Religie

Preoţi ortodocşi, angajaţi în spitalele clujene

Majoritatea misionarilor care slujesc în capelele unităţilor medicale sunt plătiţi din bugetele spitalelor. Slujitorii Bisericii Greco-Catolice îşi primesc banii de la Episcopie.
  • Preoţii vor să-i facă pe clujeni să treacă mai uşor peste problemele pe care le întâmpină

    Preoţii vor să-i facă pe clujeni să treacă mai uşor peste problemele pe care le întâmpină

Publicitate
 

16 preoţi ortodocşi misionari slujesc în capelele principalelor spitale din municipiul Cluj-Napoca, în baza unor acorduri semnate în perioada 2004-2005 între Ministerul Culturii şi Cultelor şi Ministerul Sănătăţii. Jumătate din ei sunt angajaţi ai unităţilor medicale, pe posturi administrative.

Slujitorii Bisericii Ortodoxe Române fac vizite bolnavilor, ţin slujbe în fiecare zi şi oficiază ultimele împărtăşanii, la cerere. Ei au un salariu net lunar de 1.600 de lei. Potrivit Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în Cluj-Napoca sunt 16 preoţi misionari care îşi desfăşoară activitatea în spitale. „E un foarte bun impact printre credincioşi. Preoţii umanizează un spital şi oferă încredere şi sprijin celor aflaţi în nevoie. Spitalele care îşi permit au în schema lor de personal posturi pentru preoţii ortodocşi. La nivelul judeţului, jumătate din preoţii misionari sunt plătiţi din fondurile spitalelor", a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Bogdan Ivanov.

Aproape fiecare unitate medicală din Cluj-Napoca are o capelă în care credincioşii se pot ruga, iar preoţii oficiază slujbe. „Am fost angajat aici în 2012, pe un post administrativ. Fac vizite bolnavilor, împărtăşesc, ajut rudele şi oficiez slujbe", a spus părintele Ştefan Toadere, de la capela Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care aparţine Institutului Oncologic Ion Chiricuţă. Preoţii greco-catolici clujeni sunt plătiţi de către Episcopia de Cluj-Gherla pentru aceleaşi servicii oferite credincioşilor, în spitale.

„Intrăm în saloane, facem rugăciuni, spovedim, împărtăşim. Munca în suferinţă desăvârşeşte, este una specială şi-i ajută pe bolnavi, dar şi pe preoţi să-L cunoască pe Cristos", a spus părintele greco-catolic Sorin Popa, care slujeşte la capela Clinicii Medicale III. La nivelul judeţului există 10 preoţi greco-catolici care slujesc în capelele spitalelor. „Avem astfel de capele în principalele spitale din Cluj-Napoca şi la spitalul municipal din Dej. Toţi preoţii care slujesc aici, pe lângă parohiile lor, sunt plătiţi de Episcopie", a explicat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice, Daniel Avram.

 

Publicitate

Comentarii

evul mediu

thumb down thumb up
marţi, 6 august 2013, 12:30
de Adrian

Nu am nimic cu preotii care vin sa incurajeze pacientii sau sa-i ajute sa-si accepte boala, dar cred ca ar fi mai util ca spitalele sa angajeze psihologi specializi pe partea medicala. Iar preotii devotati credintei sa-si ajute semenii fara pretentii financiare. In spitale ar fi mult mai utile calugarite cu scoala de asistente medicale. La fel cred ca biserica ar trebui sa fie mult mai implicata in proiecte sociale si la 3 biserici construite sa construiasca si sa administreze o scoala, un spital sau o casa de batrani.
raspunde

asa e

thumb down thumb up
marţi, 6 august 2013, 17:26
de Clau

Da, mai Adrian, ai mare dreptate. Ducem lipsa de scoli si spitale/cadre medicale, dar nu ducem lipsa de biserici! Nu stiu cata psihologie fac in scoala preotii, dar nu ar strica un pic mai multa consiliere psihologica.... :)
raspunde

diavolul e angajat la BOR

thumb down thumb up
marţi, 6 august 2013, 14:40
de popa

super tare! Umflatii din BOR, nu se satura mai satura, castiga popa mai bine decat un medic in spital :)))))) Sa nu mai punem banii care ii umfla zilnic de la amaratii de oameni bolnavi. Un medic stagiar are 1200 lei, un popa care se plimba cu moartea prin spital are 1600 lei :))))))) Hai Romania, dreptate pana la capat! :)))))))))))))
raspunde

@popa

thumb down thumb up
marţi, 6 august 2013, 15:34
de rusu

Ai perfecta dreptate. Noua ne pleaca medicii si asistentele din cauza salarizarii deplorabile, dar angajam barbosi sa tamaduiasca sufletul si sa le spuna baliverne, fara macar a avea un dram de pregatire psihologica. Dar astea sunt conventiile politicienilor cu sarlatanii bor s.r.l., la fel ca si in invatamant, unde se tin n catedre aiurea pentru pilele barbosilor sus-pusi, mentinand religia (de fapt, inutila, cel putin la modul in care este predata - credinta se poate exprima linistit la biserica de la orice varsta (ca si-asa-s prea multe biserici)- ca materie obligatorie intr-un orar deja supradimensionat. De banii respectivi s-ar putea mari cu cel putin 5% salariile adevaratilor profesori si invatatori.
raspunde

preoti/psihologici

thumb down thumb up
marţi, 6 august 2013, 18:23
de vladut

La cata pregatire psihologica au pacientii spitalelor romanesti (atentie! - persoanele cu un statut socio-economic scazut sunt mult mai dispuse sa ajunga la sectii precum UPU, etc - persoanele cu statut crescut, cel mai probabil ca merg la clinici private si/sau ), un preot are un efect placebo mai bun asupra lor decat un asa zis psihoterapeut! Nu uitati ca 80% din pop. Romaniei se declara ortodoxa (ortodoxism = teorie generala asupra functionarii sociale, asupra vietii si a mortii, biologiei, etc.)
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.