celor pe care ii reprezinta in Parlamentul Romaniei , dovadit fiind gradul de ignoranta politica si spiritul de gasca a celor ce acuma ne conduc ! Ar fi pacat sa se sara "din lac , un put" cum spune proverbul. Sunt pentru definirea familiei "ca element natural si fundamental al societatii ! Unul este continului notiunii de "familie" si altul este continutul notiunii de "casatorie"!(care este o forma de constituire a unei familii).
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.