News alert Alianţa Vestului e închisă. Dar se deschide Provincia Transilvania de Nord

Alianţa Vestului e închisă. Dar se deschide Provincia Transilvania de Nord

O nouă asociere în Transilvania: După Alianţa Vestului se lansează Provincia Transilvania de Nord (PTN).

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a precizat că, deocamdată, nu se pune problema de a intra şi alte oraşe în Alianţa Vestului, pentru că dacă s-ar întâmpla acest lucru în prezent, ideea ar fi compromisă.

Apare alternativa: mai multe localităţi şi consilii judeţene din județele Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa vor lansa, până în 15 ianuarie, o asociere numită Provincia Transilvania de Nord, scopul fiind consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, iniţiatorul ideii, a declarat că PTN nu va fi o replică la Alianţa Vestului, nefiind un proiect cu tentă politică.

”Vom lansa până în 15 ianuarie 2019 PTN, o asociere a preşedinţilor de consilii judeţene de la Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ de la Baia Mare, Satu Mare, Zalău şi Bistriţa, alături de primarii de oraşe şi municipii din cele patru judeţe.

Scopul este consolidarea statului român prin dezvoltare economică a zonei, o orientare spre competivitatea globală. Nu dorim să apărem ca o replică a Alianţei Vestului, nu suntem un proiect cu tentă politică, ne dorim doar dezvoltarea Transilvaniei de Nord. Prin acest demers nu ne dorim să avem o relevanţă doar la nivel regional sau naţional, ci să construim ceva bun şi pentru Europa şi să sprijim demersul european de a aduce Ucraina, mai aproape de stabilitate şi echilibru”, a spus Cherecheş.

Potrivit acestuia, nu va exista o structură în care cineva va fi numit preşedinte, ci una colegială în care se va urmări ca proiectele discutate să fie lansate în dezbatere publică timp de două săptămâni, iar oricine va avea un punct de vedere se va putea exprima prin vot, printr-un sistem informatic. ”Lansarea PTN va avea loc la Bucureşti, după care va urma o altă lansare la Bruxelles”, a precizat Cherecheş.

Edilul a explicat că viitoarea structură susţine dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare, urmând să fie realizate din fonduri proprii studii de prefezabilitate şi fezabilitate care să fie avizate de autorităţile centrale de la Bucureşti, dar proiectele strategice să fie finanţate direct de la Bruxelles.

”Primul lucru la care ne gândim este drumul rapid, sau un soi de autostradă, între Baia Mare şi Satu Mare, completat cu o centură metropolitană a municipiului Baia Mare, apoi vom continua cu drumul spre Baia Sprie şi unul spre Sighetu Marmaţiei, pentru a dezvolta şi oraşele mici. Vom continua cu un pod rutier care să lege România de Ucraina, după care să facem drumul rapid Baia Mare – Zalău, respectiv intersecţia cu Autostrada Transilvania. Ne dorim şi infrastructura rutieră şi feroviară spre Bistriţa”, a subliniat Cherecheş.

PTN se va implica în dezvoltarea unor proiecte pe turism, cultură, sport, învăţământ profesional. ”Sunt lucruri importante pe care le-au gândit şi colegii noştri din Alianţa Vestului şi mă aştept să se întâmple o regionalizare informală a României pe aceste baze ale unor asociaţii create din dorinţa de a ne dezvolta economic, social, cultural. Patriotismul local va deveni motorul dezvoltării României”, a conchis primarul.

Loading...
Comenteaza