Baza unde se antrenează juniorii lui “U”, verificată de Primărie

Baza unde se antrenează juniorii lui “U”, verificată de Primărie
Specialiştii municipalităţii vor verifica modul în care reprezentanţii clubului Napoca şi-au propus să “cosmetizeze” baza sportivă din cartierul Gheorgheni.

Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a respins, în şedinţa de joi, proiectul de reamenajare a bazei sportive din zona parcului Detunata, administrată de societatea Napoca Sport, pe terenurile căreia se pregătesc juniorii Universităţii Cluj. Primarul Sorin Apostu a declarat că a solicitat verificarea regimului juridic al respectivei baze sportive. Reprezentanţii Napoca Sport spun că din punctul lor de vedere nu sunt probleme, întrucât au drept de superficie asupra întregii baze, însumând 2,4 hectare.

 

Proiectul societăţii Napoca Sport a fost prezentat în cadrul şedinţei Comisiei de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU), de joi, de către inginerul Marian Munteanu, reprezentant al societăţii Constrex.

 

Acesta a explicat comisiei că nu este titular de proiect, însă a ţinut să specifice că amenajările vizează etajarea şi mansardarea unei clădiri de vestiare existente (pentru asigurarea de locuri de cazare elevilor sportivi – n.red.), ridicarea pe unul dintre terenurile de sport de 1.000 de metri pătraţi a unei săli pe structură uşoară pentru pregătirea de iarnă, concomitent cu amenajarea drumului de acces şi a parcărilor de la intrare.

 

“Ei au un drept de superficie asupra terenului, nu sunt proprietari. Aşa se numeşte. însă vor să facă amenajări pentru încurajarea elevilor, ca o investiţie în sportul clujean. Mai ales că aici se pregătesc copiii şi juniorii de la clubul Universitatea Cluj. Baza funcţionează de 35-45 de ani”, a explicat Munteanu.

 

“Oficialii municipalităţii au reproşat societăţii că nu are clarificate problemele juridice referitoare la teren, dar şi că vrea să amenajeze în parc un drum pentru maşini, gândit iniţial ca o alee pietonală. De asemenea, Comisia a semnalat faptul că, în forma actuală, proiectul ar permanentiza traficul cu autovehicule prin parc, mai mult, chiar nişte parcări pe domeniul public”, a declarat inginerul Marian Munteanu.

 

“Din câte ştim noi, dreptul de superficie se dă doar pentru terenurile de sub clădiri. Drumul din parc a fost făcut ca alee pietonală, un pic abuziv, aş spune. Aşa că nu înţelegem de ce în proiect se propune amenajarea acestei căi de acces. Proiectul trebuie retras până se vor clarifica toate aspectele, să vedem dacă se justifică această reamenajare”, a atras atenţia primarul Sorin Apostu. El a declarat că a dat sarcină să fie informat asupra respectivului proiect de către specialiştii Primăriei.

 

De cealaltă parte, reprezentantul Napoca Sport, Orlando Borz, spune că, în opinia sa,  totul este în ordine. “Avem parcări, vrem să amenajăm calea de acces, iar asupra terenului avem drept de superficie de la statul român de pe vremea lui Ceuşescu. Atunci, administratorii se numeau Motor Ira. Acum suntem Napoca Sport. Noi avem acest drept de folosinţă de la statul român, cât există clădirile şi construcţiile de pe teren nu îl pierdem. Proprietar e statul român. Nu avem ce modificări să facem la proiect. Să se lămurească cei de la Primărie cu juriştii lor. Acum se pregătesc la noi 300-400 de elevi, iar terenurile (de fotbal sau baschet) bazei se mai închiriază şi amatorilor care doresc să joace în timpul liber”, a explicat Borz.  

 

Clubul Napoca Sport şi Universitatea Cluj au semnat în vara lui 2008 un contract de asociere valabil pentru următorii 20 de ani. în urma acestui act, cele două societăţi sportive şi-au comasat grupele de juniori, cei mai buni dintre ei evoluând sub culorile “U” Cluj în campionatele organizate de Asociaţia Judeţeană de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal.

 

Astfel, “studenţii” au ajuns să aibă 12 grupe de juniori, un record din acest punct de vedere. Cei de la Napoca au pus la dispoziţia Universităţii baza sportivă, dar, conform actului semnat, vor primi un procent între 15 şi 20 la sută din vânzarea fotbaliştilor formaţi la Centrul de Copii şi Juniori. De altfel, pentru a mediatiza asocierea dintre cele două cluburi, Universitatea a organizat o conferinţă de presă în luna august a anului trecut, în care a fost prezentat Dorinel Munteanu, tocmai la restaurantul din cadrul bazei sportive Napoca.

 

Ce este superficia?

 

Conform Dicţionarului de termeni juridici, superficia este un drept de proprietate care are ca obiect clădirile sau plantaţiile ce există pe un teren  aparţinător altei persoane. Dreptul de superficie este dreptul de proprietate pe care îl are o persoană numită superficiar asupra construcţiilor, plantaţiilor şi altor lucrări aflate pe terenul aparţinând altei persoane, teren în privinţa căruia superficiarul dobândeşte un drept de folosinţă.

 

Comportă o suprapunere a două drepturi de proprietate aparţinând la doi titulari diferiţi şi având obiecte diferite: dreptul de proprietate al superficiarului asupra construcţiilor, plantaţiilor sau lucrărilor şi dreptul de proprietate al altei persoane asupra terenului.

Loading...
Comenteaza