Sistemul de închiriere a bicicletelor intră la hibernare

Sistemul de închiriere a bicicletelor intră la hibernare
Inaugurat abia la mijlocul lunii noiembrie, sistemul de bike-sharing, a cărui implementare a fost amânată de mai multe ori, intră la hibernare pe durata sezonului rece.

Primăria Cluj-Napoca va suspenda înceopând de luni, 14 decembrie, funcţionalitatea sistemului de închiriere a bicicletelor, din cauza condiţiilor meteo rologice nefavorabile. Autorităţile locale precizează că sistemul va redeveni funcţional la începutul lunii martie 2016.

Reprezentanţii municipalităţii clujene precizează că din 17 noiembrie, de când a fost inaugurat, şi până în prezent, au fost emise 953 de carduri pentru clujenii interesaţi să circule cu bicicleta. În total, aceştia au efectuat 2046 de trasee în municipiul Cluj-Napoca.

Proiectul "Reţea de staţii self-service de închiriere de biciclete", realizat cu bani europeni şi atribuit pe vremea fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, asocierii Viacor Engineering Bucureşti - Rico SRL, trebuia să fie funcţional în vara lui 2013, dar a suferit mai multe amânări.

Reţeaua are prevăzute 50 de staţii, dintre care 43 în Cluj-Napoca, şi șapte, inexistente în acest moment, în Apahida şi Floreşti. Peste 500 de biciclete au fost achiziţionate în program, care are un buget total de 17,6 milioane de lei. Din această sumă, 13,4 milioane de lei au fost asigurate de Uniunea Europeană.

Bicicletele, cartelele şi semnele de circulaţie sunt considerate a fi cheltuieli neeligibile pentru proiect, acestea fiind suportate de municipalitate. Prin intermediul acestui sistem, clujenii se vor putea deplasa gratuit cu bicicleta, pe baza unui card emis la cerere, care permite ridicarea din stație a unei biciclete şi depozitarea în punctul de sosire. Conform datelor oferite la începutul proiectului, vor exista 6.000 de carduri, iar sistemul va fi gestionat prin două servere care se vor afla la Primăria Cluj-Napoca.

Regulament şi preţuri

Conform regulamentului votat de consilierii locali la începutul acestei luni, o bicicletă poate fi închiriată gratuit timp de o oră. După scurgerea acestui interval de timp, păstrarea vehiculului nu mai este gratuită: utilizatorii vor plăti o taxă între 2 şi 80 de lei, în funcţie de timpul de utilizare. Bicicleta este înseriată şi are doi senzori care sunt cuplaţi la staţiile de stocare care transmit că aceasta a fost returnată.

Intervalul orar de închiriere pentru o zi este 06:00-24:00, valabil de luni până duminică. Pentru returnarea bicicletei după 12 ore de la închiriere, dar în cel mult 12 ore de la durata maximă - ora 24:00 din ziua închirierii - se aplică o amendă în valoare de 100 de lei. De asemenea, pentru avarierea bicicletelor sau a staţiilor de stocare se vor percepe amenzi între 100 şi 500 de lei. Pentru pierderea sau furtul bicicletei utilizatorul va scoate din buzunar 650 de lei.

Închirierea bicicletelor se va face în baza unui card emis de Primăria Cluj-Napoca. Persoanele sub 18 ani pot obţine cardul doar cu acordul unui părinte, în timp ce tinerii sub 14 ani nu pot beneficia de acest serviciu. Cardul este nominal şi nu poate fi împrumutat unei alte persoane. Perioada de funcţionare a sistemului poate fi întreruptă în perioada 1 decembrie - 1 martie, în funcţie de condiţiile meteo. În acest răstimp, se va efectua revizia totală a parcului de biciclete.

Loading...
Comenteaza