Regia Autonomă de Termoficare cere majorarea preţurilor. Subvenţiile s-ar putea schimba de anul viitor

Regia Autonomă de Termoficare cere majorarea preţurilor. Subvenţiile s-ar putea schimba de anul viitor
Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca solicită majorarea preţului gigacaloriei. Însă clujenii pot răsufla uşuraţi: nu vor fi nevoiţi să plătescă majorarea din buzunarul propriu, întrucât diferenţele de costuri cauzate de modificarea tarifelor vor fi suportate din bugetul local. Însă de anul viitor, subvenţionarea s-ar putea face în funcţie de veniturile pe membru de familie.

Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a solicitat majorarea preţului gigacaloriei livrate populaţiei prin sistemul centralizat de termoficare. Clujenii nu vor fi însă afectaţi de modificări în această iarnă pentru încălzirea în sistemul centralizat şi nu vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar în plus.

"Aşa cum am declarat la începutul acestei ierni, preţul achitat de gigacalorie de către clujeni va rămâne neschimbat pe toată durata sezonului rece, diferenţele de costuri cauzate de modificarea tarifelor urmând a fi suportate de la bugetul local pentru această iarnă", a declarat primarul Emil Boc.

Pentru stabilirea costului gigacaloriei începând cu iarna următoare (noiembrie 2015 - martie 2016) Primăria demarează o procedură de consultare publică prealabilă adoptării hotărârii locale privind preţurile practicate de RAT Cluj-Napoca.

"Doresc să facem tot ce este posibil pentru a susţine familiile clujenilor în faţa creşterii costurilor şi analizăm posibilitatea alocării din iarna următoare a unor subvenţii de la bugetul local pentru acele familii pentru care creşterile ar fi dificil de suportat, având în vedere venitul pe membru de familie", a mai explicat primarul Emil Boc.

Aşadar, între 10 şi 20 decembrie 2014, Primăria municipiului Cluj-Napoca derulează o procedură de consultare publică în baza Legii 52/2003 privind transparenţa decizională, cu privire la un proiect de hotărâre locală privind subvenţionarea în funcţie de veniturile pe membru de familie a clujenilor care întâmpină dificultăţi financiare în acoperirea costurilor de încălzire pe lunile de iarnă.

Modificările de tarife sunt motivate de către RAT având în vedere majorările de costuri ale Tarifele sunt majorate, în principal, din cauza scumpirii materiilor prime (gaze naturale şi energie electrică) - produse din factori independenţi de capacitatea de anticipare şi precontractare a Regiei Autonome de Termoficare Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca consideră că este necesară acordarea unor subvenţii de tipul ajutorului de încălzire, pentru acea parte a beneficiarilor clujeni care, în baza veniturilor pe membru pe familie, necesită susţinerea comunităţii. Astfel, în urma stabilirii de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a Preţurilor (ANRSC) a tarifelor pe care Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca le va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2015, municipalitatea clujeană consideră că se impune stabilirea unei forme suplimentare de susţinere a populaţiei prin stabilirea unei subvenţii de tipul ajutorului de încălzire şi care ar putea fi acordat pe acelaşi model cu ajutorul oferit din fonduri naţionale.

Loading...
Comenteaza