Sănătate

Stop diabetului! Planta care reglează zahărul din sânge şi întăreşte imunitatea

Această plantă este o sursă preţioasă de antioxidanţi, fibre alimentare, acizi graşi esenţiali şi conţine mai multe proteine şi de calitate superioară faţă de cerealele graminee.

Chia sau salvia nord-americană era utilizată de indienii din sud-vestul Statelor Unite pentru proprietăţile ei sanogene. Chia este o sursă preţioasă de antioxidanţi, fibre alimentare, acizi graşi esenţiali şi conţine mai multe proteine şi de calitate superioară faţă de cerealele graminee.

Dintre toate felurile de seminţe, chia conţine cel mai mare procent de acizi graşi polinesaturaţi, acid alfa-linoleic (omega-3) şi acid linolenic (omega-6), peste 83 g la 100 g de seminţe. Aminoacizii din proteina de chia se găsesc într-un raport echilibrat, asemănător celui din proteinele animale cu înaltă valoare biologică. Cu alte cuvinte, proteina din chia este o proteină completă, ce poate concura cu cea din carne şi lapte. Conţinutul de proteine din chia este de 19 - 25%, faţă de grâu (14%), porumb (9,2%), orez (8,5%). Nu conţine gluten şi poate fi consumată şi de suferinzii de celiachie.

Astăzi, din ce în ce mai mulţi nutriţionişti şi medici recomandă integrarea acestor seminţe miraculoase pentru sănătate în dietele de slăbit, dar şi în regimurile alimentare pentru anumite afecţiuni, datorită conţinutului bogat de nutrienţi şi antioxidanţi extrem de valoroşi pentru buna funcţionare a organismului.

BENEFICIILE SEMINŢELOR DE CHIA PENTRU SĂNĂTATE OFERĂ RAPID SENZAŢIA DE SAŢIETATE ŞI AJUTĂ LA SLĂBIT

Seminţele de chia sunt recomandate în dietele de slăbit, datorită conţinutului bogat de nutrienţi care au rolul de a instala rapid senzaţia de saţietate şi de a alunga foamea. Seminţele de chia hrănesc aşadar organismul fără riscul îngrăşării, împiedicând supraalimentarea, care determină apariţia supraponderalităţii şi a obezităţii.

OFERĂ ENERGIE ORGANISMULUI ŞI ÎNTĂRESC SISTEMUL IMUNITAR

Seminţele de chia sunt considerate, pe bună dreptate, aliatele unui organism puternic şi sănătos. Datorită conţinutului crescut de proteine, aceste alimente cresc nivelul de energie al organismului, întăresc imunitatea şi previn apariţia bolilor.

AJUTĂ LA PREVENIREA APARIŢIEI DIABETULUI

Consumul regulat al seminţelor de chia ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi la combaterea riscului de apariţie a diabetului. Ele sunt, de asemenea, un aliment benefic şi pentru cei care suferă deja de diabet, întrucât au o încărcătură glicemică foarte mică şi favorizează digerarea lentă a alimentelor.

FAVORIZEAZĂ DIGESTIA ŞI PREVIN APARIŢIA BOLILOR GASTROINTESTINALE

Seminţele de chia sunt lăudate pentru conţinutul foarte mare de fibre, atât solubile, cât şi insolubile, devenind alimentele cu cele mai multe beneficii asupra sistemului digestiv uman.

AJUTĂ LA PREVENIREA AFECŢIUNILOR CARDIOVASCULARE

Reglează nivelul colesterolului din sânge, tensiunea arterială şi ajută la prevenirea diabetului, înlăturând astfel unii dintre cei mai mari factori de risc responsabili de declanşarea afecţiunilor inimii.

COMBAT TULBURĂRILE DE SOMN ŞI STIMULEAZĂ RELAXAREA ORGANISMULUI

Seminţele de chia conţin triptofan, un aminoacid care are efecte pozitive asupra somnului nocturn. Triptofanul ajută la relaxare şi la pătrunderea mai rapidă în transa specifică somnului, astfel încât organismul să se odihnească aşa cum trebuie.

