3 milioane de lei pentru restaurarea statuii lui Mihai Viteazul. Ce urmează FOTO

3 milioane de lei pentru restaurarea statuii lui Mihai Viteazul. Ce urmează FOTO
Au început lucrările necesare restaurării statuii ecvestre a domnitorului Mihai Viteazul, amplasată în piața cu același nume din Cluj-Napoca.

De asemenea, primăria va amenaja pe parcursul anului întreaga zonă pietonală din preajma statuii și reîmprospăta zona verde adiacentă, prin plantari de arbori cu balot, gard viu și flori.

Reabilitarea statuii lui Mihai Viteazul va fi încheiată în toamna acestui an. Executantul desemnat conform procedurilor legale este Asocierea S.C. Euras S.R.L. - S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L.. Valoarea contractului este 3.298.890,15 lei cu TVA și include serviciile de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a statuii domnitorului Mihai Viteazul.

Acesta nu este însă singurul grup statuar din Cluj care va purta haine nou cu ocazia centenarului Marii Uniri. Primăria a scos la licitație şi lucrările de primă intervenție la grupul statuar Horea, Cloșca și Crișan, de lângă Grand Hotel Napoca. Monumentul este degradat.

Statuia a fost realizată de sculptorul Ion Vlasiu și a fost dezvelită în 1974. Horea, Cloșca și Crișan au fost conducătorii răscoalei din 1784, o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități și trași pe roată. În 30 ianuarie 1785 a căzut prizonier și Crișan, vândut de nouă țărani greco-catolici din Cărpeniș. Acesta s-a spânzurat în închisoare.

Conform edilului Emil Boc, la Cluj urmează să mai fie amplasate două statui: a primului mitropolit ortodox al Clujului, Bartolomeu, și a cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu.

 

 

Loading...
Comenteaza