Alfabetul Scripor, implementat la Cluj. Hărți tactile cu trasee turistice și ale mijloacelor de transport public

Alfabetul Scripor, implementat la Cluj.  Hărți tactile cu trasee turistice și ale mijloacelor de transport public

Primăria Cluj-Napoca a semnat un acord de parteneriat cu Asociația Scripor în vederea implementării Alfabetului Scripor, un sistem tactil care permite persoanelor cu deficiențe de vedere să citească și să recunoască eficient culorile.

Parteneriatul constă în implementarea unor măsuri de accesibilizare ale serviciilor oferite de municipalitate, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung:

  • machete ale clădirilor primăriei de pe Calea Moților și din Piața Unirii și hărți tactile pentru acestea folosind “alfabetul culorilor”, pentru a facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere
  • se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere - Alfabetul Scripor în cadrul ediției 2019 a Zilelor Clujului
  • pe termen lung se vor realiza hărți tactile în alfabetul Scripor cu principalele trasee de transport public, care se vor amplasa în stațiile de autobuz, pentru facilitarea utilizării mijloacelor de transport

Împreună cu autorul proiectului, Tudor Scripor, se analizează extinderea acestuia la nivelul întregului oraș: Parcul Central, Cluj Arena, BTarena, Muzeul de Artă, Parcul Etnografic, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Bibliotecile Centrală și Județeană, Grădina Botanică, Aeroportul Cluj, Gara Centrală, centre comerciale.

Aceasta presupune amplasarea de machete sau hărți tactile la intrarea fiecăreia dintre instituțiile mai sus menționate pentru a facilita accesul la informație al persoanelor cu deficiențe de vedere. Parteneriatul se derulează pe cinci ani și urmărește prin implementarea acestor măsuri să ridice standardul de calitate a vieții tuturor cetățenilor din municipiu.

Alfabetul Scripor este invenția clujeanului Tudor Scripor care a fost premiat cu Medalia de Aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva, din aprilie, la secțiunea educație, cultură și artă. Marele Premiu a fost oferit de către Asociația Inventatorilor din Germania.

Loading...
Comenteaza