Politica

Stagiul de militărie, recunoscut ca vechime şi pentru cei care se pensionează anticipat

Pensiile anticipate şi cele anticipate parţial vor avea penalizări mai mici, dacă un proiect întocmit de deputatul clujean Mircia Giurgiu va fi adoptat.

Explicaţia este recunoaşterea vechimii pentru stagiile militare. "Şi pentru pensionarii care vor să iasă la opensie anticipat ar trebui să li se recunoască perioada în care au fost chemaţi în armată. Nimeni nu a mers în armată de bunăvoie", a explicat Giurgiu. "A fost o singură modificare, practic am scos un articol din lege", a adăugat el. Stagiul militar este recunoscut ca vechime în muncă doar pentru cei care sunt pensionaţi la termen, dar numai pentru cei care au fost angajaţi înainte de a fi chemaţi în armată.

Propunerea va fi depusă săptămâna viitoare în Parlament.

"Cei din industrie, care sunt mulţi, de ordinul zecilor de mii, împlinesc 60 de ani şi nu prea mai au locuri de muncă. Nu îi trebuie nimănui strungari sau frezori, nu mai au valoare de piaţă, chiar dacă au stat 50 de ani lângă strung, în picioare. Acum au opt milioane pensie, li se iau penalizări de 45% pentru penalizare anticipată pe lună, e foarte nedrept", a declarat Teofil Lungu (foto), secretarul Blocului Naţional Sindical din Cluj.

Publicitate

Comentarii

stagiul militar

thumb down thumb up
luni, 19 ianuarie 2015, 21:17
de teodorescu romul

nu este corect pt toti care au fost angajati in m.a n. se acorda grupa 1 de munca ,pt cei cei care au fost incorporati cu arcanul pt ca nimeni nu s a dus de bunavoie sa rascheteze cu cioburi de sticla parchetul din dormitoare si sal de lectura ceausista acesti oameni nu beneficiaza de nici un avantaj desi si au aparat tara
raspunde

Mai e pana va fi dreptate

thumb down thumb up
miercuri, 27 iulie 2016, 11:02
de alexu

Pana cand nu va iesi in strada toata generatia celor nascuti intre 1065 si 1990 ca sa ceara drepturile pentru stagiul militar , nu se va face dreptate. ceea ce cere deputatul Mircia Giurgiu , este doar o picatura . Pentru stagiul militar trebuie sa se tina cont si de ce spune domnul de mai sus ( teodorescu romul) in legatura cu grupa de munca , dar trebuie sa fie revazut si punctajul acordat, fiindca se dau doar niste faramituri de puncte. Ar trebui sa se tina cont la pensionarea anticipata de stagiul militar si sa se ia in considerare ca fiind stagiu de grupa I dar si punctajul sa fie de cel putin 1 pentru fiecare luna de stagiu militar. Speram ca leatul sa se trezeaca!
raspunde

Sper ca va fi dreptate

thumb down thumb up
vineri, 29 iulie 2016, 20:47
de Dumitrescu Virgil

Domnilor sa nu uitam ca armata pana in 1989 se facea obligatoriu, cadrele militare au pensii speciale iar noi mai nimic nu mi se pare normal ,daca tot am fost in aceiasi oala, nu e normal sa fim platiti ca si ei in perioada respectia?Pentru unii muma pentru prostime ciuma.Daca era vreun razboi noi eram carnea de tun fratilor. Sa speram ca domul deputat MIRCIA GIURGIU VA VACE DREPTATE sa -i ajute dumnezeu.
raspunde

Pensia pentru stagiul militar obligatoriu

thumb down thumb up
vineri, 5 mai 2017, 22:39
de Petrujinschi

Asa cum era denumita petioada cind mergeam la "OASTE" stagiu militar obligatoriu este lesne de inteles ca nu o faceam de buna-voie ci eram OBLIGATI ! in concluzie daca am prestat un servici chiar si obligati trebuie sa ni se considere vechime in munca "cu cotizatia la zi" stiti cam cu cit ne plateau ,va amintesc eu ,Fruntas 45 lei,Sergent75lei asadar banii de pensii NI SE CUVIN PE DREPT domnilor care faceti Legi! nu ne faceti nici o favoare,respectati niste drepturi .
raspunde

