Sănătate

Criză acută de sânge la Cluj. Centrul de Transfuzii nu mai are donatori

Spitalele din Cluj se confruntă în perioada verii cu o criză acută de sânge. Numărul donatorilor scade drastic în acestă periodă, în timp ce este înregistrată o creştere constantă a cererii de sânge în spitalele clujene.
  • Cea mai gravă situaţie este la persoanele cu RH negativ

    Cea mai gravă situaţie este la persoanele cu RH negativ

Centru Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca se confruntă, în această perioadă, cu o severă criză de sânge. Clujenii sunt aşteptaţi să ajute la depăşirea deficitului de sânge şi preparate din sânge cu care se confruntă clinicile universitare clujene.

"Ne confruntăm mai ales acum, pe perioada verii, cu o lipsă acută de sânge. Probabil acest lucru se întâmplă din cauză ca mulţi dintre donatorii noştri sunt plecaţi în concedii. De asemenea, se observă lipsa studenţilor care ajută foarte mult prin acţiunile şi campaniile prin care încurajează donarea"declară, din partea Centrului de Transfuzii Cluj, biolog medical Carmen Zdrenghea.

Lipsa de sânge în Cluj este deja un fenomen cronic, având în vedere faptul că oraşul este centru universitar şi aici vin bolnavi din toată ţara pentru tratament. Centrul de Transfuzii din Cluj se confruntă cu lipsa tuturor grupelor de sânge, cea mai gravă situaţie întâlnindu-se în cazul grupelor cu RH negativ.

"Cererea este mare, pentru că în Cluj se tratează oameni din toată ţara, la care se adaugă urgenţele. În această perioadă critică am apelat la ajutorul centrelor apropiate şi anume Zalău, Alba-Iulia şi Satu Mare, însă aceştia nu au putut să ne ofere sprijin în această săptămână, întrucât se confruntă şi ei cu lipsa cantităţilor necesare de sânge.

La ei cererea nu e aşa de mare ca la Cluj, însă şi donatorii sunt mai puţini. Avem promisiuni de la ei că vor încerca să ne ajute de îndată ce se îndreaptă situaţiile în centrele lor, cel mai probabil săptămâna viitoare", precizează Zdrenghea.

Dacă în restul anului, media donatorilor se situează la aproximativ 80 de donatori pe zi, în această perioadă numărul celor care vin să doneze a scăzut drastic, înregistrându-se nu mai mult de 30 de cazuri în fiecare zi.

Centrul de Transfuzii din Cluj face un apel către toţi clujenii care se ştiu sănătoşi şi apţi să doneze să vină în ajutor bolnavilor. Pentru a dona sânge, clujenii se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină, de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 18.

Publicitate

Comentarii

ma duc!

thumb down thumb up
joi, 17 iulie 2014, 14:27
de clujean

Ma duc saptamana viitoare sa donez. Pe bune! Hai sa ne gandim ca avem fiecare in familie pe cineva drag care a avut, are sau probabil ca va avea nevoie de sange. Ca sa nu mai spun ca regenerarea periodica a sangelui e un lucru benefic pentru organism.
raspunde

nesimtire maxima

thumb down thumb up
vineri, 18 iulie 2014, 15:15
de ex donator

Am donat 20 de ani, am o grupa rara care se cauta la clinica de pediatrie, primeam telefon acasa la 45 de zile sa ma prezint, pana ce am avut o discutie mai aprinsa cu "medicul" examinator, doamna dr. Goje discutie generata de statul la coada, pe motiv ca dansa a intarziat la serviciu si sala nu e sterilizata, am stat 2 ore pana sa ajung sa donez.. Dupa discutie ma lasat sa donez ,dar a notat ceva in fisa medicala. Cand m-am prezentat la urmatoarea donare, au inceput mizeriile, ca am antigen, ca sa refac analizele, le-am refacut si totul a fost ok. Cand m-am dus sa donez din nou nu ma lasat, invocand ca trebuie sa aduc adeverinta de la medicul de familie ca nu sufar de boli cronice. I-am adus si adeverinta si ma trimis din nou la analize, i-am spus ca le-am facut, rezultate sunt ok, a zis ca au trecut deja 20 de zile si trebuie refacute. Asa ca sa nu mai umble cu minciuna, sunt multi donatori care au renuntat din cauza acestei asa zise DR GOJE! Rusine sa-i fie!
raspunde

<<>>

thumb down thumb up
duminică, 20 iulie 2014, 16:19
de miclaus radu

Cel mai bine sa treci cu vederea acest incident, gandestete la COPILASI si BOLNAVII care au nevoie de sangele nostru !!!! multa sanatate DVS si personalului de la CTS Cluj !!!!
raspunde

flotant

thumb down thumb up
joi, 24 iulie 2014, 11:52
de PMelinda

Probabil ca ar fi mai multi doritori de a dona sange daca pentru cei care nu au domiciliul stabil in Cluj, nu i-ar cere flotantul, care deja nu mai este oblogatoriu.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.