AU PROPRIETĂŢI ANTIINFLAMATOARE
Concentraţia bogată de acizi graşi Omega 3 din seminţele de chia ajută la lubrifierea articulaţiilor şi la menţinerea supleţii acestora. Odată ajunşi în organism, acizii graşi esenţiali se transformă în prostaglandine (substanţe paracrine, asemănătoare hormonilor, cu acţiune locală), care combat durerile şi inflamaţiile. Medicii au constatat că bolnavii de artrită care au adăugat seminţele de chia în dieta lor au raportat mai puţine dureri şi inflamaţii decât cei care nu le-au consumat.

ÎMBUNĂTĂŢESC FUNCŢIILE CREIERULUI
Potrivit specialiştilor, consumul seminţelor de chia face membranele celulelor cerebrale mai sensibile şi îmbunătăţeşte funcţiile creierului: memoria, gândirea etc.

ÎMPIEDICĂ ÎMBĂTRÂNIREA PREMATURĂ ŞI SPORESC LONGEVITATEA

Seminţele de chia joacă un rol important în menţinerea tinereţii organismului, datorită conţinutului crescut de antioxidanţi, care previn degradarea celulelor. Nu doar antioxidanţii contribuie la sporirea longevităţii organismului. Fibrele care favorizează digestia şi detoxifierea organismului sunt la fel de importante pentru a menţine sănătatea şi a preveni îmbătrânirea.

ÎNTĂRESC OASELE ŞI AJUTĂ LA PREVENIREA OSTEOPOROZEI

Seminţele de chia sunt bogate şi în calciu, un mineral crucial pentru sănătatea oaselor. Conţin de şase ori mai mult calciu decât laptele, per porţie, şi sunt un aliment de bază atât în perioadele de creştere, cât şi pentru femei, care sunt predispuse la osteoporoză. Consumul regulat de seminţe de chia întăreşte oasele şi ajută la prevenirea apariţiei fracturilor şi a altor afecţiuni.

 

Publicitate

Taguri

Comentarii

sunt interesat

thumb down thumb up
luni, 29 septembrie 2014, 10:27
de pasaroiu daniel

unde gasesc semintele de chia,,??
raspunde

seminte chia

thumb down thumb up
luni, 29 septembrie 2014, 11:11
de MIRCEA ROBU

buna,ma intereseaza semintele chia ....cum le pot procura?
raspunde

procurare seminte

thumb down thumb up
luni, 29 septembrie 2014, 22:20
de marius

care este denumirea stiintifica pt.a gasi un mijloc de procurare in lume
raspunde

chia

thumb down thumb up
marţi, 30 septembrie 2014, 11:23
de valentina

la plafar se gasesc sub aceasta denumire
raspunde

Vindeca diabetul

thumb down thumb up
vineri, 10 octombrie 2014, 13:04
de Ana

O alta planta cu ajutorul careia va puteti mentine diabetul sub control este coada soricelului https://coada-soricelului.com/ Bunicul meu are diabeti si cu ajutorul produselor obtinute din aceasta plantya reuseste sa-si mentina nivelul in limitele normale. Multa sanatate.
raspunde

KIA

thumb down thumb up
duminică, 26 februarie 2017, 13:41
de Valeriu Patrana

vindeca o lupa!
raspunde

Si eu as vra sá stiu de unde se poate procura aceasta semintá chia?

thumb down thumb up
joi, 2 martie 2017, 21:09
de szekeres ferenc (francisc )

Si eu as vrea sá stiu de unde se poate orocura aceastá semintá chia?
raspunde

Chia

thumb down thumb up
sâmbătă, 1 aprilie 2017, 18:58
de Tudor Ioana

De la Magazinele NATURALIA. Dar acestea se afla mai ales in Bucuresti.
raspunde

chia

thumb down thumb up
sâmbătă, 15 iulie 2017, 09:10
de sergiu

Incercati si argila algo.Te scapa de multe boli,inclusiv,diabet.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.