Politica

Ungaria vrea să înființeze un Institut Cultural Maghiar la Cluj

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că mai sunt doar câteva obstacole birocratice de rezolvat înainte de deschiderea Institutului Cultural Maghiar de la Cluj.
Publicitate
 

"Fără să vreau să merg prea departe, am sentimentul, că după mult timp, România afişează cea mai mare deschidere pentru formarea relaţiilor noastre cu inteligenţă şi la un nivel european", a completat Szijjarto.

Acesta a spus că evenimentele recente demonstrează că Ungaria şi România sunt interdependente, citând acţiunea comună împotriva reformei educaţiei din Ucraina şi situaţia Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş, informează site-ul MTI.

Într-un interviu pentru cotidianul transilvănean Kronika, oficialul ungar a afirmat că autorităţile române au dat dovadă de deschide şi bunăvoinţă în ceea ce priveşte Programul de Dezvoltare Economică a Transilvaniei, desfăşurat de Guvernul de la Budapesta, după ce Ungaria a indicat că are acelaşi scopuri precum Germania în cazul saşilor din această regiune.

Tribunalul Mureş a decis în luna iunie că Liceul Teologic Romano-Catolic de la Târgu-Mureş nu funcţiona legal, deoarece nu avea avizele Ministerului Educaţiei, astfel că unitatea de învăţământ a fost închisă.

În urma acestei situaţii, Guvernul Ungariei a ameninţat că va suspenda pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, dacă Bucureştiul nu soluţionează această problemă.

Publicitate

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.