Atenție, taximetriști! Condiţii mai riguroase impuse de guvern

Atenție, taximetriști! Condiţii mai riguroase impuse de guvern
Actul normativ care instituie aceste condiţii a fost aprobat miercuri de Guvernul României, pentru creşterea siguranţei persoanelor care folosesc serviciile de taxi.

Certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să conţină menţiuni din care să rezulte că nu a fost condamnat pentru unele infracţiuni, stabileşte o ordonanţă adoptată astăzi de Guvern.

Executivul a completat şi modificat Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, informează Biroul de presă al Guvernului României.

Actul normativ precizează explicit faptul că din certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist şi al managerului de transport în regim de taxi şi închiriere trebuie să rezulte că aceştia nu au fost condamnaţi pentru: infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice; infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri; infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale; infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni contra patrimoniului.

Legea nr. 38/2003 pevedea până acum că "Pentru a putea urma cursurile de pregatire profesionala, conducatorii auto solicitanti vor prezenta urmatoarele documente: (...) c) cazierul judiciar" fără a preciza nicio condiţie a cărei îndeplinire este demonstrată prin cazierul judiciar. Oricine poate prezenta un cazier judiciar, se mai arată în nota de fundamentare a acestei ordonanţe.

Actul normativ va crea temeiul legal pentru Ministerul Transporturilor să reglementeze prin norme aprobate prin ordin de ministru existenţa şi modul de dobândire a unui certificat de competenţă profesională pentru managerii de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Certificatul de competenţă profesională va avea o valabilitate de 10 ani, iar pentru a-l obţine trebuie îndeplinite o serie de condiţii, între care: absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la curs şi promovarea unui examen, conform normelor ce vor fi aprobate prin ordinul ministrului transporturilor.

 

 

Loading...
Comenteaza