11 idei pentru Cluj, în prima zi de Bugetare participativă 2019: arteră comercială pe Eroilor, festival de trotinete sau aplicație de mers pe jos

11 idei pentru Cluj, în prima zi de Bugetare participativă 2019: arteră comercială pe Eroilor, festival de trotinete sau aplicație de mers pe jos
| Foto: SMART Mobility Cluj

Un număr de 11 proiecte au fost depuse în prima zi a procesului de Bugetare participativă online 2019. Termenul limită de înscriere a ideilor pentru Cluj-Napoca este 11 august 2019. 

Alei, trotuare şi zone pietonale

 1. Modernizarea drumului Sopor - "Un drum care nu a fost modernizat niciodată, care deservește locuitorii zonei și poate face decongestionarea traficului în zona cartierului Gheorgheni"
 2. Iluminat Sala Sporturilor - Parcul Rozelor - "Ar trebui extins iluminatul stradal pe partea stângă cum te duci spre Parcul Rozelor, la gardul cu parcul Iuliu Hațieganu. Acum ca este asfaltată și partea de lângă gardul parcului lumea ar merge pe acolo, dar din cauza lipsei iluminatului public seara pietonii merg pe pista de biciclete și există riscul de accidente". 
 3. Electric Race Festival - "Având in vedere apariția continuă a trotinetelor electrice, cât și a skateboardurilor electrice, doresc să fiu susținut pentru înființarea unui proiect care ar stimula folosirea lor în viața cotidiană. Doresc să construiesc o pistă de întreceri, începând de la stația Opera Maghiară, după care să treacă prin parcul central, până la BT Arena. Durata festivalului să fie de 3 zile, cu premii de pana la 20.000 euro". 
 4. Desemnare locuri de predate deșeuri menajere la companiile de salubritate - "Desemnat locuri unde poate fi lasat gunoiul menajer dacă gunoierii nu pot veni să-l ridice de la adresa din contract". 
 5. Arteră comercial - pietonă pe Eroilor - "Odată cu modificările care se vor aduce pe strada Avram Iancu și cu parkingul de acolo, este oportun ca Eroilor sa devină ceea ce trebuia de mult timp, o arteră comercială 100% pietonalizată, o zonă de cumpărături pentru turiști și pentru cetățeni". 

Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei

 1. Lărgire pod Calvaria - "prin adăugare pistă de biciclete și pietoni și a unei noi benzi dedicată transportului în comun"
 2. Siguranța traficului pietonal, fluidizarea traficului rutier - "Studiu de fezabilitate, definirea soluției tehnice generale pentru a achiziționa și instala semafoare cu buton la toate trecerile de pieton din Municipiul Cluj-Napoca, de pe toate marile bulevarde, respectiv integrarea acestor semafoare cu buton într-un sistem de undă verde pentru a fluidiza traficul rutier". 

Infrastructură educațională și culturală

 1. Soluție unitată pentru dezvoltarea de creșre și grădinițe noi  - "Propun prin "studiu de fezabilitate pentru a dezvolta creșe, grădinițe noi, soluție unitară" aprobarea întocmirii unui studiu de fezabilitate complet, prin care să se identifice minim 10 locații, în special în noile cartiere, terenuri private sau publice, unde să se construiească centre unitare: creșă + grădiniță".
 2. Parteneriat pentru Muzeul de Științe ale Naturii - "Muzeele universitare ale UBB dețin printre cele mai valoroase colecții de roci, fosile, specimene de plante și de animale conservate și animale vii, toate acestea expuse în spații improprii. Bazându-ne pe colecțiile foarte diversificate pe care le-am amintit mai sus, Clujul poate face pași importanți pentru înființarea unui Muzeu de Științe ale Naturii, printr-un parteneriat între universitățile locale și Primărie". 

Oraşul digital

 1. Revenirea la denumirea de Cluj și stema istorică - "Prin acest proiect, Municipiul Cluj-Napoca revine la denumirea românească istorică de dinainte de 1974 și anume "Cluj", respectiv adoptă stema istorică a orașului, ca restul orașelor importante din România dupa 1989.
 2. The walking Cluj - "Cea mai mare problemă de sănătate a vermurilor noastre este obezitatea. O metodă foarte bună, care se utilizează deja în alte țări în diverse scopuri, este printr-o aplicație de tip "pedometru" care măsoara numărul de pași pe care i-a realizat în decursul unei zile persoanele ce o folosesc. Pentru încurajarea utilizării, prin aplicație se vor face clasamente în funcție de activitățile zilnice ale participantilor și, periodic, se vor oferi premii cum ar fi tichete, vouchere, intrări gratuite la cinema, la grădina botanică sau la muzee, eventual premii cu valoare mai mare pe parcurs ce aplicația se va dezvoltă, cu ajutorul reclamelor și al sprijinului Primăriei: mingi, încălțări pentru alergat și mers pe jos, echipamente sportive, biciclete, trofee și medalii". 

Calendarul procesului este următorul:

 • 8 iulie – 11 august – depunerea proiectelor
 • 12 august – 22 septembrie – analiza proiectelor
 • 22 septembrie – 20 octombrie – vot pe domenii
 • 21 – 27 octombrie – validare vot pe domenii​
 • 28 octombrie – 17 noiembrie – vot final
 • 18 – 24 noiembrie – validare vot final
 • 25 noiembrie – afişare rezultate finale

Alegerea proiectelor

Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative www.bugetareparticipativa.ro , în două etape distincte:

În prima etapă de vot, fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele șase domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta maxim 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte. În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maxim 30 stabilite în prima etapă.

Depune proiectul tău AICI! 

Loading...
Comenteaza