Avânt muncitoresc. Lucrările la patru parkinguri din Cluj încep deodată

Avânt muncitoresc. Lucrările la patru parkinguri din Cluj încep deodată

După mai multe amânări, din cauza unor contestații sau renunțări la contract, patru proiecte de parkinguri intră în linie dreaptă.

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că, la începutul anului viitor, se va da ordinul de începere a lucrărilor la nu mai puțin de patru parkinguri supraterane din Cluj, care au apoi un an - un an și jumătate pentru a fi ridicate. Este vorba despre amplasamentele din Hasdeu, Primăverii numărul 8, Primăverii 20 și Mogoșoaia 7.


”Proiectele tehnice vor fi gata, pentru fiecare dintre aceste parkinguri, până la finalul anului, așa încât lucrările vor putea începe la începutul anului viitor. Vom da ordinul de începere a lucrărilor în funcție de condițiile meteo”, a spus Tarcea. Nu mai este nevoie de licitație pentru execuție, întrucât executantul face și serviciul de proiectare.


În Hadeu, Primăria este aociată cu UBB; protocolul a fost încheiat pe 99 de ani. Este vorba despre un parking suprateran care ar urma să se construiască pe strada Păstorului 67-69, pe un teren de 1.992 mp. Imobilul va avea subsol, două niveluri de demisol, parter, trei etaje şi o terasă, în total 320 de locuri. Dintre acestea, 238 de locuri vor fi cu regim închis; acestea vor fi rezervate studenţilor şi cadrelor didactice de la UBB, care vor beneficia de o reducere de 10% din valoarea abonametelor standard. Restul de 82 de locuri vor putea fi ocupate de alţi şoferi care caută un loc de parcare în zonă. În asociere, universitatea vine cu terenul, evaluat la 1.792.800 de lei (calculul s-a făcut la preţul de 900 lei/mp). Municipalitatea va suporta preţul execuţiei lucrării, estimat la peste 30 de milioane de lei, iar Serviciul public de interes local pentru administrarea parcărilor se va ocupa de managementul obiectivului.

Pe de altă parte, parkingul de pe Primăverii 8 ar urma să coste peste 25 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Banii provin exclusiv de la bugetul local. Imobilul ar urma să aibă două niveluri de subsol, parter şi două etaje supraterane. Intenţia este ca garajul să aibă 266 de locuri şi ceea ce e interesant este că, între acestea, ar trebui să existe 42 de locuri pentru maşini de lux şi 27 pentru automobile electrice.

Parkingul de pe Primăverii 20 - strada Gârbău a fost un subiect de discuție în Consiliul Local, întrucât era extrem de scump. Fiecare loc de parcare ar fi urmat să coste circa 26.000 de euro. Primăria a avut probleme și cu proiectantul care a câștigat prima atribuire, care a renunțat să mai facă planșa. În cele din urmă, lucrarea a fost câștigată de TCI Contractor General (lider de asociere) cu 25.507.622,79 de lei, fără TVA, pentru proiectare și execuție. Adică exact cât celălalt garaj supraetajat de pe Primăverii. De altfel, TCI CG realizează și acel parking.

Parkingul de pe strada Mogoșoaia se construiește pe o suprafaţă de 3.910 mp şi este situat în cartierul Mănăştur, delimitat de străzile Almaşului, Primăverii, Mogoşoaia şi Emil Cioran, într-un spaţiu ocupat în prezent de 99 de garaje construite în sistem provizoriu (33 metalice şi 66 din betoane). Parkingul va avea o capacitate de 292 de locuri. Accesul va fi pe str. Emil Cioran, iar ieşirea se va face în str. Mogoşoaia. Tot TCI CG este contractorul.

Municipalitatea s-a angajat ca, la fiecare nou parking, să existe staţii de încărcare pentru maşini electrice. Vor fi şi locuri destinate limuzinelor, şoferilor cu dizabilităţi, respectiv pentru biciclete.

Loading...
Etichete
Comenteaza