Sondaj IRES: Peste 80% dintre români sunt pro-vaccinare

Sondaj IRES: Peste 80% dintre români sunt pro-vaccinare
Potrivit IRES, studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.011 persoane de 18 ani și peste care au răspuns unui chestionarelor prin metoda CATI, pe 18 și 19 aprilie. Eroarea maximă tolerată a studiului este de 3%.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un sondaj pentru a evalua percepțiile publice față de prevederile proiectului legii vaccinării supus dezbaterii, dar și opiniile populației cu privire la subiectul imunizării copiilor.

Peste 87% dintre cei chestionați sunt de părere că afirmația "beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse" este adevărată (procentul crește odată cu înaintarea în vârstă a participanților la studiu), în timp ce, doar 64% dintre respondenți spun că afirmația "reacțiile adverse ale vaccinurilor sunt mai mari decât beneficiile acestora" este falsă.

Sondajul indică și faptul că 83% dintre participanții la cercetare cred că imunizarea cu vaccinurile din schema națională de vaccinare reprezintă un lucru bun, întrucât copiii trebuie vaccinați, și 15% dintre persoane cred că unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii. Acestora din urmă li se alătură 1% din eșantion, care cred că vaccinarea este un lucru rău pentru copii.

Aproape trei sferturi dintre participanții la studiu cred că obligația de a informa cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile și riscurile vaccinurilor este în primul rând a medicilor de familie (72%), iar această opinie este împărtășită de un procent mai mare de respondenți cu studii superioare comparativ cu cei care au studii medii și elementare. Doar o cincime dintre intervievați cred că este, mai degrabă, datoria părinților să se informeze cu privire la acest aspect (22%).

Sondajul IRES relevă că 31% dintre cei intervievați au copii minori, iar 8% dintre părinți spun că au copii cu vârsta mai mică de un an.

Principalele cauze pentru care rata vaccinării a scăzut în România, în ultimii ani, conform subiecților sondajului, sunt lipsa vaccinurilor (27%) și mediatizarea unor cazuri de îmbolnăviri în urma vaccinării (27%).

Schimbările frecvente ale politicilor Ministerului Sănătății și faptul că ministerul nu știe să gestioneze situația sunt principalele motive menționate de respondenți pentru care, la nivel național, există probleme de aprovizionare cu vaccinuri (câte 40% dintre mențiuni).

Sondajul IRES arată că, 94% dintre participanții la studiu, în situația în care ar avea un nou-născut, ar alege să îl vaccineze conform schemei naționale de vaccinare, în timp ce doar 5% ar alege să nu facă acest lucru.

Potrivit sondajului, de proiectul legii vaccinării, lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, au auzit 39% dintre intervievați, un procent mai mare al acestora putând fi observat în rândul bărbaților, a respondenților cu vârsta peste 36 de ani, a celor din mediul urban și a celor din regiunile din sudul țării, precum și Moldova; în plus, procentul celor care au auzit de această lege crește odată cu nivelul de educație al celor intervievați.

18% dintre participanții la cercetare cred că părinții care nu-și vaccinează copiii conform respectivei scheme nu ar trebui sancționați, întrucât nevaccinarea este un drept al lor, în timp ce, cu primirea amenzilor sunt mai degrabă de acord bărbații -proporția acordului crește odată cu vârsta și descrește odată cu nivelul de educație al respondenților.

Suportarea cheltuielilor în caz de îmbolnăvire este o sancțiune cu care sunt mai curând de acord respondenții tineri (cei cu vârste până în 35 de ani, în primul rând, dar și cei cu vârste până în 50 de ani, spre deosebire de cei mai în vârstă de 51 de ani), cei din mediul urban și cei care locuiesc în Moldova; proporția celor care sunt de acord cu această sancțiune crește odată cu nivelul de educație al intervievaților, se mai arată în studiul realizat de IRES.

 

Loading...
Comenteaza