sustin modificarea legii

thumb down thumb up
vineri, 12 mai 2017, 13:14
de GHEORGHE PAVEL

Legea 263/2010 actioneaza retroactiv pentru inlaturarea unui drept castigat prin Legea 3/1977 art.20 lit (a)-ce prevedea ca stagiul militar este vechime in munca. Sustinere de motive : * Sericiul militar este obligatoriu pentru toti cetatenii romani indiferent de sex (art.28 din L.14/1972) ; * Recrutii sunt obligati sa se prezinte la data , ora si locul prevazut in ordinul de chemare (art.46 din L14/1972); * Militarii in termen , militarii cu termen redus au dreptul printre altele si la solda (art77din L.14/1972) ; * Persoanele chemate sa-si satisfaca serviciul muilitar aveau dreptul la mentinerea contractului de munca , iar perioada intra in calculul vechimei neintrerupte in aceeasi unitate (art.72 din L10/1972) ; *Legiuitorul recunoaste ca serviciul militar in termen se considera stagiu de cotizare in specialitate (art.3 alin(1)lit.q din L.263/2010 ca si la militarii de cariera care nu au contribuit la sistemul de pensii, asta fiind motivul pentru care serv.militar obligatoriu este considerat ca stagiu asimilat . Eronat atat barbatii cat si femeile au fost obligate da faca armata , prin lege . In concluzie unii nu contribuie , au si grupa si s-au dus benevol pt cariera lor , iar altii au fost discriminati ca nu au avut reprezentare , adica suntem prosti , dar si foarte multi .
raspunde

pnesii anticipate

thumb down thumb up
luni, 29 mai 2017, 21:25
de cosmin

Cine a stat 50 de ani langa strung nu are pensie anticipata. Demult e in pensie de limita de varsta.....
raspunde

acordul global

thumb down thumb up
joi, 8 iunie 2017, 09:22
de paun gh.

cind se va lua in discutie la calcularea pensie
raspunde

refereritor la stagiu militar

thumb down thumb up
joi, 27 iulie 2017, 11:55
de Laurentiu

Pe 18 10 1966 am fost incorporat la marina si m-am lasat la vatra pe28 12 1988. Stagiul militar a fost prelungit cu doua luni si 10 zile pentru situatia din Cehoslovacia. A fost o perioada teribla ( am dormit imbracati aproape toata acea perioada); si armata la marina a fost foarte grea. Ca telegrafist eram obligati sa facem ture de noapte de ce nu se tine cont la stabilirea pensiei. Dupa 49 de ani de munca am primit o pesie de 1400 lei. nici faptul ca desii eram copil am facut vara norme la CAP si nu mi le-au pus la pensie si nici normele primita ca specialisti in CAP -uri, platiti de stat, au fost considerate premii si nu venituri salariale suplimentare *15%din normele anuale ale presedintelui.
raspunde

armata la munca

thumb down thumb up
duminică, 13 august 2017, 15:50
de Adrian

Am fost luat in armata fortat in 1971, UM 01755 Galati....dupa o luna de stagiu..la munca, incolonati la CSG Galati...munca , nu gluma si eram platiti cu 70 lei pe luna in mina si 400 lei la CEC...Dupa 8 luni a fost un accident groaznic, a explodat un cauper si au murit 7 soldati......groaznic.. in infernul acela, a venit un autobuz cu colonei si generali de la garnizoana, la fata locului si s-a gasit un colonel sa atraga atentia unui soldat, care era vizibil in soc, de ce nu saluta pe tovarasul general. Un muncitor, martor la scena, nu a mai rezistat, a luat o lopata si la pocnit pe colonel pe spinare de citeva ori, injurind, - Bai *****ule, copii astia au murit si tu vrei salutat ????..si dai si dai... Dupa acest accident teribil(of doamne, imi amintesc cele 7 sicrie aliniate), unitatea s-a desfiintat si am fost transferati la Lotru, la alta unitate militara de munca. Se muncea in galerii subterane pentru ICH Lotru (hidrocentrala) .... Mentionez urmatoarele: la liberare ni s-a inminat un CEC cu vreo 4000 lei pentru munca depusa. Ofiterii erau de forma, nu faceau nimic, doar invatamint politic..in rest somn si turt (era o bautura alcoolica atunci). Am facut armat inainte sa ma angajez si nu s-a luat in calcul la pensie aceasta perioada.....de ce ????? Bine ca ofiterii au pensii speciale...
raspunde

pensie armata

thumb down thumb up
miercuri, 16 august 2017, 18:28
de roman

Celor care au fost incorporati li se face o mare nedreptate ..Trebuie sa fie calculata vechime la 24 ore pe zi nu 8 ore .8 ore stateau cadrele ,asa ca in loc de 2 ani este normal sa se calculeze 6 ani de vechime si sa primim pensia unui sg major pt perioada de 6 ani .De ce este asa mare diferenta la pensii ? Ginditiva ca cei de la armata si militienii au tras in oameni in 1989 pt asta sint recompensati cu pensii speciale?BRAVO SPECIALISTILOR ?Era vorba ca nimeni nu este mai presus de lege .Oare cum pot fi mindru ca sint roman daca sintem batjocoriti?
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.