Politica

Puterea acuzată că vrea să blocheze legea de achiziţie a rachetelor Patriot

USR şi PNL au susţinut marţi că PSD şi ALDE încearcă să blocheze în Parlament achiziţia rachetelor Patriot, după ce membrii partidelor de la putere au lipsit de la şedinţa Comisiei de apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor.

„Uniunea Salvaţi România avertizează că majoritatea PSD-ALDE încearcă să blocheze în Parlament legea de achiziţie a primului sistem de rachete Patriot şi periclitează astfel parteneriatul strategic cu SUA", se arată într-un comunicat de presă al USR.

Potrivit documentului citat, niciunul dintre senatorii PSD-ALDE nu s-a prezentat, marţi, la şedinţa Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, pe ordinea de zi aflându-se proiectul de lege care priveşte achiziţia sistemului de rachete Patriot.

În lipsa senatorilor PSD-ALDE, şedinţa nu a avut cvorum şi legea nu a putut fi dezbătută.

„PSD-ul şi aliaţii lor aduc România într-o situaţie fără precedent. Dacă această lege de achiziţie a rachetelor Patriot nu va fi adoptată, România nu va reuşi să cheltuie cei 2% din PIB pe care s-a angajat în faţa partenerilor internaţionali că îi va investi în apărare, iar seriozitatea ţării noastre în interiorul NATO va fi afectată. Sper totuşi că domnul Dragnea, care sunt sigur că a luat această decizie, se va răzgândi, iar legea va fi discutată cel târziu săptămâna viitoare în Comisia de apărare din Senat. Atât domnul Dragnea, cât şi aliaţii domniei sale ar trebui să înţeleagă că securitatea naţională nu este un joc politicianist şi nu poate da foc la ţară doar pentru a-şi salva propria piele", a precizat senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare şi ordine publică, în comunicatul citat.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Iulian Dumitrescu, a declarat, pentru Mediafax, că, prin absenţa membrilor PSD-ALDE din şedinţa de marţi, proiectul a fost blocat pentru încă o săptămână.

„Şapte au lipsit. Cei şase de la PSD şi unul de la ALDE. Nu a fost cvorum, proiectul de lege a venit de la Guvern, el a fost repartizat, ieri, de la Biroul Permanent al Senatului. E o situaţie care normal că naşte nişte întrebări. Astăzi, putem spune că, neprezentându-se, au blocat proiectul. Şi se mai pierde o săptămână. Noi avem un angajament, la nivel de alianţă NATO, să cheltuim o anumită sumă de bani în fiecare an, şi practic nu mai este foarte mult timp, orice zi contează. În joc e şi credibilitatea României. Dacă ne-am angajat să facem asta, lumea se aşteaptă ca exact asta să facem. E destul de delicată problema", a spus Dumitrescu.

Comisia de apărare a Senatului trebuia să dea un raport, marţi, asupra proiectului de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)".

Membrii guvernului Tudose au aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA.

Primul sistem va fi cumpărat până la sfârşitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 dolari fără TVA.

 

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.