Astăzi Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sf. Cuv. Antonie cel Mare

Astăzi Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sf. Cuv. Antonie cel Mare
Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este considerat de tradiția monastică drept cel mai popular ascet și începătorul vieții călugărești.

Sfântul Antonie cel Mare a trăit în secolul al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. Este socotit a fi întemeietorul vieţii monahale, şi este, probabil, cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vieţii călugăreşti.

Născut în Egiptul de Mijloc, în anul 251, într-o familie de țărani creștini înstăriți, în copilărie Sfântul prefera să meargă frecvent cu părinții la biserică decât să-și petreacă timpul cu copiii de vârsta lui. A învățat de la părinți și de la bunici credința în Hristos.

Pe la vârsta de 20 de ani, după moartea părinţilor, Sfântul s-a ocupat de educația sorei sale minore. Auzind în biserică cuvântul Evangheliei, care spune : „De voiești să fii desăvârșit, mergi, vinde avuțiile tale și urmează Mie" (Matei 19,21), tânărul Antonie a fost impresionat de aceste cuvinte și a urmat îndemnul Evanghelistului.

Și-a împărțit partea sa de avere săracilor, iar mai târziu a procedat la fel cu moștenirea sorei lui, pe care a lăsat-o în grija unei comunități de fecioare. Urmând sfatul unui ascet bătrân, Cuviosul a viețuit o vreme într-o colibă la marginea satului natal Coma. În anul 285, când a împlinit vârsta de 35 de ani, Sfântul Antonie s-a stabilit într-o fortăreață izolată numită Pispir, la marginea deșertului din Munții Tebaidei, unde a trăit până-n anul 306, relatează activenews.ro


Se spune despre Sfântul Antonie că era "Cu adevărat ca un doctor dat Egiptului de Dumnezeu; căci, cine se ducea mâhnit la dânsul și nu se întorcea bucurându-se? Cine venea la dânsul plângând pe cei morți și nu părăsea îndată plânsul? Cine venea mâniat și nu se schimba îndată în prietenie și iubire? Care sărac necăjit alerga la dânsul și, văzându-l, nu defăima îndată bogăția? Care monah, împuținându-se cu sufletul și alergând la dânsul, nu se făcea cu mult mai tare și mai sârguitor? Care tânăr venind în munte și privind la Antonie, nu se lepăda îndată de desmierdări și nu iubea înțelepciunea? Cine venea la dânsul ispitit de diavoli și nu se izbăvea? Cine era supărat de gânduri și nu se alina cu cugetul?"

Sfântul Antonie cel Mare a trecut la Domnul la o vârstă înaintată, viața lui fiind scrisă pe larg de patriarhul Alexandriei, Atanasie, care l-a cunoscut.

Sfântul Antonie a trecut la cele veşnice în anul 356 d. Hr., aflat în deşertul de pe malul drept al Nilului.

 

 

 

Loading...
Comenteaza