Sport

Ziariştii elveţieni desfiinţează Clujul: "e un fel de Orient Mijlociu"

Cotidianul elveţian Blick desfiinţează oraşul unde are loc prima partidă disputată de FC Basel în ediţia din acest an din Liga Campionilor, Cluj-Napoca.
  • Ziariştii de la Blick compară Clujul cu un sat african

    Ziariştii de la Blick compară Clujul cu un sat african


Într-un articol publicat pe site şi însoţit de 38 de fotografii ziariştii critică drumurile proaste din Cluj, pline de gropi “care trebuie evitate, cu scopul de a evita ruperea axelor” maşinii” şi compară Clujul cu Orientul Mijlociu.

De altfel ziariştii elveţieni au fost şi la fosta groapă de gunoi de la Pata Rât, unde trăieşte o colonie de ţigani. “Cu cât te depărtezi de centru, cu atât mai mare e sărăcia”, arată ziariştii. “Mexico City” este districtul în care aproape nimeni nu are un loc de muncă.

Oamenii de aici trăiesc pe străzi sau din vânzarea de fier vechi, în barăci din fier ondulat sau din lemn, similare cu aşezările din Africa de Sud. Apa curentă şi energia electrică sunt un lux”, arată aceştia.

Articolul arată că Clujul este un “oraş al contrastelor”. “În timp ce în Pata Rât dependenţii de droguri, alcoolicii, copiii şomerilor luptă zilnic împotriva foamei şi setei, banii nu contează pentru adversarii Basel în Liga campionilor, CFR Cluj. Proprietarul clubului, Arpad Paszkany, este un antreprenor de succes. El a pompat în ultimii ani peste 100 de milioane de franci în clubul de fotbal”, arată cotidianul elveţian, care nu uită să menţioneze că Paszkany conduce un Ferrari şi că a adus la Cluj trupa rock Iron Maiden, după ce CFR Cluj a câştigat Cupa, Campionatul şi Supercupa. “Oamenilor din Pata Rât puţin le pasă (de meciul de diseară-n.red.). Un bilet costă până la 75 de franci iar ei nu îşi pot permite, oricum”, conchid autorii articolului.

Vezi aici articolul original

Publicitate

Comentarii

articolul din Blick este jignitor

thumb down thumb up
miercuri, 15 septembrie 2010, 14:41
de trm

ziaristii de la Blick ne jicnesc prezentand o imagine prea putin reprezentativa a orasului nostru. clujenii nu traiesc asemeni celor cateva zeci de oameni din Pata Rat. trebuie sa ne aparam cinstea trimitandu-le mailuri de protest pe adresa redactiei. putem trimite mesajele chiar si in româna. daca numele orasului nostru apare in mesaj, jurnalistii isi vor da seama ca nu ne convine imaginea falsa pe care au publicat-o. ziaristii de la blick pot fi contactati aici: http://www.blick.ch/feedback/feedback
raspunde

Tabloid... ce sa-i faci...

thumb down thumb up
miercuri, 15 septembrie 2010, 15:56
de zob

@trm Nu cred ca merita efortul. Sunt articole pe masura asteptarilor cititorilor de tabloide, facute sa socheze si atata tot. De altfel, e aproape identic cu cel aparut in "Bild" dupa mutarea fabricii Nokia din Bochum la Cluj.
raspunde

frica de infringere

thumb down thumb up
miercuri, 15 septembrie 2010, 17:40
de cretu

In subconstient acesti oameni trebuie sa deao explicatie de ce a pierdut echipa Bsel la Cluj si atunci vin cu povesti de adormit copiii. Cred ca ar fi necesara o varianta de raspuns din partea jurnalistilor clujeni dar, pina acum nimic...jalnic nu falnic de isi iau banii oare oamenii acestia sau oare isi iubesc propriul oras? Eu sunt revoltat pt ca ma simt clujean chiar daca l-am parasit de 20 de ani
raspunde

@zob

thumb down thumb up
miercuri, 15 septembrie 2010, 17:51
de trm

asta e problema! prin acest articol, cititorii elvetieni isi intaresc convingerea ca majoritatea clujenilor ar fi asa cum sunt oamenii din acele imagini. rau e ca, daca te duci la munca in elvetia si intalnesti un cititor de Blick, ala iti va intoarce spatele sau se va uita la tine cu dispret cand aude ca esti din cluj. efortul merita ca sa invete si acei jurnalisti sa fie obiectivi si realisti si sa faca deosebirea intre ce e reprezentativ pt cluj si ce nu e reprezentativ.
raspunde

Adauga un comentariu

Atentie:
Mesajul tău va fi publicat după moderare.
ziuadecj.ro isi rezerva dreptul de a nu publica acele comentarii care contin atacuri la persoane, cuvinte indecente sau injurioase.

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Mesajul tau a fost trimis si va fi afisat curand.